Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Τ.70 ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΟΥΣ ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ (ΤΑ ΑΠΑΝΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ: ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3250-0381




Παρουσίαση

Εις την σειράν των Αριστοφανείων κωμωδιών εξέχουσαν, αν μη πρωτεύουσαν, θέσιν κατέχει η "Λυσιστράτη", εις την οποίαν αι γυναίκες διαδραματίζουν και πάλιν τον κύριον ρόλον. Τας είδομεν ήδη εις τας "Εκκλησιαζούσας", προσπαθούσας να επανορθώσουν τα "κακώς κείμενα" της πολιτείας, ήτις υπέφερεν από τας ανοησίας των ανδρών. Τας συναντώμεν και εδώ εις μίαν προσπάθειαν, ακόμη σοβαρωτέραν, ένα ρόλον ιερόν, ως είναι ο ρόλος του συμφιλιωτού αντιμαχομένων λαών, τους οποίους η μέθη του πολέμου δεν αφήνει να διακρίνουν τον όλεθρον εις τον οποίον έκαστος αργά ή γρήγορα θα ωδήγει την πατρίδα του. (Πρόκειται περί των πρωταγωνιστών του Πελοποννησιακού πολέμου.)
Τα μέσα βέβαια που μεταχειρίζεται δια την επιτυχίαν του σκοπού της ενταύθα η εκπρόσωπος των γυναικών Λυσιστράτη -μέσα αντάξια μιας αριστοφανείου κωμωδίας- παρ' όλον τον γέλωτα και την θυμηδίαν που προκαλούν εις τον θεατήν, τονίζουν ιδιαζόντως τον άσβεστον πόθον των λαϊκών μαζών, ιδίως δε των ανυπερασπίστων γυναικοπαίδων, των αμάχων, προς άμεσον εξεύρεσιν τρόπου καταπαύσεως του Πελοποννησιακού πολέμου, που είχεν αρχίσει εδώ και είκοσιν έτη. Και από της απόψεως αυτής η συμβολή της "Λυσιστράτης" υπήρξε σημαντική προς κατευνασμόν των φιλοπολέμων πνευμάτων. Εκτός όμως της θεωρητικής πλευράς έχει η "Λυσιστράτη", δι' ημάς τους νεωτέρους κυρίως, ανυπολόγιστον λογοτεχνικήν αξίαν. Η παλαιά αττική διάλεκτος που μεταχειρίζεται ο ποιητής της, τα λογοτεχνικά ευρήματα και η ωραία πλοκή της καθιστούν την ως άνω κωμωδίαν λίαν ενδιαφέρουσαν και εις τον σημερινόν θεατήν, όστις την παρακολουθεί με την αυτήν καλήν διάθεσιν, με την οποίαν παρηκολούθει ταύτην ο αρχαίος, που έζη τα γεγονότα. Διότι το πνεύμα, η ψυχολογία του έργου κυρίως, και ουχί η εποχή του, ομιλούν κατ' ευθείαν εις την ψυχήν του ανθρώπου και το καθιστούν πάντοτε επίκαιρον και ζωντανόν.
Ευνόητον τυγχάνει, ότι δια την μετάφρασιν ενός τοιούτου έργον συναντά κανείς τεραστίας δυσκολίας, πρώτον εις την πιστήν απόδοσιν του πνεύματος της εποχής εκείνης και προσαρμογήν του εις τα καθ' ημάς, δεύτερον δε εις το πλήθος των ελευθεροστομιών, των αισχρολογιών θα ελέγομεν ορθότερον, αίτινες αφθονούν ενταύθα υπέρ παν άλλο έργο του Αριστοφάνους. Ως προς το τελευταίον τούτο επικρατεί γενικώς η πεποίθησις ότι ο Αριστοφάνης χωρίς τας βωμολοχίας του δεν είναι Αριστοφάνης. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Αριστοφάνους Λυσιστράτη
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΠΑΠΥΡΟΣ
ΣειράΑΠΑΝΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ 70
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1980
Αριθμός σελίδων104
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΦΙΛΙΠΠΑΣ ΣΠ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜετάφρασηΦΙΛΙΠΠΑΣ ΣΠ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Κωδικός Πολιτείας3250-0381
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

messinios, jimbo83h, thanuser, Sofia53, jimis1020, Nefeli Karapiperi, Lefmts, NickAngel

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΟ ΛΙΘΟΣΤΡΑΤΟ
ΤΣΙΜΑ ΜΑΡΙΑ
€12.00 €6.00
(-50%)
Κερδίζετε €6.00
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΕ ΚΑΙ ΕΔΩ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΟΥ
SPIEGELMAN ART
€15.00 €6.75
(-55%)
Κερδίζετε €8.25

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS