Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (1816-1864)

+
-
ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 4098-0001
Τιμή Έκδοσης
€26.50
Τιμή Πολιτείας
€18.55
(-30%)
Κερδίζετε €7.95


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το κεφάλαιο της εκπαίδευσης τον ελληνισμού κατά τη διάρκεια των ξένων διοικήσεων είναι ελκυστικό για τον μελετητή τη νεότερης ιστορίας καθώς βοηθά στον προσδιορισμό ιστορικών και κοινωνικών παραλλήλων και στην κατανόηση εξαρτήσεων και αλληλεπιδράσεων, παρέχει δυνατότητες διερεύνησης των δομών της ελληνικής κοινωνίας και επιτρέπει την διατύπωση προβληματισμών για την εξέλιξη του γενικότερου πολιτισμικού φαινομένου.
Η εστίαση μάλιστα στο χώρο του Ιονίου και την τελευταία από αυτές τις διοικήσεις, κατά την οποία λειτούργησε προστατευόμενο από ξένο μονάρχη κράτος Ελλήνων, εμφανίζει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού τότε εφαρμόστηκαν ολοκληρωμένα προγράμματα διοργάνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, με επιστέγασμα το πρώτο κατά τα δυτικά πρότυπα πανεπιστήμιο στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Ο χαρακτήρας αυτός επιτείνεται από το γεγονός ότι όλα συνέβησαν πολύ πριν το ελεύθερο ελληνικό κράτος οδηγηθεί σε παρόμοιες λύσεις, με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1834 και την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1836. Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον προκαλούν η εξέλιξη της εκπαίδευσης στο συγκεκριμένο χώρο από ελεγχόμενο από την εκκλησία και τους «δυναμένους» αγαθό σε δημόσιο και η διευκρίνηση των δυσχερειών αυτής της διαδρομής μέσα από τα αίτια, την ένταση και τη διάρκειά τους καθώς επίσης ο εντοπισμός των μηχανισμών επιδίωξης των καταλληλότερων λύσεων και εφαρμογής των προσφορότερων.
Μια διδακτορική διατριβή που έχει ως στόχο τη μελέτη των εκπαιδευτικών της Κέρκυρας κατά τη διάρκεια του βρετανικού προτεκτοράτου «Ηνωμένα Κράτη των Ιονίων Νήσων - Stati Uniti Delle Isole Ionie - United States of the Ionian Islands» (1816-1864), απαιτεί εκτενείς αναφορές στις προηγούμενες διοικήσεις: των Βενετών, των Γάλλων, της ρωσσοτουρκικής συμμαχίας, του επίσης προστατευόμενου ελληνικού κράτους «Επτάνησος Πολιτεία», καθώς τότε διαμορφώθηκαν μηχανισμοί, θεσμοί και νοοτροπίες που καθόρισαν τα πράγματα. Μια απλή παρουσίαση των ιδιαιτεροτήτων αυτών των διοικήσεων θα κινδύνευε να χαρακτηρισθεί πως δεν καταγράφει πλήρως τα φαινόμενα, υποβαθμίζει τη προσφορά τους και δυσκολεύει τη συναγωγή των συμπερασμάτων.
Αναγκαία επίσης είναι η αναφορά στις βιβλιοθήκες, τα τυπογραφεία και τις εκδόσεις αφού διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στη διάδοση των ιδεών, στην κοινωνική παιδεία και στην εκπαιδευτική ζωή της Κέρκυρας, καθώς επίσης στη συμβολή του Κερκυραίου πολιτικού Ιωάννη κόμη Καποδίστρια, του οποίου η ανάμειξη στα εκπαιδευτικά υπήρξε διαρκής και καθοριστική. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Περιεχόμενα
Προλεγόμενα
Βενετοί
Γάλλοι Δημοκρατικοί
Επτάνησος Πολιτεία
Αυτοκρατορικοί Γάλλοι
Βρετανοί
Ιωάννης Κόμης Καποδίστριας
Τυπογραφεία, Εφημερίδες και Βιβλιοθήκες
Ενωμένα Κράτη των Ιόνιων Νησιών
Ο Γκίλφορντ Άρχων της Ακαδημίας
Η Γενική Επιτροπή της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως
Ανάπτυξη με όρους και δισταγμούς
Στη σκιά του Ενωτικού Αγώνα
Επιλεγόμενα
Βραχυγραφίες
Βιβλιογραφία, Δημοσιευμένες πηγές κατ' επιλογήν
Εφημερίδες και Περιοδικά
Βοηθήματα κατ' επιλογήν
Λεπτομέρειες
ISBN139789608756106
ΕκδότηςΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΔΟΣΙΝ ΕΛΛΗΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2002
Αριθμός σελίδων480
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας4098-0001
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΟΥΑΙΝΣΜΠΕΡΓΚ, ΟΧΑΙΟ
ANDERSON SHERWOOD
€14.84 €7.42
(-50%)
Κερδίζετε €7.42
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΤΣΑΡΟΥ
TROYAT HENRI
€15.90 €7.16
(-55%)
Κερδίζετε €8.74

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS