Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΑ ΡΕΥΜΑΤΑ // ΤΑΣΟΣ ΜΠΙΡΗΣ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΣ,

ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

ΤΑΣΟΣ ΜΠΙΡΗΣ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΣ, ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

+
-
ΜΠΙΡΗΣ ΤΑΣΟΣ, ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2738-0290
Τιμή Έκδοσης
€17.91
Τιμή Πολιτείας
€12.54
(-30%)
Κερδίζετε €5.37


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η συνομιλία αυτή του Τάσου Μπίρη με τον Στέλιο Γιαμαρέλο δεν είναι ακόμα μία συζήτηση για την αρχιτεκτονική και την διδασκαλία της, από εκείνες που συνήθως παραμένουν στο επίπεδο γενικόλογων διαπιστώσεων και αφηρημένων ιδεολογικών αντιπαραθέσεων. Οι δύο συνομιλητές καταβάλλουν, αντιθέτως, συνειδητή προσπάθεια να τοποθετηθούν φωτίζοντας τόσο ένα συγκεκριμένο ιστορικό πλαίσιο, όσο και ένα συγκεκριμένο θεσμικό περιβάλλον αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης. Με σταθερό κέντρο αναφοράς τη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ -και, πιο συγκεκριμένα, την ευρύτερη περιοχή των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων- η συζήτηση συνυφαίνει, έτσι, την διττή βιωματική εμπειρία του Τάσου Μπίρη ως ενεργού αρχιτέκτονα και δάσκαλου που παρακολουθεί τις έντονες ανακατατάξεις σε όλο το φάσμα εξέλιξης της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής και της διδασκαλίας της κατά την μεταδικτατορική περίοδο. Στη διάρκειά της, οι συνομιλητές αναζητούν διαρκώς διττά ορόσημα και υπόγεια αχαρτογράφητα ρεύματα ανάμεσα σε δύο γενιές: από το τέλος της προδικτατορικής "Άνοιξης" του ελληνικού μοντερνισμού της δεκαετίας του 1960 και τα πρώτα στάδια της εκπαιδευτικής διαδρομής του Τάσου Μπίρη ως άμισθου βοηθού του Ιωάννη Δεσποτόπουλου, έως και την μεταδικτατορική εισαγωγή αρχικά των μεταμοντέρνων και κατόπιν των Νέο-μοντέρνων τάσεων των δεκαετιών του 1980 και 1990 και την καθιέρωση του Νέου Προγράμματος Σπουδών στη Σχολή, επί προεδρίας Νίκου Καλογερά.
Φτάνουν έτσι να φωτίσουν μια συγκεκριμένη εσωτερική προοπτική της εν λόγω εποχής μέσα από τα μάτια ενός εκ των πρωταγωνιστών της. Ταυτόχρονα προτείνεται και μία άλλη εκδοχή αυτοβιογραφίας του αρχιτέκτονα, ο οποίος εδώ δεν μπορεί παρά να αναδύεται ως μαχόμενος, αλλά και διαρκώς μαθητεύων, δάσκαλος. Μακράν του να εξαντλείται σε μια διερεύνηση της δημιουργικής σημασίας αυστηρά προσωπικών αναφορών και συσχετίσεων, η αυτοβιογραφία δεν μπορεί εδώ παρά να περνάει πολύ εντονότερα μέσα από τις ραγδαίες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις της περιόδου, ακουμπώντας στα σχεδιαστήρια και τα φοιτητικά έδρανα, για να επισημάνει καθ' οδόν τις αμοιβαίες σχέσεις διδασκαλίας και μαθητείας, συμπόρευσης, αλλά και σύγκρουσης. Και η ιστορία δεν μπορεί εδώ παρά να συνίσταται σε αυτή την ατέρμονη συγγραφή και συνομιλία γνωστών μεταξύ τους αγνώστων, μαζί με όλα τα φανερά και υπόγεια αχαρτογράφητα ρεύματα που καθιστούν δυνατές τις συναντήσεις ανάμεσα σε δυο ή και περισσότερες γενιές. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΥ
Δεν γνωρίζω τον Τάσο Μπίρη
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΜΠΙΡΗ
Η ανάγκη για διάλογο
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για συνέντευξη, αλλά για συζήτηση, προτιμήθηκε στη διαμόρφωση αυτού του πίνακα, αντί της αριθμητικής καταγραφής "ερωτήσεων" εκείνη των περιληπτικών νοηματικών ενοτήτων, που συγκροτούνται από "διαλόγους", αριθμημένους από το 1 έως το 70. Έτσι προσφέρεται στον αναγνώστη ένας (σχετικά) απλός τρόπος να αντιληφθεί τη νοηματική δομή της συζήτησης και να μπορεί να επανέρχεται μέσω της χρήσης του αύξοντα αριθμού σε όποιον διάλογο επιθυμεί να ξαναδιαβάσει. Τον ενθαρρύνει επίσης να προβεί σε διαγώνιες συσχετίσεις μεταξύ των διαλόγων. (Τ.Μ.- Σ. Γ.)
- Διάλογοι [ 1 ] - [ 3 ]
Εισαγωγικές παρατηρήσεις για την προσέγγιση των όρων μοντέρνο-μεταμοντέρνο. Γενικές ερμηνευτικές θέσεις Στέλιου Γιαμαρέλου και Τάσου Μπίρη για το νόημα που καθένας τους αποδίδει σε αυτούς, τόσο διαχρονικά όσο και κατά την περίοδο εισαγωγής του μεταμοντερνισμού στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.
- Διάλογοι [4] - [5]
Το ιδεόγραμμα του Yin και του Young. Υπάρχει γνήσιο πρωτογενές μοντέρνο που αντιτίθεται σε ένα αντίστοιχο μεταμοντέρνο; Η ανάγκη καθορισμού μιας συγκεκριμένης (και όχι αφηρημένης) κοινής βάσης για την ανάπτυξη της συζήτησης των δύο συνομιλητών.
- Διάλογος [6]
Βιωματικές εμπειρίες Στέλιου Γιαμαρέλου και Τάσου Μπίρη από τη συνύπαρξη μοντέρνου-μεταμοντέρνου στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. κατά τη δεκαετία του '80. Αλλά και εμπειρίες για το ίδιο θέμα του Τάσου Μπίρη από προηγούμενες περιόδους (τέλη δεκαετίας '60 και δεκαετία '70).
- Διάλογοι [7] - [11]
Φανερά και υπόγεια ρεύματα στη διαμάχη μοντέρνου-μεταμοντέρνου - Ο υλιστικός εκσυγχρονισμός της παγκοσμιοποίησης και η κοινωνικοπολιτική διάσταση της αρχιτεκτονικής. Το πρόβλημα της απόδοσης κοινωνικού και πολιτικού προσήμου στα αρχιτεκτονικά ρεύματα. Η συνειδητή τοποθέτηση ενός αρχιτέκτονα και του έργου του (ως σύνολο σκέψεων και πράξεων που διαγράφουν τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο) ως προς το μαυρόασπρο κυκλικό ιδεόγραμμα του Yin και Yang, (ή ως προς το αντίρροπο ζεύγος μοντέρνου και μεταμοντέρνου). Η φυσική διαφορά του αμιγώς θεωρητικού επιστημονικού λόγου με εκείνον που γεννά η θεωρία μέσω του περάσματός της από τη βιωματική γνώση και εμπειρία της αρχιτεκτονικής πράξης.
- Διάλογοι [12] - [18]
Ανάμεσα σε δύο γενιές: Το τέλος της "αρχιτεκτονικής άνοιξης του 1960" και η συνέχεια του "διαρκούς ελληνικού μοντερνισμού" (ως "υπόγειου" ρεύματος). Η αντίρροπη συζυγία Πικιώνη-Δεσποτόπουλου, ο επερχόμενος μεταμοντερνισμός, η λήθη του πρόσφατου παρελθόντος και τα πρώτα βήματα της διδακτικής δραστηριότητας του Τάσου Μπίρη στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.
- Διάλογοι [19] - [21]
Η ιδιαίτερη σχέση του Τάσου Μπίρη με τον Δημήτρη Μπίρη εκτός και εντός Σχολής.
- Διάλογοι [22] - [29]
Τα "ταραγμένα χρόνια": Η μαχητική δεκαετία 1975 - 1985 και η αντιπαραβολή της με τα χρόνια της δικτατορίας στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.
- Διάλογοι [30] - [31]
Η διδασκαλία της Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης κατά τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια. Η σταδιακή αναγνώριση των φανερών και των υπόγειων ρευμάτων που διέτρεχαν τη Σχολή και η ενωτική νοοτροπία του Διονύση Ζήβα και του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα. Η δημοκρατική διοίκηση (και αυτοδιοίκηση) της Σχολής.
- Διάλογοι [32] - [36]
Η οριακή περίοδος των δεκαετιών 1980-1990. Η σημασία για έναν αρχιτέκτονα και δάσκαλο της συγκρότησης μιας "συνεκτικής διδακτικής προσωπικότητας".
Τάσος Μπίρης: Η πορεία του στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ και η συγγραφή του πρώτου του βιβλίου. Η σημασία του γραπτού θεωρητικού λόγου στο μάθημα των Συνθέσεων.
Από το "anything goes" στο "back to basics" και η προβληματική μας σχέση με τον τόπο.
[...]
Λεπτομέρειες
ISBN139789609530934
ΕκδότηςΜΕΛΑΝΙ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2014
Αριθμός σελίδων312
Διαστάσεις24x17
ΕπιμέλειαΓΚΑΝΑ ΠΟΠΗ
Κωδικός Πολιτείας2738-0290
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ
YALOM MARILYN
€19.90 €9.95
(-50%)
Κερδίζετε €9.95
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΕΙΑΣ
MINOIS GEORGES
€44.52 €17.81
(-60%)
Κερδίζετε €26.71

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS