Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΑΓΓΛΙΚ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΑΓΓΛΙΚΑ)

ΠΙΤΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1985-3788




Παρουσίαση

Από το 1985 μέχρι το 1989, ο Κωνσταντίνος Πίττας ταξίδεψε μόνος σε όλη την Ευρώπη. Με μια μικρή 35άρα
ΜΙΝΟΧ έβγαλε 30.000 ασπρόμαυρες φωτογραφίες.
Στόχος του ήταν να φτιάξει ένα βιβλίο με τους Ευρωπαίους, όλους τους Ευρωπαίους - και από τις δυο πλευρές του «Σιδηρού Παραπετάσματος» - ενωμένους.
Μια ενωμένη Ευρώπη χωρίς σύνορα, εν μέσω Ψυχρού Πολέμου.
Έβγαλε την τελευταία του φωτογραφία στο Τείχος του Βερολίνου, μια μέρα μετά την πτώση του.
Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου πίστεψε ότι το σχέδιό του δεν είχε πια νόημα. Έβαλε τα αρνητικά σε ένα κουτί και τα ξέχασε, συνέχισε την ζωή του.
Μετά από 25 χρόνια, το 2014, ανακάλυψε την φωτογραφική μηχανή και τα ξεχασμένα αρνητικά. Η μοναδική αυτή συλλογή φωτογραφιών έγινε βιβλίο και μια μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη το 2016, ακολούθησαν και άλλες εκθέσεις στο εξωτερικό. Η παρούσα, δεύτερη, επαυξημένη έκδοση του βιβλίου περιέχει μια μεγαλύτερη επιλογή των καλύτερων φωτογραφιών καθώς και κείμενα. Μοναδικό πανόραμα μιας ιστορικής εποχής μέσα από τα πρόσωπα των ανθρώπων. Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά).
"Υπάρχουν φορές που το κοίτασμα μιας διαδρομής, της διαδρομής ενός ανθρώπου, του βλέμματος που σαν φανός φώτισε ορυχεία μυστικά και άγνωστα, γίνεται σημείο αναφοράς. Η περίπτωση του Κων/νου Πίττα ταυτίστηκε τα τελευταία χρόνια με τη μοναχική περίπτωση ενός ανθρώπου που έπειτα από τριάντα χρόνια έφερε στο φως και στη δημόσια θέα τις φωτογραφίες ενός νεανικού, προσωπικού και σιωπηλού οδοιπορικού στο σώμα μιας άλλης Ευρώπης, από το Βουκουρέστι έως τη Λισσαβώνα και από το Παρίσι έως την Πράγα.
Η νέα δίγλωσση (και στα αγγλικά) έκδοση του κλασικού λευκώματος «Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης» κυκλοφόρησε εμπλουτισμένη, με μερικές ακόμη φωτογραφίες, και με νέα αυτοπεποίθηση προβάλλει αυτό το υλικό που θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι προσωπική ερμηνεία της δεκαετίας του '80 με καμβά την ανθρωπογεωγραφία της Ευρώπης, Ανατολικής και Δυτικής.
Προέχουν αυτή η μαυρόασπρη υγρασία και η διακριτικότητα με την οποία εκείνος ο νεαρός Κων/νος Πίττας, με ένα Pony και με πρόθεση αρχαιολόγου σκιών και αισθημάτων, φώτιζε πρόσωπα και βλέμματα. Σήμερα, έπειτα από τόσα χρόνια και έπειτα από τις εν τω μεταξύ γεωπολιτικές ανακατατάξεις, το υλικό που μας δώρισε ο Κων/νος Πίττας έχει και αυτό γράψει τη δική του σύντομη ιστορία. Θα γραφτεί ως ένα μοναδικό χρονικό, πώς δηλαδή τα ξεθαμμένα αρνητικά ενός ρομαντικού νέου απέκτησαν κοινό πρώτα μέσω Facebook και σταδιακά αρμολογήθηκαν σε ροή συντεταγμένων εικόνων σε εκδόσεις και εκθέσεις. Τομή στην εξωστρεφή πορεία αυτού του υλικού υπήρξε η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη σε επιμέλεια Κωστή Αντωνιάδη.
Ο Κων/νος Πίττας, ανατόμος και της Αθήνας της δεκαετίας του '80, σκαπανέας ενός ανθρωποκεντρικού προτύπου της έσχατης ψυχροπολεμικής περιόδου, απλώνει το βλέμμα, όχι στη δυστυχία αλλά ούτε και στην ευημερία. Εστιάζει στην ενιαία ανθρώπινη συνθήκη ως ένα βουβό, εσωτερικό δράμα, το φέρνει στο φως όπως ένας μαιευτήρας, το εναποθέτει σαν κινηματογραφικό μονοπλάνο, το μισοφωτίζει σαν ένας αστικός Ταρκόφσκι. Η Ευρώπη εκείνης της εποχής -με τη βαθιά χαρακιά του «σιδηρού παραπετάσματος»- έρχεται στις μέρες μας ως το ταξίδι ενηλικίωσης ενός νέου Αθηναίου. Εμπεριέχει ομορφιά και θλίψη, έχει τη μαγεία της αποκάλυψης και τη διάψευση του καινοφανούς. Υπάρχει πρωθύστερη γνώση, απόσταγμα σοφίας μαζί με εκείνη την απροσδιόριστη πάχνη ερωτισμού. Η Ευρώπη του Κων/νου Πίττα είναι ένας χάρτης αισθημάτων και είναι ήδη κλασική παρακαταθήκη για το πώς ένας νέος της Αθήνας ονειρεύτηκε να δει το σκίρτημα του κόσμου. Το οδοιπορικό του είναι από μόνο του υλικό ονείρου, δίνει ακόμη υγρασία, γεννά ιστορίες, αγκυλώνεται σε βλέμματα..." Νίκος Βατόπουλος, Καθημερινή, 29.1.2019

145 photos, from 17 countries. From Eastern and Western Europe, in the last few years before the fall of the Berlin Wall. Forgotten for 25 years. (From the publisher)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςIMAGES OF ANOTHER EUROPE
ISBN139786180005554
ΕκδότηςΙΔΙΩΤΙΚΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2018
Αριθμός σελίδων208
Διαστάσεις31x25
Κωδικός Πολιτείας1985-3788
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
€72.00 €28.80
(-60%)
Κερδίζετε €43.20
ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
SCHMUKLER V. ALAN
€17.00 €7.65
(-55%)
Κερδίζετε €9.35

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS