Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Σ΄ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ

Σ' ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΗ

ΣΚΟΥΡΤΗ ΒΙΒΗ
Κωδ. Πολιτείας: 0352-0003




Παρουσίαση

Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι οι ζωές μας έχουν αλλάξει ριζικά. Η καθημερινή μας ζωή έχει περάσει από την αρμονία στη δυσαρμονία, από το απλό στο πολύπλοκο, από το καθαρό στο μολυσμένο, από την ηρεμία στο άγχος. Βέβαια, τις τελευταίες δεκαετίες η ζωή μας βελτιώθηκε σημαντικά λόγω της επιστήμης και ο άνθρωπος κατέκτησε περισσότερες ανέσεις σε σχέση με το παρελθόν. Όμως, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει, ότι μαζί ήρθαν και πολλά προβλήματα, γιατί η εξέλιξη αυτή, πολλές φορές, δεν στηρίχτηκε στους λογικούς και δοκιμασμένους τρόπους που διαμορφώθηκαν αιώνες τώρα. Η παράδοσή μας συναντήθηκε με το νέο και ηττήθηκε δραματικά, καθώς ο νέος πολιτισμός που δημιουργήθηκε σε ελάχιστες περιπτώσεις αποτέλεσε την εξέλιξη και τη σύνθεση του παλιού με το νέο.
Αυτό το παλιό όμως έχει μια αυθεντικότητα μοναδική, καθώς είναι μια γνώση που δοκιμάστηκε και συλλέχτηκε στο διάβα πολλών αιώνων. Πόσο μάλιστα όταν αυτή η γνώση βρίσκεται σε μια γωνιά της γης, όπου κάθε μορφή του φυσικού της περιβάλλοντος είναι δημιουργημένη στο μέτρο του ανθρώπου. Αυτό το μέτρο ήταν που έδωσε έμπνευση στους προγόνους μας, σε κάθε έκφραση της καθημερινή τους ζωής. Οι παλαιότερες γενιές ένιωθαν ότι είναι αδελφωμένες με την ελληνική φύση και ότι αποτελούν κομμάτι της. Αγκάλιαζαν κάθε έκφρασή της, αγαπώντας το χώμα, τα δέντρα, το νερό. Μάθαιναν από αυτήν και είχαν βρει τρόπους απλούς και λειτουργικούς να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των δύσκολων εκείνων εποχών. Ο πολιτισμός που δημιουργούσαν ήταν και αυτός φτιαγμένος στο μέτρο του ανθρώπου. Ο λαϊκός μάστορας με μια βιβλική απλότητα και ταπεινότητα, που δύσκολα θα μπορούσαμε να βρούμε στις μέρες μας, δεν έκφραζε ποτέ το εγώ στα δημιουργήματά του, αλλά το εμείς, την αντίληψη που είχε δηλαδή, η κοινωνική ομάδα που ζούσε. Πρόβαλε την κοινωνία των πολλών και αποτελούσε παράδειγμα για την αρμονική συνύπαρξη των κατοίκων ενός τόπου.
Η σειρά "Τόπων Λαογραφία" λοιπόν, στην οποία ανήκει και η παρούσα έκδοση, έχει αποστολή να καταγράψει και να προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό τις (καλλι)τεχνικές, ψυχικές και πνευματικές εκδηλώσεις του λαού μας, που εκδηλώθηκαν τους δυο τελευταίους αιώνες. Να καταγράψει και να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό, τον τρόπο που οι πρόγονοί μας διαμόρφωναν την καθημερινή τους ζωή, την ψυχική τους αρμονία και την αισθητική τους αντίληψη. Την πηγή δηλαδή, απ' όπου πρέπει να αντλούμε στοιχεία για την πολιτιστική και ψυχική ιδιομορφία μας. Αυτό ήταν που μας έσωσε στο παρελθόν από την απειλή της διάσπασης αυτών που μας ενώνουν, και αυτό είναι που θα μας σώσει στο μέλλον, από τις ραγδαίες αλλαγές που έχουν ήδη συντελεστεί στον τρόπο ζωής μας.
Όσο κι αν νομίζει κάποιος ότι δε θα τον ενδιέφερε η λαογραφία ενός τόπου από τον οποίο δεν κατάγεται, στην πραγματικότητα θα πρέπει να σκεφτούμε, ότι ο πολιτισμός της χώρας μας μοιάζει σαν μια μεγάλη αλυσίδα. Κάθε κρίκος της είναι η λαογραφία του κάθε τόπου της χώρας μας. Όσο ιδιαίτερος και διαφορετικός κι αν είναι δεν παύει να αποτελεί το μέρος ενός συνόλου. Να έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά που ενώνουν τον ένα κρίκο με τον άλλο. Είναι χρέος μας λοιπόν, ο κάθε κρίκος αυτής της αλυσίδας να είναι γερός και σταθερός στη θέση του. Γνωρίζοντας την καθημερινότητα των προγόνων μας, μαθαίνουμε τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τα προβλήματα της ζωής, και όσο και αν οι εποχές άλλαξαν, πολλές φορές μοιραζόμαστε τους ίδιους στοχασμούς και τα ίδια αισθήματα ακόμα και σήμερα. Από την άλλη, ο πολιτισμός που δημιούργησαν αποτελεί έμπνευση για κάθε μορφή επιστήμης, πρακτικής και θεωρητικής. Κάθε λαός λοιπόν, έχει δικαίωμα να καταγράφει και να προσφέρει στις επόμενες γενιές τη γνώση και τη ζωή των προηγούμενων γενιών. Να εξελίξει τον πολιτισμό που διδάχτηκε και να συναντήσει με σεβασμό τον πολιτισμό άλλων λαών, για το κοινό καλό και τη συνύπαρξη όλων των ανθρώπων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος εκδότη
Πρόλογος συγγραφέα
Ο τόπος της Ερμιόνης
Σ' εκείνους που έχτισαν την Ερμιόνη
Ερμιονίτικο σπίτι
Πετράδες και χτιστάδες
Ματσόνηδες. Τα περιφερόμενα συνάφια των μαστόρων
Έθιμα θεμελίωσης και επιστέγασης
Βιοτεχνίες πλινθοκεραμοποιίας της Ερμιόνης
Οικογένεια Σχοινά
Γιώργος Βεντουρής
Παναγιώτης Οικονόμου
Οικογένεια Παπαφράγκου
Οικογένεια Δωροβάτα
Μόδεστος και Γιώργος Καρακατσάνης
Νίκος Φασιλής
Γιώργος Μπουκουβάλας
Δημήτρης Θεοδώρου
Νίκος Φοίβας
Δημήτρης Φασιλής
Νίκος Αραπάκης
Παναγιώτης Παπαμιχαήλ
Γαβρίλης Νάκος
Γιώργος Δρουγκάνης
Λεύκωμα
Λεπτομέρειες
ISBN139789609999847
ΕκδότηςΑΡΤΕΟΝ
ΣειράΤΟΠΩΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2015
Αριθμός σελίδων78
Διαστάσεις16x24
Κωδικός Πολιτείας0352-0003
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Μάρκος Αυρήλιος
ROBERTSON DONALD
€16.60 €8.30
(-50%)
Κερδίζετε €8.30
ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ (ΠΕΜΠΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΑΝΩΝΥΜΟΣ
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS