Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΙΝΑ ΜΠΛΟΥΜ

Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΙΝΑ ΜΠΛΟΥΜ

BOLL HEINRICH (NOBEL 1972)
Κωδ. Πολιτείας: 2760-4180




Παρουσίαση

1974, Κολωνία. Η Καταρίνα Μπλουμ μια νεαρή γυναίκα, που εργάζεται ως οικιακή βοηθός στο σπίτι ενός δικηγόρου, ζει ήσυχα ώσπου ένα τυχαίο γεγονός ανατρέπει την καθημερινότητά της, διαταράσσει την ισορροπία της και την οδηγεί στο έγκλημα. Έγκλημα εκδίκησης, έγκλημα τιμής. Όλα αρχίζουν όταν σ' ένα αποκριάτικο πάρτι η Καταρίνα γνωρίζεται με τον Λούντβιχ, και στη συνέχεια περνά τη νύχτα μαζί του. Πρόκειται για μια εφήμερη γνωριμία. Η Καταρίνα δεν γνωρίζει ότι η Αστυνομία καταζητεί τον Λούντβιχ, αλλά το επόμενο πρωί οι αστυνομικοί εισβάλλουν σπίτι της μαζί με τους γραφιάδες των σκανδαλοθηρικών εφημερίδων. Η Καταρίνα βοηθάει τον Λούντβιχ να διαφύγει και στη συνέχεια τη συλλαμβάνουν, την ανακρίνουν, τη φωτογραφίζουν - τη σέρνουν στη λάσπη.
Καθώς η ιστορία της νεαρής γυναίκας ξετυλίγεται, αποκαλύπτεται ένα πανόραμα ανθρώπινων σχέσεων και κινήτρων, η κοινωνική πραγματικότητα ως ένας λαβύρινθος ανάμεσα στην αλήθεια και την επινόηση. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Είναι τέτοια η δύναμη των πεποιθήσεων του Μπελ, τέτοια η διαύγεια της οπτικής του και η ακρίβεια της απαλλαγμένης από συναισθηματισμούς πρόζας του, ώστε σε λίγες μόνο σελίδες μάς δίνει την αδιάψευστη αλλά πικρή γεύση της αλήθειας που θα καίει για καιρό τον ουρανίσκο μας. (Sunday Times)

Στη σειρά Μεγάλες αφηγήσεις εντάσσονται έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας έργα συγγραφέων που έσπασαν το φράγμα του χρόνου και αξίζει να διαβάζονται από όλους ως μέρος μιας συναρπαστικής επικαιρότητας που μας αφορά.

Περιεχόμενα

Επιμέλεια έκδοσης: Ειρήνη Χριστοπούλου
Επιμέλεια - διόρθωση τυπογραφικών δοκιμίων: Σοφία Αλεξάκη
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςDIE VERLORENE EHRE DER KATHARINA BLUM, ODER: WIE GEWALT ENTSTEHEN UND WOHIN SIE FUHREN KANN
ISBN139786180317015
ΕκδότηςΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
ΣειράΜΕΓΑΛΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ
ΒραβείοΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 2019
Αριθμός σελίδων208
Διαστάσεις21x14
ΠρόλογοςΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΩΤΗ
ΜετάφρασηΔΗΜΟΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΕπιμέλειαΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΜΠΕΛ ΧΑΙΝΡΙΧ
Κωδικός Πολιτείας2760-4180
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

Μενέλαος, aleahi, emma1991, Silverchild, maria vouka

Κριτικές για το προϊόν

[20/04/2022] Silverchild.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Η Καταρίνα Μπλουμ γνωρίζει σ' ένα πάρτι χωρίς να το ξέρει(;) κάποιον που καταζητείται από την αστυνομία και περνούν μαζί το βράδυ στο σπίτι της. Το επόμενο πρωί αστυνομία και δημοσιογράφοι εισβάλλουν στο σπίτι της κι η Καταρίνα γίνεται πρωτοσέλιδο, ένα από πολλά της... ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ. Στην πορεία του βιβλίου βλέπουμε πως ο κίτρινος Τύπος αλλάζει τη ζωή ενός ανθρώπου, είτε εξωθώντας τον/την στη βία είτε ακόμα και προκαλώντας τον θάνατό του!
Ο Μπελ αναφέρει στην αρχή του βιβλίου του ότι πιθανές ομοιότητες με τη γερμανική σκανδαλοθηρική εφημερίδα Bild "δεν είναι ούτε ηθελημένες, ούτε συμπτωματικες -- είναι αναπόφευκτες". Διαβάζοντας το βιβλίο γίνεται σαφές ότι θέλει να καυτηριάσει τις δημοσιογραφικές πρακτικές της παλιοφυλλάδας, θύμα των οποίων είχε πέσει κι ο ίδιος και την οποία κι οι ίδιοι οι Γερμανοί αποκαλούν κωλόχαρτο.
Το βιβλίο είναι επίκαιρο ακόμα στις μέρες μας, αν και γράφτηκε πριν από 50 χρόνια, ειδικά αν παρατηρήσει κανείς τον τρόπο που χειρίζεται κυρίως η τηλεόραση υποθέσεις της επικαιρότητας, όπως της Πάτρας ή της Καρολάιν.
[25/02/2022] The Big Brother.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Το έργο δεν είναι σουρεαλιστικό. Δεν είναι αλληγορικό. Είναι ρεαλιστικό, με μια ρεαλιστική αίσθηση της μυθοπλασίας. Είναι κάτι που γίνεται, λαμβάνει χώρα, και θα μπορούσε να αφορά χιλιάδες Κατερίνες Μπλουμ. Μάλιστα, σχεδόν κατονομάζεται στην αρχή του βιβλίου σχεδόν ρητά η κακή συμβολή της εφημερίδας Bild και η επαίσχυντη «πολιτική» δημοσιογραφίας που ασκούσε-και ασκεί (;).Κόλαφος ο Μπελ εναντίον της κατασυκοφάντησης, της συμβολικής βίας, του διασυρμού, του βιασμού της ψυχής, της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων από χυδαία πρόσωπα μερίδας του Τύπου σε αγαστή συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές. Δεν είναι, λοιπόν, ένα συνηθισμένο αστυνομικό μυθιστόρημα. Αυτό είναι το φόντο. Η ουσία είναι η αποκαρδιωτική συμπεριφορά και πραγματικότητα κάποιας μερίδας δημοσιογράφων, που έχουν την ισχύ να «καταστρέψουν» μια προσωπικότητα για ίδιον όφελος. Πρόκειται για ένα μανιφέστο κατά της «κακής» δημοσιογραφίας, που θυμίζει τραγωδία. Η Κατερίνα Μπουμ μου έφερε στο νου την Κλυταιμνήστρα. Καλή η μετάφραση. Διαβάζεται εύκολα. Είναι σύντομο. Δεν κουράζει. Προβληματίζει έντονα, διδάσκει και ίσως ο Μπελ να ήθελε να έχει και αποτρεπτική αξία. Σημαίνεται συναγερμός για την ανεξέλεγκτη «τέταρτη εξουσία». Είναι σημαντικό ότι η Μπλουμ αποδείχτηκε αθώα (πριν τη δολοφονία του δημοσιογράφου) και μόνος ένας έρωτας με ένα εγκληματία ήταν ικανός να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της και στον κύκλο όσων την αγαπούσαν. Η κακή φήμη δεν ξεπλένεται εύκολα. Η λύτρωση, μια δολοφονία, είναι μια πράξη απελπισίας και φέρει ένα απαισιόδοξο μήνυμα. Το σύστημα γεννά βία και ανατροφοδοτείται αυτή η σχέση. Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για το αίτιο και το αιτιατό. Δεν είμαι σε θέση, ακόμη, να προτείνω κάτι, απλά συναισθάνομαι το μίσος και την οργή της Κατερίνας Μπλουμ και του φιλικού και συγγενικού της περιγύρου. Βλέπω πίσω από τη Μπουμ, εκατομμύρια πρόσωπα ανά τον κόσμο, που έχουν στοχοποιηθεί και διασυρθεί από ορισμένους δημοσιογράφους.
[20/02/2021] apoapost.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Ένα μικρό μυθιστόρημα, θα μπορούσαμε να το πούμε και μεγάλο διήγημα, που αν και γράφτηκε στη δεκαετία του '70 καταπιάνεται με ένα θέμα που είναι πολύ επίκαιρο στις μέρες μας. Και αυτό το θέμα δεν είναι άλλο από τον "κίτρινο τύπο", που την τελευταία δεκαετία αποκαλείται πιο συχνά με τον όρο "fake news" λόγω της τεράστιας διάστασης που έχουν πάρει οι ηλεκτρονικές ενημερωτικές πηγές του κυβερνοχώρου. Μέσα από την πλοκή αυτού του υποδειγματικού και καλοδουλεμένου βιβλίου αναδεικνύεται αυτή η μεγάλη απειλή των κοινωνιών του λεγόμενου "προηγμένου αστικού δυτικού κόσμου". Το πώς δηλαδή ένα έντυπο, ένας οποιοσδήποτε φορέας των media, μπορεί να καταστρέψει έναν πολίτη μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων γύρω από τη ζωή και το βίο του και το πόσο ευάλωτες είναι οι αστικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες και η δικαστική εξουσία όταν δεν έχουν τους μηχανισμούς για να περιορίσουν αυτή τη λαίλαπα.

Το συγκεκριμένο έργο δεν είναι μόνο ένα μικρό λογοτεχνικό κομψοτέχνημα αλλά θα μπορούσε (πιο σωστά θα έπρεπε) να είναι μάθημα στα τμήματα δημοσιογραφίας, πολιτικών και νομικών σπουδών των πανεπιστημίων μας, ακόμα και στα σχολεία.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΒΕΡΝΟΝ ΣΟΥΜΠΟΥΤΕΞ (ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ)
DESPENTES VIRGINIE
€22.00 €11.00
(-50%)
Κερδίζετε €11.00
Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ
HILL JOE
€23.30 €11.65
(-50%)
Κερδίζετε €11.65

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS