Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΠΑΣΟΚ, Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ (;) ΕΝΟΣ ΗΓΕΜΟΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

ΠΑΣΟΚ, Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ (;) ΕΝΟΣ ΗΓΕΜΟΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

+
-
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Π. ΚΩΣΤΑΣ, ΤΑΣΣΗΣ Δ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3710-2736
Τιμή Έκδοσης
€11.70
Τιμή Πολιτείας
€8.77
(-25%)
Κερδίζετε €2.93


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που σημάδεψε τη μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία και καθόρισε το περιεχόμενο του πολιτικού ανταγωνισμού για παραπάνω από δύο δεκαετίες. Ο βαθμός επιρροής του στην ελληνική πολιτική φαίνεται από το γεγονός ότι η ολοκληρωτική κατάρρευση του κόμματος στις τελευταίες εκλογές σηματοδοτεί ουσιαστικά τη μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας σε μια διαφορετική κοινωνικοπολιτική διευθέτηση. Το δοκίμιο αυτό περιγράφει και αναλύει την οργανωτική και πολιτική ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, επισημαίνει εκείνα τα στοιχεία που κατοχύρωναν τον ηγεμονικό του ρόλο στο πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης και ερμηνεύει τους λόγους που οδήγησαν στην απίσχνανση της εκλογικής και πολιτικής επιρροής του. Η κατανόηση της "πτώσης του ΠΑΣΟΚ" είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού φαίνεται να προοικονομεί συγκεκριμένες εξελίξεις στο μέλλον της ίδιας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στον βαθμό που η κρίση στερεί από την τελευταία τα πολιτικά εργαλεία για να αρθρώσει μια πειστική εναλλακτική πρόταση. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"...το βιβλίο δεν αποτελεί απλώς μια εξαιρετική ανάλυση της ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ ως ηγεμονικού κόμματος... και των αντιφάσεων που το οδήγησαν στην παρακμή... [Η] μελέτη αυτή είναι επιπλέον χρήσιμη για την κατανόησή του πώς η οικονομική κρίση αποκάλυψε τη χρόνια πολιτική κρίση, η οποία με τη σειρά της κινδυνεύει να μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας... [Γι' αυτό και αποτελεί] ένα εγχειρίδιο-οδηγό ώστε να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις από τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς και θεσμούς που φιλοδοξούν να μετασχηματίσουν την κρίση σε ευκαιρία... για την αρχή μιας νέας Μεταπολίτευσης...". (Από τον Πρόλογο του Μ. Σπουρδαλάκη)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΠΟΥΡΔΑΛΑΚΗ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1. Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
2. Η ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΗΓΕΜΟΝΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ (1974-2004)
Το ΠΑΣΟΚ ως το κατεξοχήν κόμμα του κράτους
1974 - 1981
1981 - 1993
1993 - 2004
Το ΠΑΣΟΚ ως το ηγεμονικό κόμμα του μεταπολιτευτικού κομματικού συστήματος
Η "κοινωνική συμμαχία" του ΠΑΣΟΚ
Το αντιδεξιό επιχείρημα
3. ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ (2004 - 2012)
2004 - 2009: το κόμμα ως "πειραματικός σωλήνας"
2009 - 2012: το Μνημόνιο και τα κληροδοτήματα του "συμμετοχικού εγχειρήματος"
Οι εκλογές του 2012: ρέκβιεμ για το ηγεμονικό κόμμα;
Η μετεκλογική συνθήκη
ΑΝΤΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Λεπτομέρειες
ISBN139789604932412
ΕκδότηςΣΑΒΒΑΛΑΣ
ΣειράΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούλιος 2013
Αριθμός σελίδων240
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΣΠΟΥΡΔΑΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
Κωδικός Πολιτείας3710-2736
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

The Big Brother

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

The Big Brother

Κριτικές για το προϊόν

[31/10/2017] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Προϊόν πολύ σοβαρής μελέτης, το βιβλίο των Ελευθερίου και Τάσση είναι ένα απαραίτητο εφόδιο για εκείνους που ασχολούνται με το κομματικό φαινόμενο και, συγκεκριμένα, για όσους και όσες ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Εμφανώς επηρεασμένοι οι συγγραφείς από τον Μορίς Ντιβερζέ, εστιάζουν κυρίως στην οργανωτική διάρθρωση του κόμματος. Οι συγγραφείς παραθέτουν μεγάλη και σημαντική βιβλιογραφία. Είναι φανερό ότι έχουν αφιερώσει χρόνο και κόπο γι' αυτό το έργο. Η ανάλυσή τους είναι κριτική και σχετικά αποστασιοποιημένη. Νομίζω ότι το βιβλίο αυτό είναι πιθανό να αποτελέσει στο μέλλον κλασικό ανάγνωσμα για την ιστορία αυτού του σημαντικού κόμματος, που σφράγισε τις δεκαετίες της μεταπολίτευσης και, αν και βρίσκεται σε έντονη παρακμή, δεν έχει εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη.
[09/07/2017] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Το βιβλίο των Χρύσανθου Τάσση & Κώστα Ελευθερίου, με τίτλο 'ΠΑΣΟΚ, Η άνοδος και η (;) ενός ηγεμονικού κόμματος', αποτελεί ένα επιστημονικό δοκίμιο, το οποίο, όπως αναγραφεί και ο τίτλος του, εστιάζει στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που σφράγισε την ελληνική μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία.. Με μία εμπεριστατωμένη ανάλυση, οι δύο συγγραφείς προσδιορίζουν τον πολιτικό-ιδεολογικό λόγου του κόμματος ανά συγκεκριμένες περιόδους, τις κοινωνικές του συμμαχίες, την κοινωνική του πολυσυλλεκτικότητα (ιδιαίτερη & σημαντική πλαισίωση την περίοδο του κοινωνικοπολιτικού εγχειρήματος του 'εκσυγχρονισμού'), την κυβερνητική του 'υλικότητα', τους επάλληλους μετασχηματισμούς του που συμπυκνώνονται την περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης, εκεί όπου το κόμμα ως κυβερνητικός 'σταθμός' διαχείρισης της κρίσης, αποκόπτεται από τις κοινωνικές του συμμαχίες.. Επίσης, γίνεται αναφορά τις εσωτερικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στο ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια.. Με θεωρητικό άξονα την έννοια του 'cartel party' των Κatz & Mair, οι συγγραφείς προσδιορίζουν την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε κόμμα του 'κράτους', σε πολιτικό κόμμα που διαμεσολαβεί τις αντιθέσεις και της ρηγματώσεις που προκαλούνται από την διαχείριση (μνημονιακή) της οικονομικής κρίσης. Το 'φορτίο' που ανακύπτει φέρει τις συνδηλώσεις της πορείας-παρουσίας του κόμματος στο 'στίβο' του κομματικού-πολιτικού ανταγωνισμού, του πολιτικού-ιδεολογικού-προγραμματικού λόγου που αρθρώνει, το ίδιο το περίγραμμα των δυνητικών και μη κοινωνικών του συμμαχιών, επικοινωνώντας με τις τρέχουσες διαδικασίες ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ένα επίκαιρο επιστημονικό βιβλίο που φέρει την διερώτηση: Ενώπιον της ιστορίας του, ποιο ΠΑΣΟΚ επί της κρίσης & για την κρίση;
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
ΣΑΒΟΡΙΑΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
€9.70 €3.88
(-60%)
Κερδίζετε €5.82
ΟΛΗ Η ΣΟΦΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
HUI ANDREW
€17.49 €8.74
(-50%)
Κερδίζετε €8.75

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS