Παρουσίαση
Είναι 2001 στην πόλη της Νέας Υόρκης, στο ήσυχο μεσοδιάστημα ανάμεσα στην κατάρρευση των μετοχών των εταιρειών πληροφορικής και στα φριχτά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου. Η Σίλικον Άλεϊ είναι μια έρημη πόλη, το Web 1.0 διακατέχεται από εφηβικό άγχος, η Google ετοιμάζεται να μπει στο χρηματιστήριο, και η Microsoft θεωρείται ακόμη Αυτοκρατορία του Κακού. Μπορεί να μην κυκλοφορεί πια τόσο χρήμα, αλλά δε λείπουν οι πονηροί που γυρεύουν να αρπάξουν ένα κομμάτι απ' ό,τι έχει απομείνει.Η Μαξίν Τάρνοου, μια συνηθισμένη εργαζόμενη μητέρα, έχει ένα μικρό γραφείο ερευνών στο Άνω Δυτικό Μανχάταν και καταδιώκει διαφόρων ειδών μικροαπατεώνες, ακολουθώντας τον δικό της ηθικό κώδικα. Όταν αρχίζει να σκαλίζει τα οικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας ασφάλειας υπολογιστών και του σπασίκλα δισεκατομμυριούχου διευθύνοντα συμβούλου της, τα πράγματα στριμώχνονται. Πολύ σύντομα βρίσκεται μπλεγμένη με έναν έμπορο ναρκωτικών, με έναν ειδικό στα αρώματα που έχει ψύχωση με την κολόνια του Χίτλερ, καθώς και με μέλη της ρωσικής μαφίας και διάφορους μπλόγκερ, χάκερ, προγραμματιστές και επιχειρηματίες, μερικοί από τους οποίους καταλήγουν νεκροί με μυστηριώδη τρόπο. Έγκλημα, φυσικά.
Ο Τόμας Πίντσον, δίνοντας φωνή στην Εβραία μάνα που κρύβει μέσα του, μας παρουσιάζει μια ιστορική αφήγηση για τη Νέα Υόρκη της πρώιμης εποχής του ίντερνετ, όχι τόσο μακρινή σε ημερολογιακό χρόνο, αλλά σχεδόν σε άλλο γαλαξία σε σχέση με το πού έχουμε φτάσει από τότε. (Από την έκδοση)
Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:
lol, AnnaNik, amenelao, elsamoraitou, vagr, antonis moros, ymouzakitis, kazimondo, stathism, seth, nmpoutis, progue_pol, myrkou, billblah, nefmpi, Krvag, crysant, charal, sdespots, MichaelK_76Κριτικές για το προϊόν
[24/03/2018] apoapost. Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστηΒαθμολογία:
[15/04/2017] lampros4. Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστηΈνα πολύ καλό βιβλίο για όσους θέλουν να μυηθούν στο πιντσονικό λογοτεχνικό σύμπαν. Σε βάζει σιγά-σιγά στα δύσβατα μονοπάτια σκέψης αυτού του σχιζοειδούς συγγραφέα και φτάνοντας στη μέση μπορείς μέσες άκρες να καταλάβεις αν σου ταιριάζει ο Πύντσον ή όχι. Ξεκινήστε με αυτό και όχι με τα άλλα του βιβλία όπως το "ενάντια στη μέρα" ή το εμβληματικό "ουράνιο τόξο της βαρύτητας". Αν το τελειώσετε και σας άρεσε τολμήστε να αναμετρηθείτε με τα μεγάλα του έργα. Αν σας μπέρδεψε, απλά ξεχάστε τον Πύντσον μια για πάντα!
Βαθμολογία:
[18/03/2017] raton. Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστηΚουραστικό,προβληματική μετάφραση,ατερμονη πλοκή.Ψάξτε αλλού σε άλλο βιβλίο στιγμές χαλάρωσης.Εκτός και αν καταφέρεται το πρωτότυπο στην αγγλική.
Βαθμολογία:
[10/06/2015] antonis moros. Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστηΑριστερη κριτικη ματια οπως την αντιλαμβανονται οι Αμερικανοι,θα μπορουσε να το 'χει γραψει καποιος που λατρευει τον Ομπαμα.Γραφικοιποιει τους ριζοσπαστες,υμνει τους ρομαντικους αντικαπιταλιστες,οι οποιοι ομως εχουν υποταχθει κ παρακαλοθουν απ'την τιβι(γονεις της Μαξιν) κ περιγραφει ενα απολυτο χαλι κ χαος που εχει επιφερει αυτη η τεχνολογια στις αρχες του αιωνα.Βεβαια ειναι γραμμενο το '13.Κανει ενα αλμα,πολυ μικρο,πισω στο χρονο κ με χιουμορ ασκει κριτικη γνωριζοντας πλεον.Εντυπωση μου εκανε η πιο ωραια μυθιστορηματικη εξηγηση για την γεννηση κ διογκωση του διαδικτυου.Καλο σε ρυθμο,κανει καποιες κοιλιες ωρες ωρες,θα μπορουσε να αποφυγει τους παρα πολλους χαρακτηρες που δεν επηρεαζουν ουσιαστικα την πλοκη του.Θα μπορουσε να ηταν μισο σε σελιδες(ειναι 560 αν θυμαμαι καλα) πιο σφιχτο κ ισως πιο noir,αλλα δε βαριεσαι,ο Πιντσον γραφει,οχι εγω.Καλο καλο....σε σχεση με κατι αλλα εντελως φουτουριστικα που κυκλοφορουν μια χαρα ηταν.
Βαθμολογία:
Η Μαξίν Τάρνοου έιναι ιδιωτική ντετέκτιβ, στο Μανχάταν λίγους μήνες πριν το τρομοκρατικό χτύπημα στο παγκόσμιο κέντρο εμπορίου. Καλείται να ερευνήσει τα οικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας ασφαλείας υπολογιστών κι από εκεί και μετά η υπόθεση χάνεται και η Μαξίν μπλέκεται με ένα πλήθος αλλόκοτων χαρακτήρων όπως έναν τύπο με οσφρητική δυναμική, δηλαδή αυξημένες οσφρητικές ικανότητες –ο οποίος κατέχει και το οσφρητικό λέιζερ, που αναλύει τις περιοδικές κυματομορφές των οσμών-, έναν ταχυμεταφορέα που εμφανίζεται πάντα σαν από μηχανής θεός, έναν ποδολάγνο χάκερ που συχνάζει στο στριπτιζάδικο «Η χαρά του κάστορα», διάφορους χαρακτήρες μιας εικονικής πραγματικότητας, έναν Ρώσο μαφιόζο και τα τσιράκια του κ.λ. Την ίδια στιγμή ο Πύντσον γράφει όσα θέλει να πει, στο στόμα των πρωταγωνιστών του. Μια επίσκεψη σε μια χωματερή της Νέας Υόρκης (μου έφερε στο νου την –άκρως δικαιολογημένη- εμμονή του Ντελίλο με τα σκουπίδια στον Υπόγειο κόσμο), καταδίκη της αμερικανικής πολιτικής για τη σφαγή στην Γουατεμάλα και την υπόλοιπη κεντρική Αμερική, τα ikea δίπλα στο αεροδρόμιο για να μειώνεται το κόστος μεταφοράς του ζάμπλουτου επιχειρηματία και να αυξάνεται για όλους τους υπόλοιπους (οικεία περίπτωση), τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας –τόσο κοντά τότε, τόσο μακριά τώρα, αίσθηση που σε διαπερνά σε ολόκληρο το βιβλίο, όσον αφορά την τεχνολογική επανάσταση (ή υπεραιχμή) του τέλους του προηγούμενου αιώνα, επικοινώνια με νεκρούς και δαχτυλίδια αορατότητας. Το βιβλίο δεν θα καταλήξει σε κλασική αστυνομική λύση, γεγονός αναμενόμενο. Οι δίδυμοι πύργοι πέφτουν και στους δρόμους εμφανίζεται άνοδος του πατριωτισμού και συνεπώς του ρατσισμού, οι συνωμωσίες για χτύπημα εκ των έσω οργιάζουν και ο Πύντσον γράφει αντιπολεμικά, σε έναν πόλεμο που ξεκίνησαν οι Αμερικάνοι, έναν πόλεμο θρησκειών, αφού το παγκόσμιο κέντρο εμπορίου αποτελούσε την Μέκκα της κατανάλωσης, χλευάζει τον τρόπο ζωής και την κοινωνία ολόκληρη και ποτέ δεν ξεχνάει το χιούμορ και την ειρωνεία.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.