Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

TODOROV TZVETAN
Κωδ. Πολιτείας: 3520-0576




Παρουσίαση

Με το "Η λογοτεχνία σε κίνδυνο" ο Τοντορόφ συνεχίζει την κριτική του στις θεωριοκρατούμενες γαλλικές λογοτεχνικές σπουδές, που οι κατευθύνσεις τους έχουν επεκταθεί και επιβληθεί όχι μόνο στην παρουσίαση της λογοτεχνίας από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, αλλά και στη μέση εκπαίδευση (κατάσταση όχι πολύ διαφορετική από τη δική μας, όπου από μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου ζητείται, λ.χ., να προσδιοριστεί "ο βαθμός εστίασης" ή "το μεταδιηγητικό επίπεδο" ενός κειμένου). Παρουσιάζοντας το λογοτεχνικό κείμενο ως ένα αυτόνομο και αυτάρκες γλωσσικό αντικείμενο, ο κόσμος του οποίου δεν έχει σχέση με τον κόσμο της πραγματικότητας, ή παραιτούμενες από την αναζήτηση της σχέσης των κειμένων με την αλήθεια, επειδή είναι βέβαιες ότι η αλήθεια είναι πάντοτε απρόσιτη ή δεν υπάρχει, οι σπουδές αυτές, γράφει οΤοντορόφ, αποτελούν "ένα φορμαλιστικό γκέτο" που δεν ενδιαφέρει παρά μόνο άλλους κριτικούς, κρατώντας τη μελέτη της λογοτεχνίας έξω από "τη μεγάλη συζήτηση των ιδεών, στην οποία συμμετέχει κάθε μορφή της ανθρώπινης γνώσης".
Για τον Τοντορόφ αντικείμενο της λογοτεχνίας δεν είναι οι τρόποι με τους οποίους παράγεται ένα λογοτεχνικό έργο αλλά η ανθρώπινη κατάσταση. Και το αντικείμενο των λογοτεχνικών σπουδών δεν είναι μόνο η μελέτη των μεθόδων με τις οποίες προσεγγίζονται τα λογοτεχνικά έργα, αλλά και το νόημα των έργων. Ο Τοντορόφ δεν αμφισβητεί τη σπουδαιότητα του θεωρητικού στοχασμού (επικρίνει μόνο την κακή χρήση της θεωρίας) ή την αναγκαιότητα της γνώσης των μεθόδων ("Όλες οι "μέθοδοι" είναι καλές, υπό τον όρο ότι παραμένουν μέσο και δεν γίνονται αυτοσκοπός"). Εκείνο που ζητά είναι το καθένα από αυτά (η γνώση της θεωρίας και των μεθόδων και η γνώση του περιεχομένου των έργων) να βρει τη θέση που του αρμόζει. Στην ανώτατη εκπαίδευση, όπου η διδασκαλία της λογοτεχνίας παράγει ειδικούς, θα πρέπει να διδάσκονται και τα δύο. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου η λογοτεχνία απευθύνεται σε όλους, θα πρέπει να διδάσκεται μόνο η λογοτεχνία, όχι οι μέθοδοι προσέγγισης της λογοτεχνίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ένα βασικό ερώτημα που απασχολεί όσους συζητάνε για τη λογοτεχνία είναι αν αυτή αποτελεί έναν κώδικα που αποδίδει την εξωκειμενική πραγματικότητα ή ένα κλειστό σύμπαν που αναφέρεται μόνο στον εαυτό-του. Με άλλα λόγια, ένα μυθιστόρημα λ.χ. παραπέμπει στον κόσμο έξω από αυτό, τον αντανακλά, τον μιμείται; Ή, αντίθετα, είναι μια περίκλειστη κατασκευή που δεν αφορά σε τίποτα έξω από αυτήν;
Ο Tzvetan Todorov, αφού αφηγείται την προσωπική του μετάβαση από την ιδεολογική ανάγνωση της λογοτεχνίας στη Βουλγαρία στη δομιστική αντιμετώπισή της στο Παρίσι, προσπαθεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα. Και η δική του περίπτωση δεν είναι άσχετη με τους θεωρητικούς του προβληματισμούς, αφού η μαρξιστική θεωρία τής αντανάκλασης, που κυριαρχούσε στις κομμουνιστικές χώρες, πίστευε απόλυτα στη στενή σχέση τού εποικοδομήματος - της λογοτεχνίας συμπεριλαμβανομένης - με την κοινωνική βάση. Ως εκ τούτου το έργο τέχνης συναρτάται με τις εξωλογοτεχνικές του καταβολές και δεν διαθέτει αυτονομία. (Από κείμενο του Γ. Ν. Περαντωνάκη στην BookPress.gr, 20/5/2013)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή του Νάσου Βαγενά
Προλογικά
Η παράλογη υποβάθμιση της λογοτεχνίας
Πέρα από το σχολείο
Γένεση της νεότερης αισθητικής
Η αισθητική του Διαφωτισμού
Από τον Ρομαντισμό στις πρωτοπορίες
Τι μπορεί η λογοτεχνία;
Μια ανεξάντλητη επικοινωνία
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςLA LITTERATURE EN PERIL
ISBN139789604353897
ΕκδότηςΠΟΛΙΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2013
Αριθμός σελίδων120
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΒΑΓΕΝΑΣ ΝΑΣΟΣ
ΜετάφρασηΒΑΓΕΝΑ ΧΡΥΣΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΤΟΝΤΟΡΟΦ ΤΣΒΕΤΑΝ
Κωδικός Πολιτείας3520-0576
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

kosfot, alkinoi, landlab

Κριτικές για το προϊόν

[05/10/2017] sporos2403.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Βασική θέση του Todorov είναι ότι η λογοτεχνία βρίσκεται σε κίνδυνο διότι οι εκπαιδευτικοί θεσμοί(και ιδιαίτερα το πανεπιστήμιο) προωθούν μόνο τη φορμαλιστική προσέγγιση της λογοτεχνικής ερμηνείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση(δεν εννοεί ότι αυτή πρέπει να παραγκωνιστεί αλλά να μην είναι η μοναδική προσέγγιση σε αυτό το επίπεδο), με αποτέλεσμα να παραβλέπεται η ηθική λειτουργία της λογοτεχνίας. Δηλαδή η επικοινωνία με τον Άλλο και με τον κόσμο. Αντιτίθεται λοιπόν σε προσεγγίσεις που εστιάζουν μόνο στην αυτοαναφορική διάσταση του λογοτεχνικού έργου. Αυτές δεν ωθούν τους νέους στην ανάγνωση.
Η σύνδεση της αυτοαναφορικής στροφής με τον προοπτικισμό του Nietzsche είναι ατυχής. Το γεγονός ότι το νόημα δεν είναι σταθερό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η λογοτεχνία δεν αφορά τον κόσμο και ότι τηρείται μια στάση εποχής, αλλά μπορεί να σημαίνει ακριβώς το αντίθετο, ότι, δηλαδή, η λογοτεχνία είναι το πρότυπο για τη ζωή, λόγω ακριβώς της διαφορετικής προοπτικής. Ούτε η σύνδεση του μηδενισμού με τον σολιψισμό λόγω της άρνησης της κοινότητας του κόσμου είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Η περιγραφή μιας δυστοπίας δεν σημαίνει ότι αποφεύγεται η αναφορά στον κόσμο, ούτε ότι υπάρχει στροφή στον ναρκισσισμο λόγω της φυγής από τον κόσμο. Μπορεί να είναι η προβολή ενός κόσμου και επομένως δύναται να λειτουργήσει επικοινωνιακά.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΑΚΙΑΒΕΛΛΙ
CAPPONI NICCOLO
€19.41 €5.82
(-70%)
Κερδίζετε €13.59
ΧΙΟΥΜΟΡ
EAGLETON TERRY
€15.90 €7.95
(-50%)
Κερδίζετε €7.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS