Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

GARLAN YVON
Κωδ. Πολιτείας: 0920-0199




Παρουσίαση

Δεν είναι πρόθεσή μας να τονίσουμε εδώ για μια ακόμα φορά το περιορισμένο πεδίο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί μια μετάφραση που προσπαθεί να ικανοποιήσει ταυτόχρονα τις απαιτήσεις του πρωτοτύπου αλλά και τις ελληνικής γλώσσας. Θέλουμε, όμως, να αναφερθούμε σε δύο προβλήματα που προκύπτουν από το κείμενο που ακολουθεί.
Πρόκειται για την απόδωση σε νέα ελληνικά αρχαιοελληνικών κειμένων και για τη μετάφραση ορισμένων όρων που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στην ελληνική -κυρίως μεταφραστική- βιβλιογραφία.
Στην πρώτη περίπτωση ο συγγραφέας δεν έχει παρά να παραθέσει γαλλικά τα αποσπάσματα που αυτός κρίνει ότι του χρειάζονται ο μεταφραστής, όμως, έχει να επιλέξει ανάμεσα στο αρχαίο κείμενο, σε μια δημοσιευμένη μετάφρασή του και σε μια νέα μετάφραση που θα πρέπει να είναι έργο του ιδίου. Είναι αυτονόητο ότι η πρώτη περίπτωση δηλ. η παράθεση αρχαιοελληνικών πρωτοτύπων δεν βοηθάει στην άμεση προσπέλαση του κειμένου η δεύτερη πάλι εξαρτάται από την ποιότητα των διαθεσίμων μεταφράσεων που, όπως είναι γνωστό, στην περίπτωσή μας, εκτός από το μεταφραστικό τους στόχο, βρίσκονται, με τον ένα ή άλλο τρόπο, οι περισσότερες στρατευμένες και στο γλωσσικό μας ζήτημα. Έτσι περιορίζεται σημαντικά η χρησιμότητά τους για τις ανάγκες του κειμένου αυτού. Απομένει η τρίτη λύση η εκ νέου δηλαδή μετάφραση των κειμένων σε ελληνικά από το αρχαιοελληνικό πρωτότυπο τους.
Η λύση που επιλέξαμε κινείται ανάμεσα στις δύο τελευταίες περιπτώσεις. Όπου κατά τη γνώμη μας οι μεταφράσεις που υπάρχουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρησιμοποιούνται όπου, όμως, είτε δεν υπήρχαν μεταφράσεις, είτε η γλωσσική μορφή των μεταφράσεων που υπάρχουν παραπέμπει άμεσα σε όψεις του γλωσσικού μας ζητήματος επιχειρήθηκε μια νέα απόδωση των κειμένων, κατάλογος των μεταφράσεων και των βοηθημάτων που χρησιμοποιήθηκαν παρατίθεται στο τέλος αυτού του σημειώματος. [...] (Από το σημείωμα του μεταφραστή και του επιμελητή)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η ΔΟΥΛΕΙΑ - ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ - ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΟΙ
ΔΟΥΛΟΚΤΗΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςLES ESCLAVES EN GRECE ANCIENNE
ΕκδότηςGUTENBERG
ΣειράΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 19
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1988
Αριθμός σελίδων252
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΕπιμέλειαΔΕΜΑΘΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΓΚΑΡΛΑΝ ΙΒΟΝ
Κωδικός Πολιτείας0920-0199
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΑ ΖΥΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ [Πεζογράφος]
€5.97 €2.98
(-50%)
Κερδίζετε €2.99
Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΑΚΙΝΘΟΥΣ
ΦΡΥΓΑΝΑ ΕΥΗ
€14.90 €7.45
(-50%)
Κερδίζετε €7.45

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS