Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΗ.

ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΜΑΗ

+
-
ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3230-0803
Τιμή Έκδοσης
€3.71
Τιμή Πολιτείας
€2.60
(-30%)
Κερδίζετε €1.11


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Δεν ανήκω σ' εκείνους που βρέθηκαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πολύ κοντά στον Αλέξανδρο Παναγούλη. Και φαντάζομαι πως μου ζητούν να προλογήσω τούτο το χρονικό της έσχατης ώρας του, ίσως για να μεταδώσω το παραλυτικό ρίγος που έφερε η είδηση του σκοτωμού του στη ράχη του έλληνα πολίτη, αν τυχόν ήξερε τον Παναγούλη από εκείνη τη σωτηρία μέση απόσταση.
Μιλώ για την απόσταση που απαγορεύει τις παραμορφώσεις. Λίγο πιο μακριά, και τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου χάνονται. Λίγο πιο κοντά, και το μάτι μας αγριεύει από τρόμο ή θαυμασμό. Στη μέση όμως απόσταση βλέπεις σωστά ακόμη και τους ήρωες: καθαρά και με τον αναγκαίο σεβασμό, που δεν μπερδεύεται μήτε με τη ρητορική κολακεία μήτε με τη μικρόψυχη κριτική.
Έτσι, λοιπόν, στημένο το πρόσωπο του Αλέξανδρου μπροστά, μας, μένει και τώρα λιγνό και νευρώδες, ήρεμο και αποφασιστικό, συγκεντρωμένο γύρω σε μια καθαρτήρια πράξη αλλά και παραδομένο σε μια ρέμβη επαναστατική.
Έτσι, μάλλον, τον θυμούμαι από την πρώτη φορά που τον αντίκρισα. Μαζεμένοι σε ένα γιαπί του Σαρωνικού, Αύγουστο του 1973, όσους σακάτεψε η χούντα, προσπαθούν να αναγνωριστούν μεταξύ τους, απλώνοντας τα χέρια τους και σφίγγοντας τα χείλια τους, μήπως χαλάσουν τη στιγμή. Γιατί όλα χαλνούν, ακόμη και τα πιο σεβάσμια από την απληστία των ανθρώπων να δείξουν και να δειχτούν.
Εκεί, λοιπόν, σε μια γωνιά καθισμένος ο Παναγούλης: άσπρος σαν πανί, διάφανος σαν άγιος, ήσυχος σα φεγγάρι, τριγυρισμένος από παιδιά και εφήβους, που ψαχουλεύουν με τα μάτια τους να δουν αν είναι σώμα ή ίσκιος. Σε λίγο οι άλλοι τραγουδούν, κι αυτός ακούει.
Μια τέτοια μνήμη θα ντρόπιαζε όσους βιάστηκαν να μιλήσουν τη φετινή Πρωτομαγιά για τροχαίο ατύχημα που σκότωσε τον Παναγούλη, και ντροπιάζει και όσους σπεύδουμε να κάνουμε το αίμα του μελάνι. Στο μεταξύ ο νεκρός έγινε κιόλας πέτρα υπομονής και πέτρα αναθέματος ενός ολόκληρου λαού που έμαθε πια ποιοι είναι οι δικοί του και ποιοι οι εχθροί του. Κι έχει τους μάρτυρές του. (Δ.Ν. Μαρωνίτης, από τον πρόλογο της έκδοσης)
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΠΑΠΑΖΗΣΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1976
Αριθμός σελίδων140
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας3230-0803
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΒΕΡΝΟΝ ΣΟΥΜΠΟΥΤΕΞ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ)
DESPENTES VIRGINIE
€22.00 €11.00
(-50%)
Κερδίζετε €11.00
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
ARASSE DANIEL
€28.40 €14.20
(-50%)
Κερδίζετε €14.20

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS