Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
θΟΥΚΥΔΙΔΗΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

+
-
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2760-4226
Τιμή Έκδοσης
€19.90
Τιμή Πολιτείας
€13.93
(-30%)
Κερδίζετε €5.97


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, την απόπειρα δολοφονίας του και την ήττα του στις εκλογές, αυτοεξόριστος στο Παρίσι, ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μετάφραση του Θουκυδίδη. [...] Η μετάφρασή του έγινε χωρίς το σύμπλεγμα του ειδικού φιλολόγου ο οποίος, από τον φόβο μην του διαφύγει κάποιος ρηματικός τύπος του πρωτοτύπου, αδιαφορεί για το αν θα στριμώξει τον αναγνώστη σε κάποια άκομψη διατύπωση που θα διακόψει τη ροή της σκέψης του, άρα για το δικαίωμα στην απόλαυση που σου προσφέρει ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του πολιτισμού μας.
Απέδωσε τα ελληνικά του Θουκυδίδη στα δικά του ελληνικά. Στη γλώσσα που μιλούσε και με την οποία σκεφτόταν. Σήμερα αυτήν τη γλώσσα εμείς την αποκαλούμε "απλή καθαρεύουσα". Ο Θουκυδίδης του Βενιζέλου είναι η απόδειξη, μία από τις αποδείξεις, που αναιρούν τα επιχειρήματα του γλωσσικού μανιχαϊσμού μας. Αυτός καταδίκασε την καθαρεύουσα ως γλώσσα τεχνητή. Η εκπαίδευσή μας την έχει εξορίσει παραγνωρίζοντας ότι σημαντικά έργα της λογοτεχνίας μας, άρα ένα σημαντικό κεφάλαιο του δικού μας πολιτισμού, έχουν γραφτεί στην καθαρεύουσα. Κι όταν μια γλώσσα μπορεί να δημιουργήσει λογοτεχνία, μόνο τεχνητή δεν είναι. Η απόδοση του Θουκυδίδη από τον Ελευθέριο Βενιζέλο είναι ένα από τα λογοτεχνικά μνημεία της σύγχρονης Ελλάδας. (Από το εισαγωγικό σημείωμα του Τάκη Θεοδωρόπουλου)

Η πολιτική ιστορία του Θουκυδίδη είναι σίγουρα ελληνική εφεύρεση. Πρόκειται για την αναζήτηση της ισχύος στις σχέσεις των κοινωνιών, αλλά ειδικότερα στην πόλη-κράτος, μια ιδεώδη κοιτίδα για την ανάπτυξη του πολιτισμού. Η αφοσίωση στο πνεύμα της πόλης προϋποθέτει μια πίστη του πολίτη, πίστη σχετική με τη χριστιανική πίστη στην αθανασία της ψυχής. Χωρίς την αφοσίωση αυτή, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης δεν θα μπορούσαν να αφιερώσουν κάποια από τα σημαντικότερα έργα τους στο καλό της πολιτείας. (Από το εισαγωγικό σημείωμα του Θάνου Μ. Βερέμη)

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ Μ. ΒΕΡΕΜΗ
ΒΙΒΛΙΟΝ Α΄ ΕΩΣ ΒΙΒΛΙΟΝ Η΄
Λεπτομέρειες
ISBN139786180319804
ΕκδότηςΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2019
Αριθμός σελίδων536
Διαστάσεις24x17
ΠρόλογοςΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΚΗΣ
ΜετάφρασηΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΕπιμέλειαΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Κωδικός Πολιτείας2760-4226
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

nath, Antonis989

Κριτικές για το προϊόν

[10/09/2020] Γρηγόρης Αυξεντίου.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Μόλις τελείωσα το βιβλίο αυτό στα πλαίσια μιας μελέτης που κάνω πάνω στην ιστορία του ελληνικού έθνους από την προιστορία μέχρι τις μέρες μας.Με άξονα την κολοσσιαία της Εκδοτικής Αθηνών διαβάζω ιστορικά έργα σχετικά με την κάθε περίοδο.Η μετάφραση του Βενιζέλου είναι εξαιρετική.Ο Θουκιδίδης είναι η κύρια πηγή για τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε 27 ολόκληρα χρόνια και έξάντλησε τις παραγωγικές δυνάμεις του ελληνισμού.Ο Θουκιδίδης από την εξορία γράφει με πόνο για την κατάντια των Ελλήνων,που πολεμούν μεταξύ τους και φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν τη βοήθεια των Περσών,που είχαν συντρίψει πριν λίγες δεκαετίες.Η αφήγηση σε κάποια είναι σπαρακτική,όπως στην καταστροφή της Μήλου ή στο 7ο βιβλίο (στον Σικελικό πόλεμο),όταν οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν τους τραυματισμένους πατριώτες τους λίγο πριν γνωρίσουν και οι ίδιοι τη συντριβή.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ
SCHULTZ P. DUANE
€69.90 €34.95
(-50%)
Κερδίζετε €34.95
ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)
LEROUX GASTON
€15.00 €7.50
(-50%)
Κερδίζετε €7.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS