Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΝ 17ο ΑΙΩΝΑ // Ο ΕΒΡΑΙΟΣ Μ

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΝ 17ο ΑΙΩΝΑ

Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΜΕΣΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΔΙΕΡΜΗΝΕΑΣ

ΚΟΥΤΖΑΚΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 6048-0043




Παρουσίαση

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης της Ιστορίας των Ιδεών του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών απαρτίστηκε μέχρι τώρα από μονογραφίες που μελετούσαν τις πνευματικές σχέσεις του ελληνικού κόσμου με την Δύση, μονογραφίες που ανέσυραν από τις πηγές τις διαδρομές της διαμόρφωσης του πνευματικού ελληνισμού και της ελληνικής λογιοσύνης στο ευρύ χρονικό ανάπτυγμα της νεωτερικότητας. Η συλλογή πλουτίστηκε και με τη μονογραφία του Βασιλείου Μαραγκού για τη διαμόρφωση της βουλγαρικής ταυτότητας, θυμίζοντας έτσι το ευρύτερο βαλκανικό περιβάλλον και τις βαλκανικές συνάφειες της ελληνικής διανοητικής ιστορίας. Το έργο του Γιώργου Κουτζακιώτη προσθέτει μια επιπλέον οπτική στη θεματολογία της Βιβλιοθήκης της Ιστορίας των Ιδεών. Κατευθύνει το βλέμμα μας στις διανοητικές ζυμώσεις και πνευματικές ανησυχίες που ανέκυπταν από την ίδια την πολυπολιτισμική κοινωνική πραγματικότητα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Μας υπενθυμίζει την πολλαπλότητα των πνευματικών και πολιτισμικών παραδόσεων που απάρτιζαν την σύνθετη εικόνα του Οθωμανικού περιβάλλοντος κατά την πρώιμη νεωτερικότητα. Χαρακτηριστική εικονογράφηση του πλουραλιστικού αυτού περιβάλλοντος υπήρξε το βραχύβιο κίνημα του Εβραίου Μεσσία Σαμπατάι Τσεβί στα χρόνια 1665-1666. Το μεσσιανικό αυτό κίνημα έφερε στην επιφάνεια τις υπόγειες μυστικιστικές τάσεις που συμπύκνωναν ανησυχίες στις οποίες συνέκλιναν και στις οποίες έβρισκαν καταφύγιο οι ποικίλες εθνοθρησκευτικές κοινότητες που απάρτιζαν τον κοινωνικό πλουραλισμό του Οθωμανικού κόσμου. Ο συγγραφέας προσθέτει στην έρευνα του θέματος, που απασχόλησε μέχρι τώρα αρκετούς αξιόλογους μελετητές, μια τελείως αγνοημένη ελληνική διάσταση, φέρνοντας στο ιστοριογραφικό προσκήνιο ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ελληνικές πηγές. Ο εμπλουτισμός των πηγών καθίσταται ακόμη πιο ευπρόσδεκτος με τη διεύρυνση των γνώσεών μας για την εμπλοκή στην μεσσιανική αυτή έκρηξη του Μεγάλου Διερμηνέα Παναγιώτη Νικουσίου, ο οποίος αναδεικνύεται ως μια προσωπικότητα πιο συνθέτη, με πολυμερέστατα ενδιαφέροντα που τον συνέδεαν με τις πνευματικές ανησυχίες του ευρωπαϊκού κόσμου της εποχής του.
Τα μεσσιανικά ενδιαφέροντα του Παναγιώτη Νικουσίου, που αποκαλύπτουν την θέση του καμπαλιστικού υποβάθρου και στην πνευματική ζωή της ελληνικής λογιοσύνης, προσφέρουν ένα ελληνοοθωμανικό πρίσμα για να αναγνωριστεί ο ενιαίος πνευματικός ορίζοντας του ευρωπαϊκού κόσμου, ανατολικού και δυτικού. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Π. Μ. ΚΗΤΡΟΜΗΛΙΔΗ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΤΟ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΣΣΙΑΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Τα σημεία των ουρανών
Ο αριθμός του Θηρίου
Ο δρόμος της καμπάλα
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΑΜΠΑΤΑΙ ΤΣΕΒΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΙΟΣΥΝΗ
Ο Σαμπατάι και το κίνημά του στις ελληνικές πηγές
Η ελληνική εγκύκλιος του Σαμπατάι
Χριστιανικές επιδράσεις και αντιδράσεις
ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΟΥΣΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΜΕΣΣΙΑΣ
Ο αναγνώστης των άστρων
Ο ερμηνευτής των ιερών γραφών
Ο μεταφραστής της εγκυκλίου του Σαμπατάι
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΗΓΕΣ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΚΟΝΩΝ
SUMMARY
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
Λεπτομέρειες
ISBN139789609538022
ΕκδότηςΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ (Ε.Ι.Ε.)
ΣειράΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ - 8
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2011
Αριθμός σελίδων260
Διαστάσεις24x17
ΠρόλογοςΚΙΤΡΟΜΗΛΙΔΗΣ Μ. ΠΑΣΧΑΛΗΣ
Κωδικός Πολιτείας6048-0043
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

eleutheriakos7

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΛΛΑΞΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
*NORS DORTHE
€13.30 €4.66
(-65%)
Κερδίζετε €8.64
Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
€29.68 €11.87
(-60%)
Κερδίζετε €17.81

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS