Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΝΘΥΜΙΟΝ - ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΤΠΟΣΤΑΛ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΝΘΥΜΙΟΝ

ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΡΤΠΟΣΤΑΛ

ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΣ Ι. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0145-0000




Παρουσίαση

Η ιστορία της αποστολής γραπτών μηνυμάτων είναι πολύ παλιά και ανάγεται στους ρωμαϊκούς χρόνους. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τις λεγόμενες "στρεννές", που ήταν μικρές πλάκες από άργιλο πάνω στις οποίες υπήρχαν διακοσμήσεις και χαραγμένες ευχές, ανάλογες με τις σημερινές και στέλνονταν συνήθως την Πρωτοχρονιά. Στο μεσαίωνα υπήρχαν οι "ανταχτσμπίλτερ", στη Γερμανία, κυρίως, που ήταν ζωγραφιές με επιγραφές χαραγμένες πάνω σε λεπτές πλάκες ξύλου.
Τον 18ο αιώνα στην Ευρώπη καθιερώθηκαν τα προσωπικά επισκεπτήρια, που στην Ελλάδα τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ήταν γνωστά ως καρτ-βιζίτ. Αυτά ήταν και οι πρόγονοι των σημερινών καρτποστάλ, των οποίων η τυπική ονομασία είναι "Εικονογραφημένα Ταχυδρομικά Δελτάρια". Τα επισκεπτήρια εκείνης της εποχής δεν ήταν τόσο απλά όσο σήμερα. Ήταν πλούσια διακοσμημένα, π.χ. με γιρλάντες λουλουδιών και αγγελάκια ή περιστεράκια που το ένα τσιμπούσε με το ράμφος του το άλλο. Τα επισκεπτήρια των στρατηγών ήταν εικονογραφημένα με ξίφη, των διοικητών των επαρχιών με πύργους, των ποιητών με βιβλία, των ευγενών με οικόσημα κ.ά.
Στη Γαλλία κατά την εποχή του Διευθυντηρίου και του Μεγάλου Ναπολέοντα ήταν πολύ της μόδας οι διακοσμήσεις ελληνικού ρυθμού καθώς και οι "Έρωτες" με φαρέτρα και βέλη. Το 1814 έκαναν την εμφάνισή τους κάρτες με πολιτικά σύμβολα. Οι δημοκρατικοί διακοσμούσαν τα επισκεπτήριά τους με μέλισσες, οι βοναπαρτικοί με βιολέτες και οι μοναρχικοί (οπαδοί των Βουρβώνων) με κρίνους. Η τεχνική της λιθογραφίας ήταν η αιτία ώστε κατά την δεκαετία του 1830 να μοιάζουν τα επισκεπτήρια με έγχρωμες... ετικέτες μπουκαλιών. Από αντίδραση οι πιο καλαίσθητοι και εκλεπτυσμένοι δανδήδες της εποχής υιοθέτησαν τότε την ολόασπρη κάρτα, με τυπωμένο μόνο το όνομα. Τα λευκά επισκεπτήρια τελικά επικράτησαν.
Οι πρώτες καρτποστάλ όπως τις ξέρουμε σήμερα, παραγγέλθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Χένρυ Κολ, φίλο του πρίγκιπα Αλβέρτου, συζύγου της Βασίλισσας Βικτωρίας της Μεγάλης Βρετανίας. [...]
Στην Ελλάδα οι πρώτες καρτποστάλ εμφανίζονται λίγο μετά το 1800 από ξένους κυρίως εκδότες αλλά και από μερικούς έλληνες πρωτοπόρους της φωτογραφίας, όπως η ιστορική οικογένεια Ασπιώτη στην Κέρκυρα, ο Α. Πάλλης στην Αθήνα, ο σπουδαίος Στέφανος Στουρνάρας στο Βόλο και οι περίφημοι αδελφοί Μανάκια, θεμελιωτές της κινηματογραφίας στα Βαλκάνια, οι οποίοι τύπωσαν την πρώτη τους καρτποστάλ στα Γιάννενα όπου λειτούργησαν και το πρώτο επαγγελματικό τους φωτογραφείο. [...] (Από την έκδοση)

Περιεχόμενα

Προς τον αναγνώστη
Μια γοητευτική αναδρομή
Καλλιτέχνες Γιαννιώτες εκδότες - φωτογράφοι
Επώνυμοι και ανώνυμοι
Φορεσιές και άνθρωποι
Τα κτίρια
Η πόλη των θρύλων
Η χιλιοτραγουδισμένη λίμνη και το κάστρο των μύθων
Το νησί και η ντραμπάτοβα
Τα εκτός των Ιωαννίνων
Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων
Οι καρτποστάλ του Δήμου Ιωαννιτών
Οι καρτποστάλ της Δημοτικής Πινακοθήκης των Ιωαννίνων
Βιβλιογραφία
Λεπτομέρειες
ISBN139789608968905
ΕκδότηςAPEIROTAN
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2008
Αριθμός σελίδων218
Διαστάσεις29x29
Κωδικός Πολιτείας0145-0000
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΗΣ ΤΖΑΜΑΙΚΑΣ
MAURIER DAPHNE. DU
€9.99 €5.00
(-50%)
Κερδίζετε €4.99
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΑΤΛΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
KONSTAM ANGUS
€24.70 €9.88
(-60%)
Κερδίζετε €14.82

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS