Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Α΄Τ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)

+
-
FALLMERAYER JACOB-PHILIP
Κωδ. Πολιτείας: 2716-0001
Τιμή Έκδοσης
€20.38
Τιμή Πολιτείας
€14.27
(-30%)
Κερδίζετε €6.11


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

"Σ' αυτήν την έρευνα όμως δε θα αρνηθεί κανείς να επιτρέψει να ισχύουν οι εξής αρχές: Πρώτον, ότι ένας λαός δανείζεται την ονομασία των πόλεων, των χωριών, των αγροκτημάτων των επίμορτων, των κρηνών, των ποταμών, των πηγών, των ακτών, των βουνών, των δασών και, τελικά, της ίδιας του της χώρας κατά βάση από τη δική του μητρική γλώσσα και ότι αυτές οι ονομασίες διαφυλάττουν βασικά γλωσσικά χαρακτηριστικά επίσης αναλλοίωτα όσο η εθνική - μητρική γλώσσα είναι στο λαό η μόνη ισχύουσα και επικρατούσα γλώσσα. Δεύτερον, ότι ο βασικός τύπος των ονομάτων κατά κανόνα δεν εξαφανίζεται, ακόμη και αν οποιοδήποτε συμβάν ωθεί τους αυτόχθονες να αλλάξουν το παλαιό όνομα οιουδήποτε από τα αντικείμενα που προαναφέρθηκαν.
Αν, για παράδειγμα, η Κόρινθος ονομαζόταν τα προομηρικά χρόνια Έφυρα, η Πάτρα άλλοτε Αρόη, η Μύρσινος πρωτύτερα Μυρτούντιον και η Σικυώνα στο παρελθόν Μηκώνη, τότε η μεταγενέστερη ονομασία είναι το ίδιο δανεισμένη από την ελληνική γλώσσα όσο και η προηγούμενη. Όταν όμως βρίσκει κανείς δίπλα στα ερείπια της Μαντίνειας, του Αιγίου, της Ωλένου, των Αμυκλών, της Μεσσήνης και της Μεγαλόπολης τόπους και ποταμάκια που ονομάζονται Γκοριτσά, Βοστίτζα, Καμίνιτσα, Πίρνατσα, Χλουμούτσι, Σλάβιτζα, Βελιγοστή και Αράχοβα, τότε δεν είναι αναγκαία μια σε βάθος εξέταση για να διακρίνει κανείς ότι τέτοια ονόματα δεν μπορεί να βρίσκονται σε μια χώρα που έχει παραμείνει αρχαιοελληνική αλλά μάλλον στη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Γαλικία, τη Βοημία, την Κράινα, την Πομερανία και τη Ρωσία, και, συνεπώς, ότι αυτά έχουν την προέλευσή τους όχι από Έλληνες, αλλά από ανθρώπους που μιλούσαν σλαβικά". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή του εκδότη
Λίγα λόγια για την αναγκαιότητα της μετάφρασης
Πρόλογος
- Επισκόπηση των κυριότερων ιστορικών γεγονότων της ιστορίας της Πελοποννήσου, από τα αρχαιότατα χρόνια μέχρι τη διάλυση της αχαϊκής Συμπολιτείας το 146 π.Χ.
- Πώς η Πελοπόννησος ερημώνεται κάτω από την κυριαρχία της Ρώμης, λεηλατείται από τους βόρειους λαούς και τελικά προσηλυτίζεται στο Χριστιανισμό. Από το 146 π.Χ. μέχρι το 400 μ.Χ.
- Ερήμωση των περιοχών του νότιου Δούναβη από τους Ούννους, τους Βουλγάρους και τους Σλάβους. Ερχομός των Αβάρων στην Ευρώπη και γενική κίνηση των βόρειων λαών κατά της Ελλάδας. Κατάληψη και ερήμωση της Πελοποννήσου. Οι Άβαροι και οι Σλάβοι εγκαθίστανται στο άδειο έδαφος. Υπολείμματα αρχαιοελληνικού πληθυσμού και απαρχές μιας νέας ζωής. 467 - 783 μ.Χ.
- Οι Έλληνες του Βυζαντίου κατακτούν τη μεταμορφωμένη σε σλαβικό Μοριά Πελοπόννησο και προσηλυτίζουν τους βαρβάρους κατοίκους της στο Χριστιανισμό. Και οι εθνικοί της ελληνικής Μάνης εγκαταλείπουν την αρχαία ειδωλολατρία. Έτη 785 - 886
- Για την προέλευση και τη σημασία της λέξης Μοριάς και την εσωτερική διαμόρφωση της Πελοποννήσου κατά το ΙΒ' αιώνα επίσης για τους Μανιάτες και την καταγωγή τους. Αρχή των κινδύνων από τη Δύση
- Κατακερματισμός της βυζαντινής αυτοκρατορίας από τους Φράγκους. Ο Λέων Σγουρός, άρχοντας του Ναυπλίου, φιλοδοξεί να κυριαρχήσει στην Ελλάδα. Αποβίβαση ενός φραγκικού στρατεύματος στο Μοριά, κατάληψη της Πάτρας, της Ανδραβίδας, της Κορίνθου και του Άργους. Συνέλευση και συνθηκολόγηση των αρχόντων του παλαιού Μοριά. Μάχη στο δάσος του Κουντουρά και κατάληψη της Αρκαδίας
- Κατάλογος των μοραΐτικων βαρονιών και τιμαρίων. Οργάνωση της στρατιωτικής διοίκησης και της πρόσκλησης στα όπλα. Κατάληψη της Λακεδαίμονος, του Ακροκόρινθου και της ακρόπολης του Άργους. Ο Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος σφετερίζεται με δόλο την κυριαρχία και πεθαίνει στην Ανδραβίδα.
- Ο Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος Β' παντρεύεται μια κόρη του αυτοκράτορα της Κων/πολης Πέτρου του Κουρτενέ, προάγεται σε πρίγκιπα υπό την επικυριαρχία του Βυζαντίου και κάνει προετοιμασίες εναντίον όσων τόπων στα παράλια δεν είχαν ακόμη υποταχτεί. Χτίζει το κάστρο στο Χλουμούτσι. Σύγκρουση με το λατινικό ιερατείο- αναθεματισμός και άφεση.
- Ο Γουλιέλμος Βιλλεαρδουίνος Α' αναλαμβάνει τα ηνία της ηγεμονίας. Άλωση του Ναυπλίου και της Μονεμβασίας. Κτίσιμο των κάστρων του Μιστρά, της Μάνης και της Γινστέρνας. Υποδούλωση των Μανιατών και των Σλάβων του Μελιγγού. Η κατάσταση στο εσωτερικό της χερσονήσου.
Σημειώσεις του μεταφραστή
Λεπτομέρειες
ISBN139789608735507
ΕκδότηςΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΑύγουστος 2002
Αριθμός σελίδων424
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΣΟΦΤΖΟΓΛΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΦΑΛΜΕΡΑΙΕΡ ΓΙΑΚΟΜΠ-ΦΙΛΙΠ
Κωδικός Πολιτείας2716-0001
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Ρεαλιστής, kostask

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Ρεαλιστής, kostask

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Όσα χάσαμε στις φλόγες
ENRIQUEZ MARIANA
€12.20 €4.88
(-60%)
Κερδίζετε €7.32
Πανδημικές αποκαλύψεις (χαρτόδετη έκδοση)
CAYLEY DAVID
€11.00 €5.50
(-50%)
Κερδίζετε €5.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS