Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Τ.2 (ΜΑΘΗΤΗ) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ κ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ-ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ)

ΑΣΤΕΡΕΣ - ΓΑΛΑΞΙΕΣ - ΣΥΜΠΑΝ - ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΦΑΙΡΑ - ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ

ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1607-0001




Παρουσίαση

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση προβαίνουμε στην έκδοση του 2ου τεύχους των Στοιχείων Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής, ύστερα από έναν ακριβώς χρόνο από την έκδοση του 1ου τεύχους. Χαρά και ικανοποίηση νιώθουμε διότι η Σχολή Αστρονομίας, την οποία ιδρύσαμε στις αρχές του 2011, όχι μόνο πήγε καλά, αλλά ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Έτσι, ενώ στην αρχή ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί για την προσέλευση των μαθητών, τελικά γράφτηκαν στον 1ο κύκλο σπουδών της Σχολής 83 μαθητές του Γυμνασίου και της ΣΤ' τάξης του Δημοτικού, από τους οποίους, έλαβαν τον τίτλο τους και κρίθηκαν άξιοι να παρακολουθήσουν το 2ο κύκλο σπουδών οι 62, επειδή παρακολούθησαν ανελλιπώς τα μαθήματα και πέρασαν τη γραπτή αξιολόγησή τους.
Για τους μαθητές του 2ου έτους σπουδών της Σχολής, που θα φοιτούν στο Γυμνάσιο και στην 1η Λυκείου, ετοιμάστηκε με κάθε επιμέλεια το παρόν 2ο τεύχος των Στοιχείων Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής, το οποίο πλέον θα αποτελεί μόνιμο βοήθημά τους. Ελπίζουμε να ικανοποιήσει όχι μόνο αυτούς, αλλά και κάθε μελετητή, που θα θελήσει να μάθει περισσότερα για το μεγαλείο του Σύμπαντος.
Το γράψαμε στο προηγούμενο τεύχος, το επαναλαμβάνουμε και τώρα. Οι μόνοι που δεν θέλουν να δουν τη "νέα κατάσταση πραγμάτων" της πανάρχαιας, αλλά και τόσο σύγχρονης επιστήμης της Αστρονομίας, καθώς και τις καταπληκτικές προόδους της Αστροφυσικής, της Κοσμολογίας και της Διαστημικής, είναι οι υπεύθυνοι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι κατήργησαν μια για πάντα τη διδασκαλία της Αστρονομίας από τα Σχολεία.
Εμείς, όμως, πιστοί στο καθήκον μας και δεκτικοί των οραμάτων των μαθητών και της κοινωνίας γενικότερα, συνεχίζουμε ακάθεκτοι το έργο μας και δίνουμε στη δημοσιότητα το νέο αυτό τεύχος των "Στοιχείων Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής".
Στο τεύχος αυτό βοήθησαν το συγγραφέα αποτελεσματικά οι: (1) Λουκάς Ζαχείλας, λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Γραμματέας της Εταιρείας, με τις ωραίες φωτογραφίες που άντλησε από το διαδίκτυο και κόσμησε το βιβλίο, (2) Χρίστος Ξενάκης, Δρ. φυσικός - επίτιμος σύμβουλος φυσικών και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας, ο οποίος διάβασε επισταμένα ολόκληρο το κείμενο και έκανε αρκετές διορθώσεις και υποδείξεις, (3) Χαρίτων Τομπουλίδης, αστροφυσικός και πρόεδρος του Παραρτήματος Νάουσας της Εταιρείας μας, ο οποίος επίσης διάβασε το βιβλίο, έκανε αρκετές παρατηρήσεις και πρότεινε κάποιες τροποποιήσεις, (4) Τζόρτζεβιτς Αλεξάνδρα, γραφίστρια, μέλος της Εταιρείας, η οποία επιμελήθηκε με περισσή φροντίδα την καλλιτεχνική εμφάνιση του τεύχους, όπως ακριβώς έκανε και για το 1ο τεύχος.
Τελικά πιστεύουμε ότι το 2ο αυτό εγχειρίδιο Αστρονομίας θα αποτελέσει και πάλι ένα πολύτιμο βοήθημα των μαθητών στα φετινά μαθήματα Αστρονομίας, συγχρόνως δε θα αναδειχθεί σε ένα σπουδαίο εντρύφημα για κάθε φίλαστρο και φιλομαθή Έλληνα. (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ
13η Ενότητα
Αστέρες & Αστερισμοί - Μονάδες αστρικών αποστάσεων Παράλλαξη αστέρων - Λαμπρότητα αστέρων - Φάσμα αστέρων
14η Ενότητα
Κινήσεις, μάζα και ενέργεια αστέρων - Είδη αστέρων
(Οι κινήσεις των αστέρων - Μάζα και ενέργεια των αστέρων - Μεγέθη των αστέρων - Γίγαντες και νάνοι αστέρες - Διπλοί και πολλαπλοί αστέρες - Σμήνη αστέρων)
15η Ενότητα
Μεταβλητοί αστέρες - Γένεση, ζωή και θάνατος των αστέρων Ουρανογραφία
16η Ενότητα
Μεσοαστρική ύλη - Μεσοαστρικός χώρος
(Εισαγωγικά - Τα νεφελώματα - Τα πλανητικά νεφελώματα - Μεσοαστρικά φαινόμενα - Γαλαξιακές ραδιοπηγές - Πηγές ακτινών - Χ & γ)
Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ Μ ΑΙ, ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΓΑΛΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ
17η Ενότητα
Ο Γαλαξίας μας και οι άλλοι γαλαξίες
(Η συγκρότηση του Γαλαξία μας - Σχήμα και περιστροφή του Γαλαξία μας - Κατανομή των αστέρων στο Γαλαξία μας και οι πληθυσμοί αυτών - Τα αριθμητικά δεδομένα του Γαλαξία μας - Οι άλλοι γαλαξίες και η μορφολογία τους - Πολλαπλοί γαλαξίες και σμήνη γαλαξιών - Μεσογαλαξιακή ύλη - Κοσμικές ακτίνες - Ονοματολογία ουρανίων σωμάτων)
18η Ενότητα
Το Σύμπαν
(Φυγή των γαλαξιών, διαστολή του Σύμπαντος - Το πεπερασμένο αλλά χωρίς πέρατα Σύμπαν - Η αρχή του Σύμπαντος - Σύντομη ιστορία της εξέλιξης του Σύμπαντος - Ο Θάνατος του Σύμπαντος)
Η ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΦΑΙΡΑ
19η Ενότητα
Οριζόντιες συντεταγμένες και ουράνιος μεσημβρινός
(Εισαγωγικά - Οριζόντιες συντεταγμένες - Τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα - Ιδιότητες του ουράνιου μεσημβρινού)
20η Ενότητα
Ισημερινές συντεταγμένες - Φαινόμενη κίνηση του Ήλιου Ουρανογραφικές συντεταγμένες
(Ισημερινές συντεταγμένες - Συνθήκες αειφανών, αμφιφανών και αφανών αστέρων - Ετήσια φαινόμενη κίνηση του Ήλιου - Αξιόλογες θέσεις του Ηλίου πάνω στην εκλειπτική - Ουρανογραφικές συντεταγμένες)
21η Ενότητα
Περί χρόνου
(Είδη χρόνων στην αστρονομία - Εξίσωση του χρόνου - Άτρακτοι και επίσημη ώρα - Αστρικό, τροπικό και πολιτικό έτος - Τα ημερολόγια - Η ημερομηνία του Πάσχα)
22η Ενότητα
Αστρονομικά όργανα
(Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των άστρων - Ιστορική εξέλιξη των οπτικών οργάνων - Διοπτρικά τηλεσκόπια - Κατοπτρικά τηλεσκόπια - Αλταζιμουθιακά, ισημερινό και μεσημβρινά τηλεσκόπια - Τηλεσκόπια νέας τεχνολογίας - Εστιακοί λόγοι τηλεσκοπίου - Πλεονεκτήματα διοπτρικών και κατοπτρικών τηλεσκοπίων - Ραδιοτηλεσκόπια - Τροχιακά τηλεσκόπια - Βοηθητικά αστρονομικά όργανα)
Αλφαβητικό ευρετήριο
Λεξιλόγιο Όρων
Βιβλιογραφία
Έργα του ιδίου
Λεπτομέρειες
ISBN139789608853669
ΕκδότηςΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2012
Αριθμός σελίδων152
Διαστάσεις28x19
Κωδικός Πολιτείας1607-0001
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ
LLAMAZARES JULIO
€7.42 €3.34
(-55%)
Κερδίζετε €4.08
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
KOLFER EOIN
€11.10 €4.44
(-60%)
Κερδίζετε €6.66

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS