Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΜΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΙΜΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

+
-
KARAMANOLIS E. GEORGE
Κωδ. Πολιτείας: 1418-0058
Τιμή Έκδοσης
€26.00
Τιμή Πολιτείας
€18.20
(-30%)
Κερδίζετε €7.80


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Σε αυτό το πρωτότυπο και σύνθετο έργο παρουσιάζεται η φιλοσοφία των σημαντικότερων πρώιμων χριστιανών φιλοσόφων, όπως ο Ιουστίνος, ο Κλήμης, ο Τερτυλλιανός, ο Ωριγένης, ο Βασίλειος, ο Γρηγόριος Νύσσης κ.ά.
Υποστηρίζεται συχνά ότι οι χριστιανοί φιλόσοφοι οικειοποιήθηκαν, προσάρτησαν, ακολούθησαν ή ενσωμάτωσαν πλατωνικές, περιπατητικές ή στωικές απόψεις. Αρκετές μελέτες κάνουν λόγο για την οικειοποίηση του Πλάτωνα από τους χριστιανούς, τη χριστιανική χρήση του Αριστοτέλη ή τον στωικισμό των Πατέρων της Εκκλησίας. Αυτή η προσέγγιση όμως είναι απλουστευτική. Οι χριστιανοί στοχαστές δεν οικειοποιήθηκαν απλώς προγενέστερους φιλοσόφους, αλλά συνομίλησαν μαζί τους για να δημιούργησαν κάτι νέο: το χριστιανικό δόγμα. Αυτή ακριβώς η προσπάθεια αποτέλεσε το κίνητρο και καθοδήγησε τον διάλογο με την πλατωνική, την αριστοτελική και τη στωική φιλοσοφία. Βασική θέση του βιβλίου είναι ότι οι πρώιμοι χριστιανοί στοχαστές χάραξαν νέες φιλοσοφικές κατευθύνσεις, διατυπώνοντας απόψεις για κρίσιμα φιλοσοφικά ζητήματα τα οποία κατείχαν περίοπτη θέση στη φιλοσοφική σκηνή, τουλάχιστον από τον Πλάτωνα και μετά, όπως οι πρώτες αρχές και το ερώτημα της κοσμογονίας, το ερώτημα για την ανθρώπινη γνώση, το πρόβλημα της ελεύθερης βούλησης, η σχέση ψυχής και σώματος και το ζήτημα της ανθρώπινης ευδαιμονίας. Οι πρώιμοι χριστιανοί στοχαστές μοχθούν για να διατυπώσουν χριστιανικές φιλοσοφικές απόψεις, καθώς οι Γραφές δεν δίνουν απαντήσεις και, συχνά, ούτε καν κατευθύνσεις σχετικά με σημαντικά φιλοσοφικά ερωτήματα. Δημιουργούν έτσι μια ιδιαίτερη φιλοσοφική σχολή σκέψης, τη χριστιανική, η οποία ασφαλώς οφείλει πολλά στις εθνικές σχολές, δεν αποτελεί όμως απλώς μια εκλεκτική οικειοποίηση των απόψεών τους, αλλά εισάγει νέα στοιχεία τόσο σε επίπεδο απόψεων όσο και σε επίπεδο θεμάτων. Ο παρών τόμος είναι οργανωμένος θεματικά. Αρχικά παρουσιάζει τις ιδιαιτερότητες της χριστιανικής φιλοσοφίας και τη φιλοσοφική μεθοδολογία των χριστιανών και κατόπιν εξετάζει καίρια φιλοσοφικά πεδία, τη μεταφυσική, τη λογική και τη γνωσιοθεωρία, το ζήτημα της ελεύθερης βούλησης, τη σχέση σώματος και ψυχής και την ηθική. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται στο πλαίσιο των πολιτισμικών και ιστορικών χαρακτηριστικών της εποχής, καθώς και των προσώπων της. Η προσπάθεια αυτή αποφέρει πλούσιους καρπούς αποκαλύπτοντας νέες πτυχές της κρίσιμης αυτής φιλοσοφικής περιόδου. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τον πνευματικό κόσμο της ύστερης αρχαιότητας θα πρέπει
να είναι ευγνώμονες στον πολυμαθή και φιλοσοφικά οξυδερκή συγγραφέα του βιβλίου. (Johannes Zachhuber, Notre Dame Philosophical Reviews)

Αξιόπιστη, διεξοδική εισαγωγή στην πρώιμη χριστιανική φιλοσοφία. Ιδανικό εγχειρίδιο για τη φιλοσοφική περίοδο που πραγματεύεται. (Justin M. Rogers, Bryn Mawr Classical Review)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Συντομογραφίες
Χρονολόγιο
Εισαγωγή
1. Η χριστιανική σύλληψη της φιλοσοφίας και η χριστιανική φιλοσοφική μέθοδος
2. Φυσική και μεταφυσική: πρώτες αρχές και το ερώτημα της κοσμογονίας
3. Λογική και γνωσιοθεωρία
4. Ελεύθερη βούληση και θεία πρόνοια
5. Ψυχολογία: Η ψυχή και η σχέση της με το σώμα
6. Ηθική και πολιτική
Συμπέρασμα
Παράρτημα: οι πρωταγωνιστές
Για περαιτέρω μελέτη
Βιβλιογραφία
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE PHILOSOPHY OF EARLY CHRISTIANITY
ISBN139786185077334
ΕκδότηςΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΚΤΩ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΔεκέμβριος 2017
Αριθμός σελίδων352
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΜΠΑΜΙΑΤΖΟΓΛΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝ
ΕπιμέλειαΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ Ε. ΓΙΩΡΓΟΣ
Κωδικός Πολιτείας1418-0058
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

demetpapad, eleutheriakos7, agrofylakas

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΤΟ 1793
HUGO VICTOR
€21.20 €10.60
(-50%)
Κερδίζετε €10.60
ΡΑΒΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΚΚΑΛΑ
RABE DAVID
€5.30 €2.65
(-50%)
Κερδίζετε €2.65

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS