Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Ο ΑΝΤΙΣΥΜΜΟΡΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝ 1945 - 1949

Ο ΑΝΤΙΣΥΜΜΟΡΙΑΚΟΣ ΑΓΩΝ 1945-1949

ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ Γ. ΔΗΜ.
Κωδ. Πολιτείας: 1985-2565




Παρουσίαση

[...] Η εξιστόρησις των γεγονότων εβασίσθη αποκλειστικώς:
- Δια μεν τας επιχειρήσεις των Εθνικών Δυνάμεων εις επισήμους πολεμικάς εκθέσεις, εις τας προσωπικάς αφηγήσεις των διαφόρων Διοικητών Μεγάλων Μονάδων και εις την άμεσον προσωπικήν μου αντίληψιν.
- Δια δε τας επιχειρήσεις των συμμοριτών εις τα κατασχεθέντα αρχεία των και εις τα σχετικά άρθρα τα δημοσιευθέντα εις το παρ' αυτών εκδιδόμενον περιοδικόν "Δημοκρατικός Στρατός".
Ανεζητήθησαν επίσημα στοιχεία δια την συγγραφήν ταύτην, προς ικανοποίησιν της ανάγκης, όπως η Ιστορία των Εθνικών αγώνων στηρίζηται εις πραγματικά γεγονότα και πειστήρια και είναι θεμελιωμένη επί της ιστορικής ακριβείας.
Την Ιστορίαν ταύτην του αντισυμμοριακού αγώνος δεν έγραψα προς τέρψιν του κοινού, αλλά δια να καταστήσω ταύτην "κτήμα εσαεί" εκείνων εκ των μεταγενεστέρων, οίτινες "θα θελήσουν να λάβουν ακριβή αντίληψιν των γεγονότων, όσων έχουν ήδη διαδραματισθή, καθώς και αυτών, άτινα κατά την ανθρωπίνην φύσιν μέλλουν να συμβούν περίπου όμοια" (Θουκυδίδης εις το πρώτον βιβλίον της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου) και ειδικώτερον:
- Ίνα παράσχω εις τον Ελληνικόν λαόν, και ιδία εις την στρατευθείσαν νεολαίαν, πλήρη την εικόνα των εξελιχθέντων γεγονότων και διαφωτίσω αυτήν κυρίως επί των αιτίων της παρατάσεως του αγώνος, δηλ. επί του "πως και διατί".
- Ίνα συμβάλω εις την μόρφωσιν του Σώματος των Ελλήνων Αξιωματικών δια της παροχής των απαραιτήτων στοιχείων και κρίσεων, προς τον σκοπόν σχηματισμού ιδίας αντιλήψεως και εξαγωγής ιδίων συμπερασμάτων, άτινα θα συντελέσουν εις την συμπλήρωσιν της μορφώσεώς των.
- Ίνα διαφωτίσω τον ξένον στρατιωτικόν κόσμον και σχηματίση ακριβή αντίληψιν των λαβόντων χώραν, αντλήση δε πείραν και διδάγματα δια την εν τω μέλλοντι τυχόν αντιμετώπισιν εις την χώραν των παρομοίων περιπτώσεων.
- Τέλος ίνα αποφευχθούν αι διαστροφαί της ιστορικής αληθείας και γνωσθή ολόκληρος η αλήθεια, δια να αποτελέση η πείρα του παρελθόντος τον οδηγόν του μέλλοντος προς πρόληψιν επαναλήψεως των ιδίων σφαλμάτων. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1. ΣΥΜΜΟΡΙΤΙΣΜΟΣ
2. ΑΙ ΕΘΝΙΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
3. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΕΛΛΗΝΟΣ
4. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1945
5. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1946
6. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1947
7. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1948
8. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1949
9. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΕΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΗΤΤΑΝ ΤΟΥ ΣΥΜΜΟΡΙΤΙΣΜΟΥ
10. ΣΥΝΕΠΕΙΑΙ
11. ΓΕΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
ΠΙΝΑΞ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ Μ. ΜΟΝΑΔΩΝ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΙΔΙΩΤΙΚΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 1956
Αριθμός σελίδων688
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας1985-2565
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Histor10

Κριτικές για το προϊόν

[16/11/2018] Histor10.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Αυτό το βιβλίο αποτελεί βιβλίο αναφοράς στην βιβλιογραφία για τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα. Γράφτηκε από κάποιον που συμμετείχε στον πόλεμο αλλά δεν έχει την μορφή προσωπικών απομνημονευμάτων, αποτελεί μια επιτελική μελέτη με χάρτες και περιγραφές μαχών βασιζόμενες στα κατα κύριο λόγο στα αρχεία του ΓΕΣ και σε μαρτυρίες πρωταγωνιστών της εποχής. Παρά το γεγονός ότι προέρχεται από κάποιον που πολέμησε στην πλευρά των νικητών, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι το βιβλίο κάνει κραυγαλέα προπαγάνδα. Παρά την φρασεολογία (Συμμορίτες που ήταν η επίσημη εκείνη την εποχή) και κάποιες αστοχίες, ασκεί κριτική πολλές φορές στις κινήσεις του Εθνικού Στρατού και στην ηγεσία του. Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα χρήσιμο βιβλίο το οποίο αξίζει να διαβαστεί, έχοντας πάντα κατα νού το πλαίσιο και τα δεδομένα της εποχής που γράφτηκε.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
PRUDHOMME SYLVAIN
€20.00 €10.00
(-50%)
Κερδίζετε €10.00
ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΔΕΡΜΑ
BALZAC HONORE. DE
€20.14 €10.07
(-50%)
Κερδίζετε €10.07

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS