Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΓΙΟΓΚΑ

ΓΙΟΓΚΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

+
-
ELIADE MIRCEA
Κωδ. Πολιτείας: 4530-0161
Τιμή Έκδοσης
€31.59
Τιμή Πολιτείας
€23.69
(-25%)
Κερδίζετε €7.90


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ο Μιρτσέα Ελιάντε ξεκίνησε 1925 σπουδές Ιστορίας στο τμήμα Φιλοσοφίας και Γραμμάτων στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου. Το 1927 ταξίδεψε στην Ιταλία, όπου συναντήθηκε με το Τζιοβάνι Παπίνι και το Τζουσέππε Τούτσι, μελετητή ασιατικών θρησκειών, που ήταν μέλη του Ιταλικού Φασιστικού Κόμματος και το 1928 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο. Ως φοιτητής γνώρισε τον Νάε Ιονέσκου, Εθνικιστή υπαρξιστή φιλόσοφο, Πανεπιστημιακό καθηγητή στο μάθημα της Λογικής, ενώ τα επόμενα χρόνια ταξίδεψε στην Αίγυπτο. Τα ίδια χρόνια ο μαχαραγιάς του Kassimbazar, επιχορηγούσε Ευρωπαίους φοιτητές προκειμένου να σπουδάσουν στην Ινδία, κι ο Ελιάντε εξασφάλισε μια χορηγία για τέσσερα χρόνια. Το 1928 ταξίδεψε Καλκούτα, όπου παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα θρησκειολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλκούτας στις Ινδίες, ενώ στα Ιμαλάια έζησε σε βουδιστικό μοναστήρι και συγκέντρωσε υλικό για τους "Ashrams", τις θρησκευτικές κοινότητες ζωής και εργασίας ανύπαντρων, ένα είδος τάγματος της Almora, Hardwar και Rishikesh. Στις Ινδίες είχε καθηγητή τον Σουρεντρανάθ Ντασγκούπτα, [Superdranath Dasgupta], που είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία και έμαθε τη Σανσκριτική και δύο βεδικές διαλέκτους που επιβιώνουν στα βουδιστικά κείμενα, ενώ ασχολήθηκε και με την Ινδική φιλοσοφία και ήρθε σε επαφή και με τον Μαχάτμα Γκάντι και τις πρωτοβουλίες του εναντίον των αποικιοκρατών.
Το 1931 διέκοψε τις σπουδές και επέστρεψε στη Ρουμανία, για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και το 1933 υπέβαλε με επιτυχία τη διδακτορική του διατριβή, με θέμα τη Γιόγκα, στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου. Η διατριβή δημοσιεύτηκε το 1936 στο Παρίσι με τίτλο "Essai sur les origines de la mystique indienne", ["Δοκίμιο για την καταγωγή του ινδικού μυστικισμού"] και το 1977, αναδημοσιεύτηκε με τίτλο, "Γιόγκα, αθανασία και ελευθερία". To 1933 εκλέχθηκε καθηγητής στην έδρα της ινδικής φιλοσοφίας και της γενικής ιστορίας των θρησκειών στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και τις ακαδημαϊκές περιόδους 1936 και 1937, δίδαξε Μεταφυσική, μετά από τιμητική πρόσκληση του Νάε Ιονέσκου. (Από τη σελίδα "Μεταπαίδεια", el.metapedia.org)

Περιεχόμενα

ΛΙΓΑ ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1. ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ
Αφετηρία - Η εξίσωση: Οδύνη - Ύπαρξη - Το "Εγώ" - Η υπόσταση - Η σχέση Πνεύμα-Φύση - Πώς είναι δυνατή η λύτρωση - Η δομή της ψυχικής εμπειρίας - Το υποσυνείδητο
2. ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ
Η συγκέντρωση σ' ένα "μοναδικό σημείο" - Οι γιογκικές στάσεις και η πειθαρχία της αναπνοής - Η Πραναγυάμα στις εξω-ινδικές ασκητικές - "Περισυλλογή" και γιογκικός "διαλογισμός" - Ο ρόλος του Icvara - Ένσταση και ύπνωση - Σάμαντι με "υποστήριγμα" - Σίνντι ή "οι θαυματουργές ικανότητες" - Το Σάμαντι "χωρίς υποστήριγμα" και η τελική λύτρωση - Ολοκλήρωση κι ελευθερία
3. ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΒΡΑΧΜΑΝΙΣΜΟΣ
Ασκητές κι "εκστατικοί" στις Βέδες - Τάπας και Γιόγκα - Η τελετουργική "εσωτερίκευση" - Συμβολισμός και γνώση στις Ουπανισάντ - Αθανασία και λύτρωση - Η Γιόγκα στη Μαιτρί Ουπανισάντ - Οι Ουπανισάντ "Σαμνύασα" - Οι γιογκικές Ουπανισάντ - Εκβραχμανισμένη "Μαγεία και Γιόγκα: η Ριγκβεντάνα" - "Καλοί" και "κακοί" ασκητές και στοχαστές.
4. Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ
Γιόγκα και Ινδουισμός - Η Γιόγκα στη Μαχαμπάρατα - Γιόγκα και Σαμκύα - Γιογκικές τεχνικές στη Μαχαμπάρατα - Γιογκικές λαογραφικές παραδόσεις - Το μήνυμα της Μπαγκαβατ-γκιτά - Το παράδειγμα του Κρίσνα - "Έργα" και "Θυσίες" - Η γιογκική τεχνική στη Μπακαβατ-γκιτά.
5. ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ ΣΤΟ ΒΟΥΔΙΣΜΟ
Η οδός του Νιρβάνα και ο συμβολισμός της μύησης - Ζάνα και Σαμαπάτι - Γιογκίν και μεταφυσικοί - Οι "θαυματουργές ικανότητες" - Η γνώση των προηγούμενων υπάρξεων - Παριμπάζακα - Ο Μακκάλι Γκοζάλα και οι Αζιβίκα - Μεταφυσική γνώση και μυστικιστική εμπειρία.
6. ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΤΑΝΤΡΙΣΜΟΣ
Εκτιμήσεις - Απεικόνιση, νοερή σύλληψη, Νυάσα, Μούντρα - Μάντρα, Νταράνι - Το Ντικρ - Μαντάλα - Η αποθέωση του σώματος, Χαθαγιόγκα - Τα Νάντι: Ίντα, Πιγκάλα, Σουσούμνα - Τα Τσάκρα - Κουνταλίνι - Η γλώσσα της "σκοπιμότητας" - Ο μυστικιστικός ερωτισμός - Η μαϊθούνα - Η ένωση των αντιθέτων.
7. ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΑΛΧΗΜΕΙΑ
Θρύλοι των αλχημιστών γιογκίν - Ταντρισμός, Χαθαγιόγκα και Αλχημεία - Η αλχημεία στην Κίνα - Η αλχημεία, πνευματική τεχνική.
8. Η ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΧΘΟΝΗ ΙΝΔΙΑ
Οι οδοί της ελευθερίας - Αγκχόρι, Καπάλικα - Ο Γκορακνάθ και οι 84 σίνντα - Ο Ματσυεντρανάθ και ο μύθος της δογματικής μεταβίβασης" - Σαμανική μαγεία και η αναζήτηση της αθανασίας - Γιόγκα και Σαμανισμός - Άνοδος στον Ουρανό και "μαγικό πέταγμα" - Η "μαγική θερμότητα". Το εσωτερικό φως" - Αναλογίες και διαφορές - Συνένωση και υποβιβασμός: Η Γιόγκα και οι λαϊκές θρησκείες - Η δραβιδιαννή κληρονομιά: Μούντα, πρωτομούντα - Χάραππα, Μοχέντζο-Ντάρο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Σημειώσεις, Βιβλιογραφία [...]
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςLE YOGA: IMMORTALITE ET LIBERTE
ΕκδότηςΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1980
Αριθμός σελίδων368
Διαστάσεις24x17
ΠρόλογοςΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Λ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜετάφρασηΤΣΟΥΤΗ ΕΛΣΗ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΕΛΙΑΝΤΕ ΜΙΡΤΣΕΑ
Κωδικός Πολιτείας4530-0161
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

exefnis, pagonaki, Trismegistos

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

dimitriskarv, aposdrak, Damascius, Costaspap, danaipanou, Eneida, ThanosNN, lab.alex, exefnis, litokanli

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ
€29.00 €14.50
(-50%)
Κερδίζετε €14.50
BUSHCRAFT 101
CANTERBURY DAVE
€20.00 €10.00
(-50%)
Κερδίζετε €10.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS