Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΡΥΛΟ

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΡΥΛΟ

+
-
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2230-0181
Τιμή Έκδοσης
€15.90
Τιμή Πολιτείας
€12.72
(-20%)
Κερδίζετε €3.18


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Δύο μεγάλους και μακραίωνες πολιτισμούς εδημιούργησε στο πέρασμα των χρόνων το ελληνικό πνεύμα. Σύμβολο και μνημείο του καθενός ένας ναός, αφιερωμένος και τις δύο φορές στην πάνω από ανθρώπινα μέτρα θεία σοφία: Ο ναός του Παρθενώνος, της θεάς δηλ. της σοφίας Αθηνάς, ενσαρκώνει και εκφράζει στους αιώνες το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και ο ναός της του Θεού Αγίας Σοφίας, συμβολίζει το βυζαντινό ελληνοχριστιανικό πολιτισμό και συμπυκνώνει τα κύρια ιδεώδη του της όλης υπερχιλιετούς ζωής του. Με μία μεταξύ τους χρονική απόσταση δέκα ακριβώς αιώνων, τα δύο αυτά παράλληλα και μεγαλόπνοα καλλιτεχνικά και πνευματικά μνημεία αποτελούν έκαστον, θα έλεγε κανείς, το "πετρωμένο απόσταγμα" των ιδεών και των ιδεωδών όχι απλώς ενός λαού, αλλά δύο πολύ μεγάλων εποχών. Γι' αυτό και συνεκέντρωσαν και τα δύο, παρά την τόσο διαφορετική μορφή τους, από τις πρώτες ημέρες της δημιουργίας τους, ανεπιφύλακτο τον καθολικό θαυμασμό και εθεωρήθηκαν σαν ορόσημα στα πιο υψιπετή επιτεύγματα της ανθρωπότητας κατά δύο διαφορετικές εποχές και σε δύο κόσμους διαφορετικούς μεν, που όμως στη ρίζα τους είχαν κοινή καταγωγή η διαφορά τους ήταν ότι ο δεύτερος προήλθε από τον πρώτο σαν μια εξέλιξή του, κατά την οποίαν αφ' ενός μεν είχε απορροφηθή και αξιοποιηθή το ρωμαλέο πνεύμα της Ρώμης, αφ' ετέρου δε είχαν όλα διαποτισθή από τις νέες και επαναστατικές αρχές και διδασκαλίες μιας καινούργιας θρησκείας.
Για το λόγο αυτό πάμπολλα είναι τα γραπτά κείμενα που περιγράφουν και εκθειάζουν τους δύο αυτούς ναούς-σύμβολα και όλα είναι γεμάτα από εγκώμια, θαυμασμό και υψηλές σκέψεις.
Στη μικρή ανά χείρας εργασία θ' ασχοληθούμε με το ναό της Αγίας Σοφίας, τη Μεγάλη Εκκλησία της "ευδαίμονος Κωνσταντινουπόλεως". Δεν είναι απλώς ο μεγαλύτερος ναός της Ορθοδοξίας. Είναι και ένα μνημείο τέχνης που, τόσο στις λαμπρές του ημέρες όσο και στις μαύρες, εδέθηκε αναπόσπαστα με τη φυλή μας, με τις πιο όμορφες αναμνήσεις της και τα πιο γλυκά όνειρά της.
Στις σελίδες, που ακολουθούν, θα προσπαθήσουμε να αναπλάσουμε το ένδοξο οικοδόμημα όχι μόνο σαν μοναδικό και ανεπανάληπτο έργο τέχνης [...] αλλά και σαν κέντρο και ψυχή μιας λαμπράς ακτινοβόλου αυτοκρατορίας. [....] (Από την εισαγωγή της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Α': Οι προ του Ιουστινιανού ναοί της Αγ. Σοφίας
Β': Ο νέος ναός του Ιουστινιανού. Χρονικό και παραδόσεις
Γ': Κατάρρευση του τρούλλου
Δ': Εσωτερική διακόσμηση του ναού
Ε': Άμβων και Αγία Τράπεζα
ΣΤ': Σκεύη και κειμήλια
Ζ ': Τελετές και μεγάλες ώρες στη μακραίωνη ζωή του ναού
α) Παρακολούθηση θ. λειτουργίας από τον βασιλέα
β) Ώρες αγωνίας και ώρες χαράς - Εκστρατεία του Ηρακλείου
γ) Θρίαμβοι, επινίκιες γιορτές στην Πόλη και δοξολογία στην Αγ. Σοφία
δ) Στέψεις αυτοκρατόρων
ε) Στέψη του Μανουήλ Παλαιολόγου
Η': Η Αγ. Σοφία κατά την άλωση
Θ': Μετά την άλωση - Επίλογος
Λεπτομέρειες
ISBN139789603541127
ΕκδότηςΚΑΡΔΑΜΙΤΣΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1988
Αριθμός σελίδων136
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας2230-0181
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
€22.26 €8.90
(-60%)
Κερδίζετε €13.36
ΟΛΕΣΙΑ
KUPRIN ALEKSANDR
€12.72 €5.72
(-55%)
Κερδίζετε €7.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS