Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Β΄Τ. ΑΡΧΑΙΚΗ ΧΟΡΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ // ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ: ΒΑΚΧΥΛ

ΑΡΧΑΙΚΗ ΧΟΡΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ (ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΟΜΟΣ)

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ: ΒΑΚΧΥΛΙΔΗ (ΕΠΙΝΙΚΟΙ), ΠΙΝΔΑΡΟ (ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΟΙ - ΠΥΘΙΟΝΙΚΟΙ), ΣΙΜΩΝΙΔΗ ΤΟΝ ΚΕΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

+
-
ΤΣΟΥΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, ΤΣΟΥΡΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 4326-0095
Τιμή Έκδοσης
€26.50
Τιμή Πολιτείας
€18.55
(-30%)
Κερδίζετε €7.95


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Από τη σκοπιά της ιστορικής πορείας του ελληνικού λαού η αρχαία λυρική ποίηση, με τις ιδέες που καλλιέργησε, συντέλεσε στο να μπορέσουν οι Έλληνες της εποχής εκείνης να αντιμετωπίσουν το δεσποτισμό τόσο στο εσωτερικό, καταργώντας τον ως πολίτευμα, όσο και στο εξωτερικό, αποκρούοντάς τον ως επιδρομέα με τους Περσικούς πολέμους.
Αλλά η πολιτική ελευθερία ήταν η μια μόνο όψη της ελευθερίας, την οποία υπηρέτησε η αρχαία λυρική ποίηση η άλλη ήταν η πνευματική ελευθερία. Αυτήν η λυρική ποίηση την υπηρέτησε με το να απομακρύνεται ολοένα από το μύθο και με το να προβάλλει έντονα τα προσωπικά βιώματα. Προβάλλοντας την προσωπική σκέψη, η λυρική ποίηση άνοιξε το δρόμο προς τα μεγάλα ερωτηματικά που βάζει στον εαυτό του ο άνθρωπος, και έτσι έγινε πρόδρομος της φιλοσοφίας και της επιστήμης.
Ως είδος λόγου η αρχαία ελληνική λυρική ποίηση αποτέλεσε το απαραίτητο πέρασμα από την αφήγηση του έπους τόσο προς το αττικό δράμα, όσο και προς την επιστημονική πεζογραφία.
Η ίδια η αρχαία ελληνική λυρική ποίηση, με την πολυδιάστατη ανάπτυξή της, μπόρεσε να εκφράσει και τον παλμό της ζωής και την πνευματική δράση και τη μέριμνα του ελεύθερου πολίτη για τα κοινωνικά και τα πολιτικά προβλήματα, δηλαδή μπόρεσε να αποδώσει την εικόνα του ολοκληρωμένου ανθρώπου.
Ο φιλόλογος Χρίστος Γ. Ρώμας γράφει: "Από το νεοπλατωνικό Πρόκλο (5ος αι. π.Χ.) μαθαίνουμε για τη διαίρεση της λυρικής ποίησης σε είδη. Οπωσδήποτε όμως η διάκριση αυτή είναι έργο των αλεξανδρινών φιλόλογων, που έλαβαν υπόψη όχι μόνο το περιεχόμενο αλλά και τη μορφή. Ας μην ξεχνάμε πάντα ότι η αρχαία ελληνική ποίηση είναι προσωδιακή, δηλαδή ο ρυθμός εξαρτάται από την εναλλαγή μακρόχρονης και βραχύχρονης συλλαβής σε μια ποικιλία μετρικών συστημάτων. Βασικά είδη που διαμορφώθηκαν εξαρχής είναι η μονωδία και το χορικό άσμα (Πλάτ. Νόμοι 6, 764 d-e). Η μονωδία πάλι χωρίστηκε στην ελεγεία, τον ίαμβο και το μέλος". (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ποίηση
ΒΑΚΧΥΛΙΔΗΣ Ο ΚΕΙΟΣ
Αποσπάσματα
ΠΙΝΔΑΡΟΣ
Αποσπάσματα
ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ Ο ΚΕΙΟΣ
Λεπτομέρειες
ISBN139789609460156
ΕκδότηςΤΣΟΥΡΕΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 2012
Αριθμός σελίδων352
Διαστάσεις24x17
ΕπιμέλειαΤΣΟΥΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
Κωδικός Πολιτείας4326-0095
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

titiki2109, Yolandak

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Μάρκος Αυρήλιος
ROBERTSON DONALD
€16.60 €8.30
(-50%)
Κερδίζετε €8.30
ΚΡΥΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ
KADARE ISMAIL
€11.66 €4.66
(-60%)
Κερδίζετε €7.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS