Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΛ

Ο ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ

Η ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

+
-
HANSON VICTOR-DAVIS
Κωδ. Πολιτείας: 4264-0012
Τιμή Έκδοσης
€20.00
Τιμή Πολιτείας
€15.00
(-25%)
Κερδίζετε €5.00


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Σε τι οφείλει τη σημερινή της παντοδυναμία: Όχι σε τυχαία γεγονότα ούτε σε φυσικούς παράγοντες, ισχυρίζεται ο Βίκτορ Χάνσον, αλλά στην επιδίωξη της ισχύος και σε σειρά ολόκληρων αξιών και αντιλήψεων που οι ρίζες τους ανατρέχουν στην αρχαία Ελλάδα. Κυρίαρχη μεταξύ αυτών είναι η αποδοχή της μάχης ως κεντρικής πράξης του πολέμου: είναι η μια, η αποφασιστική και καθοριστική σύγκρουση των πολεμιστών στο πεδίο της σφαγής, που παρέχει άμεση και αδιαμφισβήτητη λύση στη διαμάχη. Ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός, ως κληρονόμος των αρχαίων Ελλήνων, υιοθέτησε την αντίληψη αυτή, χωρίς όμως να διαβλέπει ότι κινδυνεύει να παρασυρθεί εξαιτίας της στην άβυσσο του ολοκαυτώματος.
Το ενδιαφέρον του συγγραφέα δεν εστιάζεται στη στρατηγική και την τακτική, στην τυπολογία του οπλισμού ή άλλα πολυσυζητημένα θέματα, αλλά στην πραγματιστική αναπαράσταση του τι ακριβώς συνέβαινε, λεπτό προς λεπτό, στο πεδίο της μάχης. Ο Χάνσον ανατρέχει συστηματικά στις πηγές για να διεισδύσει στο βίωμα του μαχόμενου οπλίτη. Η μελέτη του ήταν η πρώτη που επιχείρησε να εξερευνήσει τους πραγματικούς μηχανισμούς της κλασικής ελληνικής μάχης από την οπτική γωνία του πεζού: τη μανιασμένη ανταλλαγή πληγμάτων, τον ωθισμό των ασπίδων μέσα στη φάλαγγα, τις ασφυκτικές συνθήκες του αγώνα μέσα από την ορειχάλκινη πανοπλία, το μαζικό πανικό και την υστερία.
Ο συγγραφέας συζητά κάθε έκφανση αυτού του τρομακτικού, φονικού εγχειρήματος: τη φυσική κατάσταση και την ηλικία των πολεμιστών και των ηγετών τους, τα όπλα, τις ικανότητές τους, τα κίνητρα και το ηθικό τους, τις αναμενόμενες πληγές τους. Η ανάλυσή του καλύπτει τις κοινωνικές και πολιτικές πτυχές της εμπειρίας του στρατιώτη, και καθιστά σαφές πόσο έντονα η σύντομη αλλά ωμή βαναυσότητα της μάχης πεζικού καθόριζε ολόκληρη τη σχέση ενός άνδρα με την οικογένεια, την κοινότητα και τη χώρα του.
Η συναρπαστική αφήγηση του Χάνσον άνοιξε νέο πεδίο μελέτης στις κλασικές σπουδές και έθεσε υπό αμφισβήτηση παλιές προκαταλήψεις για την ίδια τη φύση του πολέμου. Όσο για την έκφραση "δυτικός τρόπος πολέμου", αυτή καθιερώθηκε ως δόκιμος όρος της σύγχρονης πολιτικοστρατιωτικής ανάλυσης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος από τον Τζων Κήγκαν
Εισαγωγή
Χρονολογικός πίνακας
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ Οι αρχαίοι Έλληνες και οι σύγχρονες πολεμικές συγκρούσεις
1. Καθημερινά πράγματα, καθημερινοί άνθρωποι
2. Ο δυτικός τρόπος πολέμου
3. Ούτε στρατηγική, ούτε τακτική
4. Ο οπλίτης και η φάλαγγα
- Ο πόλεμος σε μια αγροτική κοινωνία
5. Πηγές έρευνας
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Η δοκιμασία του οπλίτη
6. Το βάρος του οπλισμού
7. Οι γηραιότεροι
8. Ο τρόμος της μαζικής επίθεσης
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ Ο θρίαμβος της θέλησης
9. Ο συστρατιώτης στρατηγός
- Ηγεσία δια του παραδείγματος
10. Πνεύμα μονάδος και ηθικό - Οι απαρχές του συστήματος των μόνιμων διακριτών μονάδων
11. Το ποτό
ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ Η μάχη
12. Η έφοδος
13. Η σύγκρουση των σωμάτων
14. Διάσπαση και κενά
15. Ωθισμός και κατάρρευση
16. Σύγχυση, αποπροσανατολισμός και τυφλή βία
ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ Τα επακόλουθα
17. Το πεδίο της σφαγής
18. Οι τραυματίες
19. Επίλογος
Συντομογραφίες αρχαίων συγγραφέων και έργων
Επιλεγμένη βιβλιογραφία και επίμετρο
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE WESTERN WAY OF WAR, INFANTRY BATTLE IN CLASSICAL GREECE
ISBN139789608683976
ΕκδότηςΤΟΥΡΙΚΗΣ
ΣειράΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2004
Αριθμός σελίδων336
Διαστάσεις24x17
ΠρόλογοςΚΙΓΚΑΝ ΤΖΟΝ
ΜετάφρασηΜΠΛΕΤΑΣ ΜΑΡΙΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΧΑΝΣΟΝ ΒΙΚΤΟΡ-ΝΤΕΙΒΙΣ
Κωδικός Πολιτείας4264-0012
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

leukokrino, Theodoros_g, makou, pagaion, Μιλτιάδης Μ, dimitelef

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

jbabakas, Theodoros_g, cersos, xaitase, Μιλτιάδης Μ, AndronikidisP, dimitelef

Κριτικές για το προϊόν

[16/06/2020] Μιλτιάδης Μ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ο Δυτικός τρόπος πολέμου περιγράφει τον τρόπο του μάχεσθαι των αρχαίων Ελλήνων της κλασικής εποχής. Ο συγγραφέας μας μεταφέρει με αριστοτεχνικό τρόπο μέσα στο πεδίο της αλληλοσφαγής των Ελλήνων οπλιτών της αρχαιότητας. Περιγράφει λεπτό προς λεπτό όλες τις φάσεις της οπλιτικής σύγκρουσης ανασυνθέτοντάς τες μέσα από τις πρωτογενείς πηγές. Πολλά βιβλία έχουν γραφεί επί του θέματος. Για πρώτη φορά όμως αποτολμάται εδώ η λεπτομερής ανασύνθεση όλων των ανατριχιαστικών λεπτομερειών που συνθέτουν το σκηνικό του ελληνικού τρόπου πολέμου. Σύμφωνα με τον συγγραφέα οι οπλιτικές συγκρούσεις δεν χαρακτηρίζονταν από εξεζητημένες τακτικές. Σεα αντίθεση με τους λαούς της Ανατολής, οι Έλληνες επιδίωκαν την απευθείας σύγκρουση με τον εχθρό, με στόχο την συντριβή του στο πεδίο της μάχης. Οι αντιμαχόμενοι συσπειρώνονταν σε δύο αντίπαλες οπλιτικές φάλαγγες οι οποίες έπεφταν ορμητικά η μια πάνω στην άλλη με σκοπό την ανατροπή του αντιπάλου-σε ένα είδος αντίστροφης διελκυστίνδας. Όσοι συμμετείχαν σε αυτές τις εξαιρετικά φονικές συγκρούσεις βίωναν τη φρίκη στου πολέμου στην υπέρτατη μορφή της. Η παράδοση της οπλιτικής μάχης πέρασε από τους Έλληνες στους Ρωμαίους και τελικά στην Ευρώπη. Οι σύγχρονοι στρατοί της Δύσης εξακολουθούν να επιδιώκουν την καθοριστική νίκη με ένα ισχυρό πλήγμα κατά του εχθρού ακριβώς όπως και οι Έλληνες πριν από 2.500 χρόνια. Μια εξαιρετική μελέτη ενός μεγάλου ιστορικού...
[11/08/2017] pagaion.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ενα αριστο βιβλιο απο τον καθηγητη Β. Χανσον που στενοχωρησε πολλους ασπονδους φιλους της Αρχαιας Ελλαδος, οι οποιοι προσπαθουν να ελαχιστοποιησουν την προσφορα της στον δυτικο πολιτισμο, εντοπιζοντας δηθεν παρομοιες αν οχι και ανωτερες προσφορες μεσανατολικου λαου, σκηνητων-νομαδων.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
€54.74 €21.90
(-60%)
Κερδίζετε €32.84
ΠΡΑΓΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
HERDER JOHANN-GOTTFRIED
€10.07 €5.04
(-50%)
Κερδίζετε €5.03

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS