Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ HOOLIGANS

Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ HOOLIGANS

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΣΟΥΡΑΜΑΝΗΣ Ε. ΧΡΗΣΤΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 3730-2301




Παρουσίαση

Το θέμα της μελέτης αυτής, είναι η διερεύνηση τον μεγέθους της συμβολής διαφόρων αιτίων - παραγόντων που προκαλούν κατά τη γνώμη μας τη συλλογική βίαιη συμπεριφορά των Hooligans είτε πριν από την έναρξη, είτε κατά τη διάρκεια, είτε και μετά τη λήξη ενός αγώνα ποδοσφαίρου ή καλαθοσφαίρισης.
Για τον ειδικότερο προσδιορισμό των αιτίων - παραγόντων αυτών, χρησιμοποιήθηκε μια παραλλαγή της θεωρίας της "προστιθέμενης αξίας" του Neil Smelser, η οποία αναφέρεται στην ερμηνεία της συμπεριφοράς του "πλήθους". Έτσι, τα αίτια-παράγοντες που θεωρήθηκε ότι ήταν δυνατό να συντελέσουν αποφασιστικά στη δημιουργία τον "βίαιου" κλίματος ενός αγώνα εντοπίσθηκαν: 1. στον "φανατισμό", 2. στην "βαθ-μολογική κρισιμότητα", 3. στις "φήμες", 4. στην "αφορμή", 5. στην "κινητοποίηση για δράση" και 6. στην "ανεπαρκή αστυνόμευση". Η υπόθεση που τέθηκε αφορούσε αφενός μεν τον έλεγχο της συνδιασμένης αλληλεπίδρασης όλων ή ορισμένων από τα παραπάνω αίτια - παραγόντων (ανεξάρτητες μεταβλητές), αφετέρου δε την εκτίμηση της συμβολής καθενός από αυτούς ξεχωριστά, στο φαινόμενο της βίας των γηπέδων (εξαρτημένη μεταβλητή).
Για την επαλήθευση ή μη της υπόθεσης αυτής, έγινε "συμμετοχική" παρατήρηση" σε 97 αγώνες (84 ποδοσφαίρου - 54 Α' Εθνικής και 30 Β' Εθνικής - και 13 καλαθοσφαίρισης). Τα αποτελέσματα έδειξαν, πως τα "επεισόδια" (βία) των γηπέδων, οφείλονταν σε κάποιο συνδυασμό ορισμένων - τις περισσότερες φορές - ή όλων - σε αρκετές περιπτώσεις - των αιτίων - παραγόντων που υπήρχαν στην υπόθεση που τέθηκε. Η μεμονωμένη εξάλλου εκτίμηση τους, έδειξε την υπεροχή των αιτίων - παραγόντων: α. της ΑΦΟΡΜΗΣ (που μπορεί να οφειλόταν: 1) σε λανθασμένες διαιτητικές αποφάσεις, 2) σε αντιαθλητικές ενέργειες των αντιπάλων παικτών, 3) σε προκλητικές ενέργειες των αντιπάλων οπαδών και 4) σε νίκη ή σε ήττα της ομάδας των ταραξιών) και β. της ΑΝΕΠΑΡΚΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ
ΣειράΣΥΓΧΡΟΝΑ ΝΟΜΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΙανουάριος 1988
Αριθμός σελίδων110
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΚΟΥΡΑΚΗΣ Ε. ΝΕΣΤΟΡΑΣ
Κωδικός Πολιτείας3730-2301
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
BACHELARD GASTON
€19.08 €9.54
(-50%)
Κερδίζετε €9.54
Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ (ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΚΑΡΓΑΚΟΣ Ι. ΣΑΡΑΝΤΟΣ
€29.00 €13.05
(-55%)
Κερδίζετε €15.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS