Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

ΝΕΟΠΛΑΤΩΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ ΚΩΝ. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1199-0192




Παρουσίαση

Ο Νεοπλατωνισμός (και εν γένει ολόκληρη η Αρχαιοελληνική Φιλοσοφία) εδράζεται σε κάποιες κοινές ιδέες, οι οποίες διαφοροποιούνται ριζικά από τις αντιλήψεις της Βίβλου. Για τους Έλληνες ο Κόσμος είναι Αιώνιος· το "Εν" και τα "Πολλά" αποτελούνται, εν τέλει, από την ίδια Ουσία. Αντίθετα, για την Βίβλο ο Κόσμος είναι Δημιούργημα εκ μηδενός του Θεού, δηλ. δεν προέρχεται από την Θεία Ουσία, η οποία ούτως ή άλλως είναι Αμέριστη. Αυτό σημαίνει ότι ο Κόσμος ούτε αυτονόητος είναι, ούτε αναγκαίος.
Για τους Νεοπλατωνικούς η Ψυχή είναι Προαιώνια και Αθάνατη και το Υλικό Σώμα αποτελεί τον Τάφο της· γι' αυτό ο Θάνατος είναι ο Λυτρωτής της Ψυχής απ' τα δεσμά της Ύλης. Εξ ου και στην Αρχαιότητα τα Νεκροταφεία ονομάζονταν "Σήματα" (Σήμα = Φυλακή).
Αντίθετα για τους Χριστιανούς η Ψυχή είναι και αυτή Δημιούργημα του Θεού εκ μηδενός· και ο Άνθρωπος αποτελεί ψυχοσωματική ενότητα. Ως εκ τούτου ο Θάνατος αποτελεί τον έσχατο εχθρό του ανθρώπινου Προσώπου.
Παρ' όλες τις διαφορές, αυτές όμως ο Χριστιανισμός αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει την Ελληνική Φιλοσοφία για να διατυπώσει το Τριαδικό και Χριστολογικό του Δόγμα (ΟΥΣΙΑ, ΥΠΟΣΤΑΣΙΣ, ΦΥΣΙΣ κλπ.) μέσω του οποίου συμβίβασε τον αυστηρό Μονοθεϊσμό της Παλαιάς Διαθήκης, με την Θεότητα του Ιησού της Καινής Διαθήκης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Λεπτομέρειες
ISBN139786185054854
ΕκδότηςΔΙΟΝ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙανουάριος 2022
Αριθμός σελίδων288
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας1199-0192
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

d.varveris_1988, keeperofthereign

Κριτικές για το προϊόν

[05/06/2023] keeperofthereign.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Παρακολουθώ τον κ. Κούτουλα στο κανάλι του και ήξερα λίγο πολύ τι να περιμένω από το βιβλίο του, αλλά εξεπλάγην ευχάριστα από την έκδοση. Παραγγέλνω πολλά βιβλία on-line και ενώ είμαι σχεδόν σίγουρος για το περιεχόμενο (π.χ. μία συγκεκριμένη μετάφραση ενός αρχαίου κειμένου) δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για την ποιότητα της έκδοσης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η έκδοση είναι απλώς εξαιρετική. Η ποιότητα του χαρτιού είναι πάρα πολύ καλή και το μέγεθος της γραμματοσειράς που χρησιμοποιείται καθιστά το ανάγνωσμα ευχάριστο. Περί του περιεχομένου, αν και δεν μπορώ ουσιαστικά να το κρίνω διότι δεν είμαι φιλόλογος, είναι σίγουρα είναι ένα εξειδικευμένο βιβλίο στο οποίο ο συγγραφέας καλύπτει μία μεγάλη χρονική περίοδο και προσπαθεί να μας δώσει μία ιδέα από έννοιες που αλλιώς θα χρειάζονταν χρόνια μελέτης. Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο ανάγνωσμα. Το στυλ του κ. Κούτουλα είναι κάπως ιδιόρρυθμο, γράφει σε πολυτονικό (εύγε) και εμπεριέχει πολλά παραδείγματα στην αρχαία ελληνική με αρκετά ... κεφαλαία. Ίσως κάπως αντισυμβατικό στυλ αλλά σίγουρα αξιόλογο, ειδικώς για ημών τους λάτρεις της αρχαίας μας γλώσσας. Συνιστάται οπωσδήποτε μια και μπορεί να αποτελέσει έναυσμα περαιτέρω μελέτης της ελληνικής φιλοσοφίας.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS