Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΟΚΤΩΒΡΗΣ // Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

MIEVILLE CHINA
Κωδ. Πολιτείας: 2760-3685




Παρουσίαση

«Δεν αξίζει τον επετειακό εορτασμό χάριν νοσταλγίας η αλλόκοτη εκτύλιξη της πρώτης σοσιαλιστικής επανάστασης στην ιστορία. Το σταθερό μήνυμα του Οκτώβρη διακηρύσσει ότι τα πράγματα άλλαξαν μια φορά, και μπορούν κάλλιστα να αλλάξουν πάλι».
Η Ρωσική Επανάσταση του 1917 σημάδεψε ανεξίτηλα τον 20ό αιώνα και επηρέασε με καθοριστικό τρόπο την παγκόσμια ιστορία. Εκατό χρόνια μετά, εξακολουθεί να εμπνέει, να προβληματίζει και να διχάζει.
Τον Φεβρουάριο του 1917, εν μέσω αιματηρού πολέμου, η Ρωσία ήταν ακόμη μια αυταρχική μοναρχία. Εννέα μήνες αργότερα, ύστερα από όχι μία επανάσταση αλλά δύο, μετατράπηκε στο πρώτο σοσιαλιστικό κράτος της παγκόσμιας ιστορίας. Πως συνέβη αυτή η απίστευτη μεταμόρφωση;
Αυτή εδώ είναι η ιστορία των εκπληκτικών μηνών από τον έναν ξεσηκωμό στον άλλο, από τον Φεβρουάριο ως τον Οκτώβριο η ιστορία των δυνάμεων και των ανθρώπων που μετέτρεψαν το 1917 σε μια χρονιά τόσο καθοριστική. Από οικεία ονόματα, όπως τον Λένιν και τον Τρότσκι, στους αντιπάλους τους, Κορνίλοφ και Κερένσκι από τους λαβυρινθώδεις καβγάδες των αγωνιστών των πόλεων στις ακριτικές περιοχές μιας απέραντης αυτοκρατορίας από τις σαρωτικές αλλαγές στις μικρές ξεχασμένες λεπτομέρειες.
Ο China Mieville, πολυβραβευμένος συγγραφέας που ανέκαθεν εμπνεόταν από τα ιδανικά της Ρωσικής Επανάστασης, αφηγείται τα γεγονότα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Η επανάσταση αποκαλύπτεται έτσι όχι μόνο ως ένα πολιτικό γεγονός, με τεράστια και διαρκή βαρύτητα, αλλά και ως μία συγκλονιστική, σχεδόν μυθιστορηματική, ιστορία. Ένα σημείο καμπής που αντηχεί δυνατά μέχρι τις μέρες μας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Όταν ένας από τους πιο πρωτότυπους συγγραφείς στον κόσμο αναλαμβάνει να αφηγηθεί ένα από τα πιο εκρηκτικά γεγονότα της Ιστορίας, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εμπρηστικό». (Barbara Ehrenreich, συγγραφέας και πολιτική ακτιβίστρια)

Ο συγγραφέας γράφει μια ιστορία που μοιάζει με μυθιστόρημα ή ακριβέστερα με κινηματογραφικό σενάριο. Έχουμε εδώ την ατμόσφαιρα της εποχής, των συναισθημάτων των πρωταγωνιστών, των αγωνιών τους, των διλημμάτων, των μεταστροφών των πολιτικών γραμμών και όλα αυτά προβάλλουν μέσα από άπειρους διαλόγους και συζητήσεις μεταξύ πρωταγωνιστών και δευτεραγωνιστών. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ, bookpress.gr, 27/11/2017)

Περιεχόμενα

Χάρτες
Εισαγωγή
1 Η προϊστορία του 1917
2 Φεβρουάριος: Δάκρυα χαράς
3 Μάρτιος: "Στον βαθμό που"
4 Απρίλιος: Ο εξωφρενικός
5 Μάιος: Συνεργασία
6 Ιούνιος: Συγκυρία κατάρρευσης
7 Ιούλιος: Καυτές μέρες
8 Αύγουστος: Εξορία και συνωμοσία
9 Σεπτέμβριος: Ο συμβιβασμός πηγή δυστυχίας
10 Κόκκινος Οκτώβρης
Επίλογος: Μετά τον Οκτώβρη
Γλωσσάρι Ονομάτων
Προτάσεις για περαιτέρω ανάγνωση
Ευχαριστίες
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςOCTOBER: THE STORY OF THE RUSSIAN REVOLUTION
ISBN139786180309294
ΕκδότηςΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2017
Αριθμός σελίδων534
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ
ΕπιμέλειαΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ ΣΤΕΛΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΙΒΙΛ ΤΣΑΙΝΑ
Κωδικός Πολιτείας2760-3685
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

thdimaras

Κριτικές για το προϊόν

[21/08/2022] kkon1966.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Σίγουρα υπάρχουν πολύ πληρέστερα και πιο ολοκληρωμένα έργα από το συγκεκριμένο βιβλίο που αφορούν τη Ρωσική Επανάσταση του 1917. Ωστόσο, το παρόν πόνημα είναι μια καθόλα αξιοπρόσεχτη προσπάθεια αφήγησης των γεγονότων του διαστήματος Φεβρουαρίου - Οκτωβρίου του 1917 στη Ρωσία που οδήγησαν στην τελική επικράτηση των Μπολσεβίκων με το κίνημα του Οκτώβρη. Ο συγγραφέας αφηγείται με μεγάλη λεπτομέρεια τις καθημερινές πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις από μήνα σε μήνα και εβδομάδα σε εβδομάδα, ως ένα παρατεταμένο καρδιογράφημα των γεγονότων της επαναστατικής περιόδου, αναφέροντας τη δράση πολλών πρωταγωνιστών και των Σοβιέτ, εστιάζοντας όμως, κατά κύριο λόγο στους Μπολσεβίκους και τους συνεργάτες τους ( αριστερούς εσέρους και αριστερούς μενσεβίκους) και στις αποφάσεις του Σοβιέτ της Πετρούπολης και των άλλων τοπικών επαναστατικών οργανώσεων βάσης. Έτσι μαθαίνουμε για την ταραγμένη εκείνη εποχή όπου τα κινήματα και τα αντικινήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο ως την οριστική επικράτηση των Μπολσεβίκων και στη μέση να υπάρχει μια ανήμπορη και υπονομευμένη φιλελεύθερη Προσωρινή Κυβέρνηση που αδυνατούσε να συνθέσει τις διιστάμενες πολιτικές και επαναστατικές βλέψεις του κάθε μέρους. Η αφήγηση ρέει ομαλά και απρόσκοπτα και το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο. Επίσης, περιέχει γλωσσάρι ονομάτων ( αν και ελλιπές αφού δεν περιλαμβάνει όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στο κυρίως κείμενο), βιβλιογραφία με κάποια από τα βασικά ιστορικά έργα της αγγλόφωνης σχολής και προτάσεις για περαιτέρω ανάγνωση από έργα που κυκλοφορούν στη Ελλάδα και σχετίζονται με γενικότερα θέματα που αφορούν τη Ρώσικη Επανάσταση και όχι ακριβώς με τα ίδια τα γεγονότα. Οπωσδήποτε όμως ένα ευρετήριο όρων και προσώπων θα ήταν χρησιμότατο αλλά λείπει. Σε ό,τι αφορά την πολιτική ματιά του συγγραφέα αυτή διακρίνεται από μια διακριτική συμπάθεια προς τους Μπολσεβίκους και μια απαξίωση προς τα πρόσωπα της προσωρινής κυβέρνησης και τον ίδιο τον Κερένσκι που τον θεωρεί θεατρίνο και αριβίστα. Περισσότερα στο ίδιο το βιβλίο...
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΜΙΑ ΖΩΗ
SVEVO ITALO
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01
11/9 ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ;
CHOMSKY NOAM
€13.00 €6.50
(-50%)
Κερδίζετε €6.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS