Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΠΕΡΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΜ

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)

PLINY THE ELDER (GAIUS PLINIUS SECUNDUS)
Κωδ. Πολιτείας: 0020-0322




Παρουσίαση

Ο ΓΑΪΟΣ ΠΛΙΝΙΟΣ ΣΕΚΟΥΝΔΟΣ, ο επιλεγόμενος ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ, γεννήθηκε το 23 ή 24 μ.Χ. στο Κόμο της Βόρειας Ιταλίας και πέθανε στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ. πνιγμένος από τους δηλητηριώδεις ατμούς της έκρηξης του Βεζούβιου που κατέστρεψε την Πομπηία. Στρατιωτικός ψηλά στην ιεραρχία και διοικητής επαρχίας, υπηρέτησε από την Ισπανία μέχρι τη Συρία. Ιστορικός και εγκυκλοπαιδιστής, υπήρξε πολυγραφότατος και πολυσχιδής συγγραφέας. Ολοκλήρωσε τα 37 βιβλία της Φυσικής Ιστορίας το 77 μ.Χ.
Στόχος της Φυσικής Ιστορίας δεν ήταν μόνο να αγκαλιάσει το σύνολο των φυσικών επιστημών αλλά και να τις εξετάσει σε σχέση με τις εφαρμογές τους στις διάφορες τέχνες και τεχνικές της εποχής του. Στο 35ο βιβλίο, όπου εξετάζονται τα διάφορα είδη γαιών, βασικής πρώτης ύλης για τις χρωστικές ουσίες του καιρού του, παραθέτει μια ιστορία της ζωγραφικής και απαριθμεί τους κυριότερους εκπροσώπους της από τότε που πιστεύει ότι αρχίζει αυτή η τέχνη μέχρι τον καιρό του, δηλαδή από τον 6ο π.Χ. αι. μέχρι τον 1ο μ.Χ. αι. Στο ίδιο βιβλίο περιλαμβάνει ακόμα και μια σύντομη ιστορία της πλαστικής (γλυπτικής σε πηλό).
Τα περί τέχνης κεφάλαια του Πλίνιου είναι πολύτιμα και αναντικατάστατα γιατί συμπληρώνουν και εντάσσουν σ' ένα σύνολο τις σκόρπιες πληροφορίες που έχουμε από άλλες ποικίλες πηγές και ακόμα γιατί μας κάνουν γνωστά τα ονόματα και τα έργα εκατοντάδων αρχαίων γλυπτών, ζωγράφων και ψηφοθετών άγνωστων από άλλες πηγές. Είναι το εκτενέστερο και πληρέστερα διαρθρωμένο αρχείο της ελληνικής τέχνης που έχουμε από την αρχαιότητα.
Στις πυκνότατες και γοητευτικότατες σελίδες του βιβλίου του μαθαίνουμε για την ίσατι, την ώχρα, το κιννάβαρι, την πορφύρα, το ινδικόν, το κρεμέζι, τη μίλτο, τη σανδαράκη, αλλά και για τον τόνο, την αρμογή, τη σκιαγραφία, τη χάρη, την ακρίβεια, τη συμμετρία, το ήθος, την ευρηματικότητα, την τετραχρωμία, τη νωπογραφία και την ξηρογραφία, την εγκαυστική και την τορευτική, τη ρωπογραφία, και βέβαια για τον Πολύγνωτο, τον Απολλόδωρο, τον Ζεύξη, τον Παρράσιο, τον Ευφράνορα, τον Πάμφιλο, τον Απελλή, τον Πρωτογενή, τον Αριστείδη, τον Νικία, τον Τιμάνθη, τον Νικόμαχο, και άλλους πολλούς.
Η σημασία του δεν περιορίζεται στην πληθώρα των πληροφοριών σημαντικότερο ίσως είναι το γεγονός ότι το κείμενο το ίδιο απαρτίζεται από υλικό που ο Πλίνιος επιλέγει, και ανασυνθέτει, από Έλληνες συγγραφείς, διατηρώντας καμιά φορά αυτούσια την ελληνική ορολογία. Μ' αυτόν τον τρόπο φτάνουν ως εμάς, έστω σε λατινική μετάφραση, αποσπάσματα ελληνικών κειμένων περί τέχνης που έχουν σήμερα χαθεί, και που μας επιτρέπουν να διεισδύσουμε στον τρόπο που οι ίδιοι οι αρχαίοι "έβλεπαν", έκριναν και ερμήνευαν την τέχνη της εποχής τους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος του επιμελητή
ΠΛΙΝΙΟΣ: Περιεχόμενα 35ου βιβλίου (δίγλωσσο)
ΠΛΙΝΙΟΣ Ο ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ
35ο ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (δίγλωσσο)
Σημειώσεις, του Αλέκου Λεβίδη
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
ΠΛΙΝΙΟΣ Ο ΝΕΟΤΕΡΟΣ: Σταδιοδρομία και θάνατος του Πλίνιου του Πρεσβύτερου
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ: Η ελληνική ζωγραφική
VINCENT J. BRUNO: Υποστηρίγματα και συνδετικά υλικά στην κλασική ζωγραφική
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ, επιμέλεια Α. Λεβίδη
ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ
Α. Κυρίων ονομάτων και τοπωνυμίων
Β. Τεχνιτών
Γ. Χρωμάτων, υλικών και τεχνικών όρων
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΑΓΡΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 2009
Αριθμός σελίδων560
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΛΕΒΙΔΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
ΜετάφρασηΡΟΥΣΣΟΣ ΤΑΣΟΣ, ΛΕΒΙΔΗΣ ΒΛ. ΑΛΕΚΟΣ
ΕπιμέλειαΛΕΒΙΔΗΣ ΑΛΕΚΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΠΛΙΝΙΟΣ Ο ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ (ΓΑΙΟΣ ΠΛΙΝΙΟΣ ΣΕΚΟΥΝΔΟΣ)
Κωδικός Πολιτείας0020-0322
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

leukokrino

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

aposdrak

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΔΕΣΠΟΣΥΝΕΣ
NICOL M. DONALD
€15.90 €7.16
(-55%)
Κερδίζετε €8.74
11/9 ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ;
CHOMSKY NOAM
€13.00 €6.50
(-50%)
Κερδίζετε €6.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS