Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

+
-
LUXEMBURG ROSA
Κωδ. Πολιτείας: 2378-0053
Τιμή Έκδοσης
€8.48
Τιμή Πολιτείας
€5.94
(-30%)
Κερδίζετε €2.54


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Έτσι βλέπουμε ότι ο σημερινός πόλεμος αποδεικνύεται ότι είναι, όχι μόνο μια γιγάντια δολοφονία, αλλά επίσης και μια μαζική αυτοκτονία της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης. Γιατί είναι οι στρατιώτες του σοσιαλισμού, οι προλετάριοι της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, του Βελγίου που εδώ και μήνες σφάζουν ο ένας τον άλλον κάτω απ' τις διαταγές του κεφαλαίου, είναι αυτοί οι ίδιοι που βυθίζουν στην καρδιά τους το μαχαίρι, είναι αυτοί οι ίδιοι που αλληλοπνίγονται θανάσιμα και παραπατώντας παλεύοντας παρασύρουν ο ένας τον άλλον στον τάφο.
Οι μετοχές ανεβαίνουν και οι προλετάριοι πέφτουν, και μαζί με καθέναν απ' αυτούς είναι ένας μελλοντικός αγωνιστής, ένας στρατιώτης της επανάστασης που κατεβαίνει στον τάφο. Αυτή η τρέλα, αυτή η ματωμένη κόλαση, θα πάψει να υπάρχει, από τη μέρα που οι εργάτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, και της Ρωσίας θα βγουν επιτέλους από τη μέθη όπου σήμερα είναι βουτηγμένοι και ξυπνώντας, θα τείνουν αδελφικά το χέρι, σκεπάζοντας ταυτόχρονα τη χτηνώδικη κραυγή των θηρίων του ιμπεριαλιστικού πολέμου, με την παλιά και δυνατή φωνή του πολέμου της εργασίας: προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος του μεταφραστή
Ι.-IV.
- Αντιμιλιταριστικά κείμενα της Ρόζας Λούξεμπουργκ
Τι ζητά η ένωση «Σπάρτακος» - το πρόγραμμά του
Καθήκοντα της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας - Θέσεις γραμμένες από τη Ρόζα Λούξεμπουργκ
«Τάξη επικρατεί στο Βερολίνο» - το τελευταίο άρθρο της Ρόζας Λούξεμπουργκ
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΚΟΡΟΝΤΖΗΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1980
Αριθμός σελίδων80
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ ΡΟΖΑ
Κωδικός Πολιτείας2378-0053
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

asd1982

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

dimos, asd1982, JOHNBS, xaitase, As21, Παρασκευάς1918, Karantinias, catherine.liapi

Κριτικές για το προϊόν

[24/02/2022] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Η Λούξεμπουργκ επικρίνει το ίδιο το προλεταριάτο και τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία, η οποία υποστήριζε ότι η ταξική πάλη ισχύει σε περιόδους ειρήνης μόνο και όχι σε περιόδους πολέμου. Κάνει λόγο για αδελφοκτόνο πόλεμο (ο Α Παγκόσμιος), μεταξύ αδελφών προλετάριων και προκεκλημένο από τα συμφέροντα των αρχουσών τάξεων των εμπλεκόμενων χωρών. Πιστεύει στο ρητό του Ένγκελς «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Η αστική τάξη έχει χάσει τον αρχικό της προοδευτικό χαρακτήρα και βρίσκει την εναργέστερη έκφρασή της μέσα στην πάλη αντίθετων ιμπεριαλισμών. Ο πασιφισμός της δεν είναι ουδέτερος. Προκρίνει την ένωση των προλετάριων όλου του κόσμου και τον πόλεμό τους με τον «εσωτερικό εχθρό», δηλαδή την καπιταλιστική τάξη. Οι προλετάριοι συναντούν διαρκώς ιστορικές ήττες, οι οποίες τους διδάσκουν και τους ενδυναμώνουν, έως την τελική τους νίκη.Το κείμενό της είναι φορτισμένο. Δεν παρουσιάζει δυσκολία κατανόησης, καθώς δεν απομακρύνεται από το Μαρξ και τον Έγκελς και έχει τη μορφή κριτικής και καλέσματος, χωρίς να εμβαθύνει σε δυσνόητα θεωρητικά σχήματα. Η ομάδα «Σπάρτακος» έδωσε όλη την ψυχή της στον σοσιαλιστικό αγώνα και το πλήρωσε ακριβά. Απομακρύνθηκε από την ηγεσία του SPD και τη στροφή του στο ρεφορμισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό. Πάντως, ενώ ήταν η περίοδος και οι συνθήκες τέτοιες που διαλεγόταν με το Λένιν (λίγο πριν και λίγο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία του 1917), το όραμα που πρόσφερε για την οργάνωση του αγώνα της εργατικής τάξης, απομακρύνεται αρκετά από το λενινισμό και, περισσότερο ακόμα, από τον κατοπινό σταλινισμό.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΒΕΡΝΟΝ ΣΟΥΜΠΟΥΤΕΞ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ)
DESPENTES VIRGINIE
€22.00 €11.00
(-50%)
Κερδίζετε €11.00
ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΑΝΗΣΥΧΑ
ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS