Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΜΑΥΡΗ ΣΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ // ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚ

Η ΜΑΥΡΗ ΣΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (1923-1945)

+
-
ΧΟΝΔΡΟΜΑΤΙΔΗΣ ΠΕΡ. ΙΑΚΩΒΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 5568-0066
Τιμή Έκδοσης
€11.90
Τιμή Πολιτείας
€8.93
(-25%)
Κερδίζετε €2.97


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η δεκαετία του 1930 θεωρείται -και είναι ουσιαστικά- η κορύφωση της μεγάλης σύγκρουσης των ιδεολογικών ρευμάτων στην Ευρώπη, με τη δημιουργία πολιτικών κινημάτων με συγκροτημένες ιδεολογικές τοποθετήσεις, προκειμένου να αντιπαραταχθρύν στον κομμουνισμό και στον κοινοβουλευτισμό.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εμφανίστηκαν πολιτικά κινήματα που είχαν ως αφετηρία τον αντικομμουνισμό, τον βίαιο επαναστατικό χαρακτήρα, την απόλυτη προάσπιση των ιδεωδών της πατρίδας και τον αντισημιτισμό. Τα πιο πολλά είχαν ως πρότυπο τον ιταλικό φασισμό και τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό, αλλά κατά γενική ομολογία ποτέ δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τη δύναμη και τη δομή, τη φιλοσοφία και τη λειτουργικότητα των τελευταίων.
Στην Ελλάδα, την ίδια χρονική περίοδο, εμφανίστηκαν και έδρασαν εθνικιστικές οργανώσεις με πατριωτικά και φιλολαϊκά κίνητρα, αλλά αρκετά συχνά με συγκεχυμένο ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία από τις εθνικιστικές αυτές οργανώσεις δεν απέκτησε σημαντικό λαϊκό έρεισμα. Κάθε τέτοια κίνηση ξεκινούσε αρχικά ως μια ελπιδοφόρα προσπάθεια, για να καταλήξει στα ίδια πρόσωπα και στους ίδιους μηχανισμούς που την απάρτιζαν αρχικά. Υπεύθυνο γι' αυτό ίσως να ήταν και το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος πρακτορεύθηκε από την πρώτη στιγμή, καθοδηγήθηκε και τέλος αλώθηκε από τις εγχώριες υπηρεσίες ασφαλείας.
Μετά το 1940, οι όροι "συνεργασία" και "δοσιλογισμός" προσέλαβαν μια άνευ προηγουμένου διάσταση. Για εκείνους που αρνήθηκαν τη συνεργασία με τους Γερμανούς, οι όροι αυτοί ταυτίστηκαν με τα ονόματα προδοτών, κατασκόπων, ανθρώπων της Gestapo και καιροσκόπων, που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ορμώμενοι από ιδιοτελή ή ευτελή κίνητρα.
Οι συνθήκες του μεταδεκεμβριανού ελληνικού κράτους ήταν τέτοιες ώστε οι περισσότεροι συνεργάτες των Γερμανών, αν και δικάστηκαν από τα Ειδικά Δικαστήρια Δοσιλόγων, παρέμειναν για λίγα μόνο χρόνια στις φυλακές και αμνηστεύτηκαν σταδιακά μέχρι το 1955.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού, που εμπλουτίζεται με σπάνιες φωτογραφίες και ντοκουμέντα εποχής, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να "βιώσει" το παρελθόν του εθνικιστικού κινήματος στην Ελλάδα, ώστε να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα γι' αυτήν την άγνωστη στους περισσότερους πτυχή του Μεσοπολέμου και της γερμανικής Κατοχής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ
Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Λεπτομέρειες
ISBN139786185018672
ΕκδότηςΓΝΩΜΩΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
ΣειράΟΙ ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» 75
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 2017
Αριθμός σελίδων226
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας5568-0066
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

master1595

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Nikosa97

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - ΔΙΟΝΥΣΟΣ
ΣΟΥΒΑΛΤΖΗ ΛΙΑΝΑ
€77.00 €34.65
(-55%)
Κερδίζετε €42.35
ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΥΣ
O'NEIL POPPY
€12.20 €6.10
(-50%)
Κερδίζετε €6.10

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS