Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΠΕΙΝΑ (ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ / ΣΕΙΡΑ)

Η ΠΕΙΝΑ

+
-
HAMSUN KNUT (NOBEL 1920)
Κωδ. Πολιτείας: 2760-2756
Τιμή Έκδοσης
€9.90
Τιμή Πολιτείας
€6.93
(-30%)
Κερδίζετε €2.97


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Τοποθετημένη στη Χριστιανία (σημερινό Όσλο) στα τέλη του 19ου αιώνα, η "Πείνα" περιγράφει τις προσπάθειες του ανώνυμου ήρωα, που πασχίζει να επιβιώσει γράφοντας άρθρα για εφημερίδες, τα οποία θα του επιτρέψουν να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του -να φάει και να κοιμηθεί- με αξιοπρέπεια. Δεν τα καταφέρνει πάντα με την κοινωνική, φυσική και πνευματική του κατάσταση σε διαρκή εξασθένηση, περιπλανιέται στους δρόμους, βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην παράνοια. Ο πεινασμένος συγγραφέας μάταια προσπαθεί να διατηρήσει τον σεβασμό προς την έννοια "Άνθρωπος", προς τον εαυτό του και προς τους άλλους, αφού το στομάχι του τον υποχρεώνει σε παραχωρήσεις για τις οποίες μετανιώνει, γεμίζοντας άλλοτε ενοχές και άλλοτε αδικαιολόγητη αυτοεκτίμηση. Αυτό που τον κρατάει να μη διαλυθεί είναι το κάτισχνο κορμί του, που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει επίσης και τη συμπεριφορά του μυαλού του. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

- "Το βιβλίο μου είναι μια προσπάθεια να περιγράψω την περίεργη ζωή του νου, τα μυστήρια της ψυχής σε ένα κορμί που πεινάει" (Κνουτ Χάμσουν)
- "Ο ήρωας του Χάμσουν απαλλάσσεται συστηματικά από κάθε είδους πίστη σε κάθε είδους σύστημα και τελικά, μέσω της πείνας την οποία επιβάλλει στον εαυτό του, φτάνει στο τίποτα. Τίποτα δεν τον στηρίζει ώστε να συνεχίσει την πορεία του, κι όμως αυτός εξακολουθεί να προχωρά. Προχωρά κατευθείαν στον 20ό αιώνα" (Από την εισαγωγή του Paul Auster)

«Ξαναδιαβάζω, λοιπόν, την Πείνα του Κνουτ Χάμσουν, αυτόν τον μακρύ εσωτερικό μονόλογο του απορρυθμισμένου νεαρού ήρωα από τη Χριστιανία (Όσλο), που διαρκώς φλερτάρει με την τρέλα και προσπαθεί, μες στην απελπισία, να βρει λόγους ικανούς να εξυψώσουν μία ευάλωτη και αξιοθρήνητη ζωή. Εκτροχιασμένος και παράφορος, μ' ένα μολύβι στην τσέπη και μια κουβέρτα υπό μάλης, ο ήρωας του Χάμσουν προσπαθεί να αρθεί πάνω από την υλική πλευρά του βίου και να επιβιώσει μέσα σ' έναν κόσμο γεμάτο αντιξοότητες και δυστυχία». (Νίκη Κώτσιου, bookpress.gr - 22/03/2020)

Περιεχόμενα

Επίμετρο: Παπαγρηγοράκης Δ.
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςSULT
ISBN139786180312997
ΕκδότηςΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΣειράΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2017
Αριθμός σελίδων284
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΟΣΤΕΡ ΠΟΛ
ΜετάφρασηΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Δ.
ΕπιμέλειαΜΠΡΑΒΟΥ ΒΑΛΙΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΧΑΜΣΟΥΝ ΚΝΟΥΤ
Κωδικός Πολιτείας2760-2756
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Κριτικές για το προϊόν

[10/12/2022] apoapost.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Δεν είναι ένα ευχάριστο βιβλίο. Δεν χαρακτηρίζεται από τα γνωστά χαρακτηριστικά του κλασικού μυθιστορήματος του 18ου και 19ου αιώνα της Δυτικής Ευρώπης (αφηγηματικός ιστός που αρχίζει, εξελίσσεται και τελειώνει με ευθύγραμμη κίνηση). Χτυπάει μέσα από τον 19ο αιώνα την καμπάνα μιας καινούριας λογοτεχνικής σχολής που στον 20ο αιώνα γνωρίσαμε ως "μοντερνισμό" (έμφαση στα ενδότερα του ψυχισμού του ήρωα-αφήγητή, εσωτερικός μονόλογος που είναι συχνά παραληρηματικός, χαλαρή πλοκή σε βοηθητικό ρόλο ώστε να αναδείξει το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώνονται οι εκάστοτε συμπεριφορές του ήρωα κλπ).
Το μυθιστόρημα αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο τον καθημερινό και άνισο αγώνα με την πείνα ενός ανώνυμου αφηγητή ηλικίας 20-25 χρονών που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια μεγάλη αστική πόλη της Νορβηγίας γράφοντας άρθρα λογοτεχνικού περιεχομένου που πουλά στις εφημερίδες. Ουσιαστικά αυτή είναι όλη η πλοκή του βιβλίου. Αυτή λοιπόν η πλοκή είναι η αφορμή για μια αναλυτική ερευνητική ματιά στη λειτουργία του νου και τα μυστήρια της ψυχής όταν ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με το πανάρχαιο ζήτημα της φυσικής του επιβίωσης από την λιμοκτονία και την έλλειψη στέγης. Η πείνα ή αλλιώς το υποσιτισμένο σώμα, είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο αποτυπώνονται όλες οι ψυχικές αποχρώσεις του ατόμου, άλλοτε ξεκάθαρα και άλλοτε μπερδεμένα, σαν πίνακας σύγχρονης ζωγραφικής.
[10/03/2017] antonis moros.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Ενώ η πρώτη σκέψη είναι ότι η Πείνα αποτελεί μία κοινότοπη ιστορία κοινωνικής εξαθλίωσης, διαβάζοντας συνειδητοποιείς ότι δεν πρόκειται για ένδεια, μα για μία προσωπική επιλογή, οπότε για στάση ζωής: μία προσπάθεια ανταπόκρισης στην καθημερινότητα χωρίς παραίτηση από τα πιστεύω σου. Πράγμα όχι πάντοτε κατανοητό. Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι το βιβλίο είναι γραμμένο έναν αιώνα νωρίτερα. Ο ανέστιος, πεινασμένος, αιθεροβάμων ήρωας -και η συγκεκριμένη γραφή- απαντάται αργότερα στα βιβλία του Τζον Φάντε ή του Τσαρλς Μπουκόφσκι.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΕΝΤΑΣΗ, ΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ, Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΛΑΜΠΡΕΛΛΗΣ Ν. ΔΗΜΗΤΡΗΣ
€10.60 €3.18
(-70%)
Κερδίζετε €7.42
Ανθολογία πορτογαλικής ποίησης
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ
€23.32 €10.49
(-55%)
Κερδίζετε €12.83

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS