Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΣΕ ΒΡΙΣΚΕΙ Η ΠΟΙΗΣΗ (ΕΛΛΗΝ ΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ / ΣΕΙΡΑ)

ΣΕ ΒΡΙΣΚΕΙ Η ΠΟΙΗΣΗ

+
-
ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΤΙΤΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 2274-0017
Τιμή Έκδοσης
€9.00
Τιμή Πολιτείας
€6.30
(-30%)
Κερδίζετε €2.70


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

"Εκεί που αναρωτιέσαι για πράγματα που πρώτη φορά
αντικρίζεις
για πράγματα χιλιοειπωμένα που έχουνε πια περάσει
για πράγματα που ξαφνιάζουν κι ας γίνονται κάθε μέρα
για πράγματα που έλεγες δεν θα συμβούν ποτέ
και τώρα συμβαίνουν μπρος στα μάτια σου
[...]
Εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση"...

Η ποιητική σύνθεση με τον τίτλο "Σε βρίσκει η ποίηση" εντάσσεται στην κατηγορία των ποιημάτων ποιητικής. Στις εννέα ενότητες που απαρτίζουν το έργο ο ποιητής επικεντρώνεται στα σημεία εκείνα όπου διασταυρώνονται η ζωή και η ποίηση: η ποίηση συναντά τον ποιητή, έστω και φευγαλέα, είτε εν θερμώ, όταν έρχεται αντιμέτωπος με τα μικρά ή τα μεγάλα, τα ιδιωτικά ή τα δημόσια γεγονότα του πολυκύμαντου βίου του, είτε στη φάση του αναστοχασμού που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι, στον απολογισμό ζωής που επιχειρεί, ο Τίτος Πατρίκιος επιστρέφει επίμονα στο παρελθόν και μιλάει για όσα τον σημάδεψαν, αλλού σε τόνο εξομολογητικό, αλλού με ελεγχόμενη συγκίνηση και αλλού με κριτική ματιά για πράξεις και παραλείψεις οδυνηρές.
Στην τελευταία ενότητα η υπόρρητη προσδοκία του ποιητή για την οριστική κατάκτηση της ποίησης διαψεύδεται, καθώς εκείνη παραμένει απατηλή μέσα στις συνεχείς μεταμφιέσεις της, άπιστη στις υποσχέσεις της, παραπλανητική, αινιγματική:
σε πείθει σαν άπιστη ερωμένη πως είναι δική σου μόνο [...]
σου φουσκώνει τις ουτοπίες όσο να σκάσουν σαν μπαλόνι [...]
σου ψιθυρίζει μυστικά που πρέπει εσύ να εξιχνιάσεις [...]
Και όταν στο τέλος η ποίηση αποφασίζει να ανταμείψει τον ποιητή για την αφοσίωσή του, τότε, κατά σχήμα οξύμωρο, "[τ]ου αποκαλύπτει την αλήθεια, [τ]ου λέει καθαρά πως ανήκει σε όλους". Η κατακλείδα της ποιητικής σύνθεσης "Εκεί απάνω η ποίηση βρίσκει τον καθένα μας" φωτίζει αναδρομικά το έργο και μας αποκαλύπτει ότι η ποίηση δεν αποτελεί προνόμιο του ποιητή η ποίηση συναντά τον καθένα μας, βρίσκεται παντού, αρκεί να μπορείς να την αναγνωρίσεις. Η αιρετική αυτή θέση συνιστά την πρωτοτυπία του "Σε βρίσκει η ποίηση" ως ποιήματος ποιητικής, ή με άλλα λόγια: αυτό ακριβώς είναι το σημείο που ο αυτοβιογραφούμενος ποιοητής συναντά τη βιογραφία του καθενός, το σημείο όπου συναντώνται η ποιητική και η πολιτική ηθική. (Γ.Κ., BookPress, 14/11/2012)
Λεπτομέρειες
ISBN139786185004026
ΕκδότηςΚΙΧΛΗ
ΣειράΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2012
Αριθμός σελίδων32
Διαστάσεις23x15
ΕπιμέλειαΚΡΙΤΣΕΛΗ ΓΙΩΤΑ
Κωδικός Πολιτείας2274-0017
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

parkaterina, Φιλαναγνώστης, mortis1572, Amv, Nefeli Karapiperi

Κριτικές για το προϊόν

[31/03/2019] Φιλαναγνώστης.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Αυτοβιογραφικό, αναστοχασμός ,απολογισμός κι αφορμή για ενδοσκόπηση και αυτοκριτική.
Σε μεγάλη ηλικία πια ο ποιητής αναπολεί,θυμάται,αναρωτιέται,εξομολογείται κι όλα αναφορικά με την ποιηση.Η ποιήση είναι πάντα παρούσα αλλά και απόμακρη.Κρύβει καλά τα μυστικά της και μόνο στο τέλος αποκαλύπτεται.
Ο Τίτος Πατρίκιος είναι αμεσος,κατανοητός,σοφός στην απλότητά του σε κοιτάει στα μάτια και μοιράζεται τις σκέψεις του μαζι μας.
[19/12/2017] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Η ποιητική συλλογή του Τίτου Πατρίκιου, με τον εύγλωττο και χαρακτηριστικό τίτλο 'Σε βρίσκει η ποίηση', αποτελεί μία ιδιαίτερη ανακεφαλαίωση του ποιητικού του πράττειν και της εν γένει ποιητικής του πορείας. Δια-κρατώντας τις σημάνσεις της ποιητικής ευρύτητας, ο Τίτος Πατρίκιος επανεπινοεί την ποίηση ως φανερή & κεκαλυμμένη αναζήτηση, προσδιορίζει επίδικα της στιγμής, επιστρέφει σε ένα πεδίο αναμόχλευσης για να αναφέρει την ποίηση που τέμνεται από επιθυμίες, από διάστικτες ονειρώξεις, την ποίηση που ενέχει τις εκφάνσεις του απρόβλεπτου, που δύναται να αναπαραχθεί διαμέσου της 'συνάντησης' με την 'φορτισμένη' πραγματικότητα.. 'Σε βρίσκει η ποίηση' στις στιγμές της εν-συναίσθησης, της ερωτικής επιθυμίας μεταξύ λέξης & 'χαμού', στις βεβιασμένης στιγμές της εντροπίας και του επώδυνου.. Ο ποιητής, σε ένα 'παίγνιο' συναισθημάτων και κορυφώσεων, εγγράφει την ποίηση στην προσίδια υποκειμενικότητα και κοινωνικότητα της, στους όρους της απεύθυνσης της στον παροντικό αναγνώστη όπως και στον αναγνώστη του μέλλοντος. Λιτός στα εκφραστικά του μέσα και 'διεισδυτικός', παραδίδει ένα δείγμα εμπροσθοβαρούς ποίησης, ποίησης που συναρθρώνει τις διακυμάνσεις του σύγχρονου βίου με την ευθύτητα των αναφορών. Η ποίηση, μία ιδιαίτερα οντολογία που 'απο-καλύπτεται' εντός ενός πλαισίου λέξεων. Μία γλωσσική τομή μεταξύ χώρου και χρόνου. Μεταξύ ανωνυμίας και επωνυμίας, 'χάους' και καθημερινής κανονικότητας, η ποίηση. 'Σε βρίσκει η ποίηση' πάνω στην αναγκαιότητα της ίδιας της απεύθυνσης, της αναφοράς σε αυτό που 'προσβάλλεται' από την μνήμη. ''Εκεί που αναρωτιέσαι για πράγματα που πρώτη φορά αντικρίζεις για πράγματα χιλιοειπωμένα που έχουνε πια περάσει για πράγματα που ξαφνιάζουν κι ας γίνονται κάθε μέρα για πράγματα που έλεγες δεν θα συμβούν ποτέ και τώρα συμβαίνουν μπρος στα μάτια σου Εκεί απάνω σε βρίσκει η ποίηση''...
[30/07/2014] kikika.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Υπέροχος Τίτος Πατρίκιος. Άμεσος. Αφοπλιστικά ειλικρινής. Απλός και σταράτος. Υπαρξιακός. Σημαδεύει την καρδιά και το μυαλό.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

«ΟΣΑ ΕΙΠΑΝ ΑΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» ΑΠΑΝΤΑ (ΣΕΙΡΑ 5 ΤΟΜΟΙ)
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
€84.80 €42.40
(-50%)
Κερδίζετε €42.40
ΟΣΑ ΧΑΣΑΜΕ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ
ENRIQUEZ MARIANA
€12.20 €4.88
(-60%)
Κερδίζετε €7.32

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS