Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
(CD) ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑΤΑ

(CD) ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑΤΑ

ΜΕ ΤΗ ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ

+
-
ΚΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΙΚΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 7712-0038
Τιμή Πολιτείας
€11.70




Παρουσίαση

H ιδέα για μια συλλογή με νανουρίσματα γεννήθηκε μαζί με την κόρη μου στις αρχές του 1985. Κάποιες επιφυλάξεις που είχα στην αρχή σε σχέση με τη μονοτονία των στίχων και της μουσικής διαλύθηκαν με τα πρώτα κιόλας τραγούδια που μάζεψα. Γρήγορα μάλιστα κατάλαβα πως το νανούρισμα, ξεχασμένο πια σήμερα από όλους, μπορεί να συγκινήσει εξίσου και τους μεγάλους.
Τα περισσότερα από τα παραδοσιακά τραγούδια που συγκέντρωσα ήταν καταγραμμένα σε νότες, έλειπε δηλαδή κάποια ηχογράφησή τους, κι αυτό το χρησιμοποίησα σαν άλλοθι για μεγαλύτερες επεμβάσεις. Πλούσιο υλικό βρήκα στις συλλογές της Ακαδημίας, των Bourgault-Ducoudray, του Baud-Bovy, του Pernot και του αρχείου Merlier, χάρη στη βοήθει του Μάρκου Δραγούμη. Όσο για τα υπόλοιπα, ο Πέτρος Περράκης έψαξε και μου έστειλε το κρητικό νανούρισμα, της Πελοποννήσου μου το τραγούδησε ο Γιάννης Τσιαμούλης, της Κάτω Ιταλίας το βρήκα στο δίσκο "Η ελληνική παράδοση της Κάτω Ιταλίας", και το "Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά" σ' έναν παλιό μικρό δίσκο της Ρόζας Εσκενάζη. Σκέφτηκα ακόμα ότι στη συλλογή αυτή μπορούν άνετα να συμπεριληφθούν και τέσσερα νεότερα "έντεχνα" νανουρίσματα των Χατζιδάκι - Θεοδωράκη - Κουρουπού. Η διασκευή και η ενορχήστρωση όλων των τραγουδιών θέλησα να είναι λιτή αλλά πολύχρωμη με τη χρήση διαφορετικών οργάνων. Παρά τις κάποιες τολμηρές επεμβάσεις ελπίζω το πνεύμα να μην προδόθηκε.
Στο δίσκο αυτό είχα την τύχη να συνεργαστώ με τρείς θαυμάσιους μουσικούς. Και λέω τύχη, γιατί δεν θα συναντούσα ίσως τον Χρήστο Τσιαμούλη αν οι κόρες μας δεν τύχαινε να γεννηθούν μαζί, ένα μήνα πριν την ηχογράφηση. Κι ούτε θα γνώριζα τον θεσσαλονικιό Γιάννη Καιμάκη, αν περαστικός από την Αθήνα εκείνες τις μέρες, δεν είχε έρθει στη "Λύρα" με μια βαλίτσα γεμάτη παράξενα όργανα, σαν πλανόδιος οργανοπαίκτης άλλης εποχής. Με τον Δημήτρη Ζουμπούλη, που τον γνώρισα κι' αυτόν τις παραμονές της ηχογράφησης, συμπληρώθηκε ένα μικρό σύνολο που στο στούντιο αποδείχτηκε κάθε άλλο παρά τυχαίο.
Η Σαβίνα Γιαννάτου τραγούδησε τα περισσότερα τραγούδια μαζί με τους μουσικούς - κάτι που επιδίωξα συνειδητά και που δυστυχώς δεν γίνεται πια στα στούντιο. Η ερμηνεία της ήταν μία διαρκής έκπληξη για μένα καθώς αποκάλυπτε σε κάθε τραγούδι τη δική του ξεχωριστή φωνή. Να λοιπόν που Ανατολή και Δύση μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, χωρίς άχρηστες διαμάχες και αφορισμούς. (Νίκος Κυπουργός, 1985)

Περιεχόμενα

01. Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά (Θάσου)
02. Τίκι-Τίκι-Τίκι (Κάτω Ιταλίας)
03. Νάνι του Ρήγα το παιδί (Καρπάθου)
04. Άστραψεν η ανατολή (Σμύρνης)
05. Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά (Μουσική : Δ.Σέμση)
06. Νάνι του ρήγα το παιδί (Μ.Χατζιδάκι - Ν.Γκάτσου)
07. Κοιμήσου αγγελούδι μου (Μ.Θεοδωράκη - Κ.Βίρβου)
08. Νάνι το γαρούφαλλό μου (Μ.Χατζιδάκι - Ν.Γκάτσου)
09. Έλα ύπνε πάρε το (Χίου)
10. άιντε κοιμήσου κόρη μου (Σμύρνης)
11. Πάρε το ύπνε το παιδί (Κρήτης)
12. Κομάται 'μένα ο σκρίνος μου (Αστυπάλαιας)
13. Έλα ύπνε και πάρε το (Πελοποννήσου)
14. Έλα ύπνε και πάρε το (Μυτιλήνης)
15. Νανούρισμα (Γ.Κουρουπού - Ανδρέα Αγγελάκη)
Λεπτομέρειες
ISBN135212006535843
ΕκδότηςMUSIC LINKS KNOWLEDGE (MLK)
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2017
Διαστάσεις13x14
Κωδικός Πολιτείας7712-0038
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Β

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
BACHELARD GASTON
€19.08 €9.54
(-50%)
Κερδίζετε €9.54
ΗΛΙΑΣ ΠΟΡΤΟΛΟΥ
DELEDDA GRAZIA (NOBEL 1926)
€13.78 €6.20
(-55%)
Κερδίζετε €7.58

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS