Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ, Τ.21 ΜΑΡΤΙΟΣ 2016 - ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

ΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ, ΤΕΥΧΟΣ 21, ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΝΤΟ

+
-
-
Κωδ. Πολιτείας: 3435-2610
Τιμή Έκδοσης
€5.00
Τιμή Πολιτείας
€3.75
(-25%)
Κερδίζετε €1.25




Παρουσίαση

Με το ανά χείρας τεύχος τα Ποιητικά κλείνουν πέντε χρόνια ζωής. Ο Γιάννης Βαρβέρης, που το σχεδίασε μαζί με τον Κώστα Παπαγεωργίου, δεν πρόλαβε να το δει να μεγαλώνει. Ελπίζουμε ότι η πορεία του δεν τον διέψευσε και χαίρεται εκεί ψηλά μαζί μας για την ανταπόκριση που βρίσκει. Απλό εξ επιλογής, λιτό, με έμφαση στην ποίηση που γράφεται σήμερα και στα ελληνικά, αλλά όχι μόνο, ανοιχτό σε όλες τις τάσεις και όλες τις φωνές, με άποψη για την ποίηση που αξίζει το όνομά της, το περιοδικό, όπως έχουμε επανειλημμένα υπογραμμίσει, φιλοδοξεί να λειτουργεί ως χώρος συνάντησης και συνομιλίας, ανάμεσα στους ποιητές και τις ποιήτριες, στους ποιητές και τις ποιήτριες και τους/τις κριτικούς ή τους μεταφραστές και τις μεταφράστριες αλλά και τους αναγνώστες κυρίως, ανάμεσα στην ποίηση και τις άλλες τέχνες και τις επιστήμες, και την πολιτική, και τη ζωή την ίδια. Οι αναγνώστες θα πουν πόσο αυτό το έχουμε καταφέρει, αλλά γνωρίζουμε κι εμείς πολύ καλά ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας. Δρόμο πολύ και κέφι πολύ ωστόσο, παρά την κρίση, την οποία όχι μόνο προέβλεψε η ποίηση, αλλά και την παρουσιάζει τόσο πολύτροπα και τόσο ανάγλυφα σήμερα. Μας αρέσει που πέφτουν οι μάσκες, που τα πράγματα γυρίζουν πίσω στα αληθινά τους περιγράμματα και ξανακουμπώνουν με την πραγματική τους φύση, που οι λέξεις ξαναβρίσκουν που και που το νόημά τους. Αντιπαλεύουμε όμως με κάθε τρόπο και όσο μπορούμε το πραγματικό τίμημα για ό, τι καθαρό μπορεί να ξεπηδήσει μέσα από την καταστροφή, καθώς μοιάζει να είμαστε ανίατα μεσοπόλεμος και τ' αστέρια τρεμουλιάζουνε καθώς το μάτι ανοιγοκλεί προτού δακρύσει... Στο πέλαγος και στις λάσπες, στα συρματοπλέγματα-δόκανα που ανάμεσά τους κυλάει το τόπι του θανάτου, μαζί μ' εκείνο των παιδιών, στις σκοτεινές κάμαρες και τα θλιμμένα μάτια. Δεν πιστεύουμε στη γραμμική σύνδεση του ποιητικού λόγου με την πραγματικότητα, ποια πραγματικότητα από όλες άλλωστε; Δεν θεωρούμε ότι η ποίηση αντιγράφει, μιμείται, αντανακλά, απεικονίζει ευθέως όσα συμβαίνουν γύρω μας. Η ποίηση είναι ένας άλλος τρόπος βίωσής τους, επομένως ένας τρόπος ύπαρξης και πράξης, ευθύς, αντίστροφος, πλάγιος, αλλά δραστικός. Ακόμη κι όταν προκρίνει τη σιωπή ή φέρνει μέσα στον χαλασμό τα ρόδα. Πλάι στην οδύνη της εποχής, η οδύνη της άλλης απώλειας, των αγαπημένων φίλων, που όλο και πιο συχνά αποχαιρετούμε. Στο τεύχος αυτό, γνέφουμε στον Γιάννη Κοντό με το σύντομο αφιέρωμα στο έργο του.
Πολύ ιδιαίτερη φωνή της γενιάς του '70, με έντονη εικονοποιία στην οποία η παράδοση συναντά τον υπερρεαλισμό και, κυρίως, τον μετα-υπερρεαλισμό, με χαρακτηριστικό ρυθμό και αξιοσημείωτη θεατρικότητα, ο Γιάννης Κοντός έφυγε πολύ ξαφνικά από κοντά μας τον Γενάρη του 2015. Ένα χρόνο και κάτι αργότερα, εκτιμούμε ότι είναι πια ώρα για μια δίκαιη αλλά και ψύχραιμη αποτίμηση του σημαντικού του, όπως θεωρούμε εμείς, έργου, όπως θα ήθελε κι ο ίδιος, αλλά και της στάσης του μέσα στον χώρο, ειδικά απέναντι στους νέους ποιητές και τις νέες ποιήτριες που τόσο στήριξε. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που συνεχίζουν να τον αγαπούν και να τον τιμούν ως σήμερα και, πιστεύουμε, και στο μέλλον. Οκτώ κείμενα για τον Γιάννη Κοντό λοιπόν, οκτώ αναγνώσεις της ποίησής του, τώρα που έκλεισε πια αμετάκλητα, ή σχεδόν, το έργο του, ως χαιρετισμός αγάπης και φιλίας. Πλάι σ' αυτά, οι κριτικές, τα σημειώματα, τα ποιήματα, οι μεταφράσεις. Και το βραβείο που ό,τι και να κάνουμε, πάντα καθυστερεί. Θα δοθεί ωστόσο σύντομα και θα σας ενημερώσουμε γι' αυτό. Προς το παρόν ευχόμαστε με το καλό η άνοιξη και ας κριθεί κι αυτή, καθώς ζητά ο Μίλτος Σαχτούρης:
"Να κριθεί κάθε Άνοιξη από τη χαρά της
από το χρώμα του το κάθε λουλούδι
από το χάδι του το κάθε χέρι
απ' τ' ανατρίχιασμά του το κάθε φιλί" (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Περιεχόμενα

ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΝΤΟ. Γράφουν οι:
Τιτίκα Δημητρούλια, Μαρία Ν. Ψάχου, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Θωμάς Ιωάννου, Γιώργος Βέης, Χάρης Ψαρράς, Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιώργος Λίλλης
ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΠΟΙΗΣΗ
William Rowe
Μετάφραση: Στρατής Χαβιαράς, Ελένη Δήμου
Λουϊζ Γκλουκ
Εισαγωγή, Μετάφραση: Ζαφείρης Νικήτας
John Ashbery
Πού θα περιπλανηθώ
Μετάφραση: Λαμπριάνα Οικονόμου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Δημήτρης Χουλιαράκης. Συζήτηση με την Τιτίκα Δημητρούλια
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Γιώργος Λίλλης
(Γιώργος Λίλλης, Αρλεκίνος, Εκδόσεις Περισπωμένη, Αθήνα 2015)
-Κώστας Γ. Παπαγεωργίου-
Πόλυ Μαμακάκη
(Πόλυ Μαμακάκη, Νήματα ουτοΠοίησης, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αθήνα 2015)
-Κώστας Γ. Παπαγεωργίου-
Έφη Καλογεροπούλου
( Έφη Καλογεροπούλου, Έρημος όπως έρωτας, Εκδόσεις Ποιείν, Αθήνα 2015)
-Γιώργος Λίλλης-
Παούλ Τσελάν
(Παούλ Τσελάν, Γλωσσικό πλέγμα, Μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου, Εκδόσεις Άγρα, Αθήνα 2014)
-Γιώργος Λίλλης-
Δημήτρης Αγγελής
(Δημήτρης Αγγελής, Ένα ελάφι δακρύζει πάνω στο κρεβάτι μου, Εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2015)
-Γιάννης Παπακώστας-
ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ
(Νάσος Βαγενάς, Βιογραφία / Ποιήματα 1974-2014, Εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα 2015)
-Άλκηστις Σουλογιάννη-
Μάτι στο "μάτι του κυκλώνα"
(Χάρης Μιχαλόπουλος, Δεν έρχονται, Εκδόσεις Μανδραγόρας, Αθήνα 2015)
-Γιάννης Στρούμπας-

Στο τεύχος περιλαμβάνονται ποιήματα των:
Δημήτρη Κοσμόπουλου, Μαριγώς Αλεξοπούλου, Γιώργου Ψάλτη, Κατερίνας Αυγέρη, Γιώργου Βέη, Αντώνη Μακρυδημήτρη, Γιώργου Αναγνώστου, Αλεξάνδρας Βερύκοκου, Κωνσταντίνου Γαλάνη, Αιμίλιου Βέζη, Πέτρου Γκολίτση, Ιωσήφ Βεντούρα, Σπύρου Κατσίσμη, Χρήστου Κολτσίδα, Βασίλη Κουντζάκη, Τάσου Πορφύρη, Κυριακής Λυμπέρη, Κατερίνας Ρένεση, Θανάση Μαρκόπουλου, Κωνσταντίνας Σκουφή, Ζαφείρη Νικήτα, Γιώργου Σπανού, Λίνας Σπεντζάρη, Νόνης Σταματέλου, Σέργιου Συντελή. Ειρήνης Μαργαρίτη, Γιώργου Τζια, Μαρίας Τσιράκου.
Λεπτομέρειες
ΕκδότηςΠΕΡΙΟΔΙΚΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2016
Αριθμός σελίδων32
Διαστάσεις34x24
Κωδικός Πολιτείας3435-2610
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΡΙΣΤΙΧΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ
BRECHT BERTOLT
€14.84 €7.42
(-50%)
Κερδίζετε €7.42
ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ
BURNS CHARLES
€20.38 €9.17
(-55%)
Κερδίζετε €11.21

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS