Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
(ΝΕΟ) ΙΣΤΟΡΙΑ (ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΗ) ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 1830-

Ιστορία (κωμικοτραγική) του νεοελληνικού κράτους 1830-1974 (νέα έκδοση)

+
-
ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1300-0228
Τιμή Έκδοσης
€23.32
Τιμή Πολιτείας
€16.32
(-30%)
Κερδίζετε €7.00


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Οι λαοί δεν έχουν μόνο ήρωες, έχουν και καθάρματα. Στην ιστορία ενός τόπου δεν ανήκουν μόνο οι ήρωες, ανήκουν και τα καθάρματα, που κι αυτά γράφουν ιστορία. Εν πάση περιπτώσει, η ιστορία ενός τόπου δεν είναι μόνο μια σειρά από θετικά γεγονότα. Άλλωστε, σε μια διαλεκτική αντίληψη των πραγμάτων, αν δεν υπήρχε άρνηση δεν θα υπήρχε ούτε κατάφαση.
Τούτη η συνοπτική ιστορία της Ελλάδας από το 1830 μέχρι το 1974, που γράφτηκε για να είναι κατ' αρχήν ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, επιμένει περισσότερο στα αρνητικά παρά στα θετικά γεγονότα της ιστορίας μας. Δίνει δηλαδή μεγαλύτερη σημασία στους προδότες, τους δωσίλογους όλων των περιόδων και τους πατριδοκάπηλους που δεν έλειψαν ποτέ, παρά σ' αυτούς που νοιάστηκαν ειλικρινά για τούτον τον δύσμοιρο τόπο, που συνεχίζει να υποφέρει από έλλειψη ιστορικής ειλικρίνειας.
Οι ρήτορες των δύο εθνικών επετείων, που είναι δύο ίσως γιατί μία δε φτάνει για να καταλάβουμε πως είμαστε Έλληνες, δε θα βρουν τίποτα χρήσιμο γι' αυτούς σε τούτο το βιβλίο. Οι δάσκαλοι όμως θα μπορούσαν κάλλιστα να το χρησιμοποιήσουν σαν βοήθημα αλλά και σαν συμπλήρωμα στις επισήμως λογοκριμένες σχολικές ιστορίες, που στοχεύουν μάλλον στην αποβλάκωση παρά στην εγρήγορση των Ελληνοπαίδων, που όντας βουτηγμένα από τρυφερός ηλικίας στο θεσμοθετημένο ιστορικό ψέμα θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς να γίνουν κάποτε υπεύθυνοι και έντιμοι πολίτες ενός κράτους γεμάτου απατεώνες.
Αυτό το βιβλίο αγαπάει την Ελλάδα. Και γι' αυτό δεν την κολακεύει. Λέει τα σύκα σύκα και τους προδότες προδότες και όχι εθνικούς ήρωες. Θα μπορούσε να έχει τίτλο «Αρνητική Ιστορία της Νέας Ελλάδας», αν η άρνηση δεν ήταν αναγκαία για την κατάφαση. Συνεπώς, αυτό το βιβλίο στοχεύει την κατάφαση μέσα από την άρνηση, κατά την προτροπή του Τέοντορ Αντόρνο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Η εμφάνιση του νεοελληνικού κράτους
Η εποχή του Καποδίστρια
Η εποχή του Όθωνα
Το τέλος του ελληνικού 19ου αιώνα
Εγκαίνια του 20ού αιώνα με τον Μακεδονικό Αγώνα
Απόπειρα αστικού εκσυγχρονισμού
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι
Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εθνικός Διχασμός
Η Μικρασιατική εκστρατεία
Η Μικρασιατική καταστροφή
Οι συνέπειες της Μικρασιατικής καταστροφής
Η δεύτερη περίοδος Βενιζέλου και το τέλος της δημοκρατίας
Η δικτατορία του Μεταξά
Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος
Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος (της Αλβανίας)
Η Μάχη της Κρήτης, η Κατοχή και η Αντίσταση
Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή
Η Διάσκεψη του Λιβάνου και οι παραφυάδες της
Η απελευθέρωση
Τα Δεκεμβριανά
Η Μάχη της Αθήνας
Η Συμφωνία της Βάρκιζας
Ο Εμφύλιος έρχεται
Η πρώτη περίοδος του Εμφυλίου
Η δεύτερη περίοδος του Εμφυλίου
Η κατάρρευση του Δημοκρατικού Στρατού
Οι συνέπειες του Εμφυλίου
Η μετεμφυλιοπολεμική περίοδος
Δίκη, καταδίκη και εκτέλεση του Μπελογιάννη
Ο Παπάγος στην εξουσία
Η οκταετία του Καραμανλή
Ο Γεώργιος Παπανδρέου στην εξουσία
Η αποστασία και τα Ιουλιανά
Η χούντα των συνταγματαρχών
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Λεπτομέρειες
ISBN139786185118297
ΕκδότηςΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΙανουάριος 2018
Αριθμός σελίδων576
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας1300-0228
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

[02/02/2023] poios_giatros.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Εξαιρετικό. Ο Βασίλης Ραφαηλίδης αφηγείται την ιστορία του Ελληνικού κράτους με τρομακτική ακρίβεια των γεγονότων. Αν αναλογιστεί κανείς την ιστορία η οποία διδάσκεται στα σχολεία, το καθιστά ένα ιστορικό ντοκουμέντο μεγάλης σημασίας για νέους και μη. Με καυστικό όπως πάντα χιούμορ το οποίο κάνει την ανάγνωση ιδιαίτερα ευχάριστη, ο Ραφαηλίδης αφηγείται την ιστορία του τόπου, χωρίς να κρύβει την ιδεολογία του, ασκώντας κριτική και στο ΚΚΕ και τον ΕΑΜ/ΕΛΑΣ. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.
[21/12/2022] ANDZY.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ. ΕΙΡΩΝΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΣΤΗΝΩ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΕ ΗΛΙΚΙΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΨΙΑΣΤΟΥΝ Ή ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ.
[30/03/2022] chroikonomou.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:3
Πολύ καλό για "χαβαλέ", αλλά και να διαβαστεί εύκολα και από ανθρώπους που δεν διαβάζουν βιβλία. Κλασσικός Ραφαηλίδης, με τις εμμονές του, αλλά και με την πηγαία λαϊκή του γλώσσα. Ο λόγος του λείπει σήμερα από την Ελλάδα.
Δεν μαθαίνεις ιστορία, αλλά σε ωθεί να αναζητήσεις και άλλα πιο "επιστημονικά" βιβλία.
[11/05/2020] Βασίλης13.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Παρ'ότι το βιβλίο αναφέρει πως αναλύει τα αρνητικά στοιχεία της ελληνικής ιστορίας,επαινεί αρκετά από τα πολιτικά πρόσωπα παρά τις εμφανείς του μαρξιστή Ραφαηλίδη με αυτά με βάσει των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας. Το χιούμορ κάνει την ανάγνωση ακόμη πιο ευχάριστη προσπαθώντας να δώσει μια αισιόδοξη βλέψη για την ελληνική πολιτική ζωή και όχι απλά να "κράξει" και φυσικά να μας διδάξει "λεπτομέρειες" οι οποίες όμως επηρεάζουν ακόμη και τώρα τα μυαλά των Ελλήνων.
[12/06/2018] Βιβλιοφάγος.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:1
Ο συγγραφεας επιθυμει στο συγκεκριμενο πονημα,να καταγραψει κυριως,οπως λεει στο οπισθοφυλλο,την "αρνητικη μας ιστορια",διοτι οπως επισης γραφει,στην ιστορια ενος τοπου δεν ανηκουν μονο οι ηρωες,αλλα και οι προδοτες και τα καθαρματα!Δεν νομιζω οτι μπορει καποιος λογικος ανθρωπος να διαφωνησει με την τελευταια αυτη προταση!Οι αποριες μου και οι ενστασεις μου ειναι οι εξης.Γιατι δεν κατεγραψε και την "αρνητικη" ιστορια των υπολοιπων λαων,για τους οποιους με τοσο ζηλο καταπιαστηκε σε αλλα βιβλια του(Αραβες, Εβραιοι, Βαλκανιοι κλπ);Υποστηριζει επισης στο οπισθοφυλλο, οτι "το βιβλιο αυτο αγαπαει την Ελλαδα και γι'αυτο δεν την κολακευει"!Φαινεται οτι στο μαρξιστοαναθρεμμενο μυαλο του Ραφαηλιδη,δυσκολα μπορουσε να χωρεσει κατι αλλο εκτος απο το σχημα "θεση-αντιθεση",διοτι προφανως μεταξυ κολακειας και χολης,υπαρχει τεραστιο χασμα και το βιβλιο αυτο μονο χολη βγαζει(πλην τι αλλου; του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ φυσικα...).Και για να γινω πιο συγκεκριμενος ως προς το περιεχομενο του βιβλιου,ακομα και αν καποιος θελει να γραψει συνοπτικα και ευχαριστα(οπως δηλωνει την προθεση του ο συγγραφεας),αν θελει να εχει αξιωσεις σοβαροτητας και αξιοπιστιας,πρεπει α)να αποφευγει να κανει συνεχως αρνητικους/ειρωνικους χαρακτηρισμους σε προσωπα για τα οποια γραφει!Ας παραθεσει τα ντοκουμεντα και τα επιχειρηματα του και ας αφησει τον αναγνωστη να κρινει αν ο ταδε,ηταν "καθαρμα","προδοτης","ψευτοδημοκρατης" κλπ β)να παραθετει στο τελος του βιβλιου του, την χρησιμοποιουμενη απο αυτον βιβλιογραφια και ΚΥΡΙΩΣ να εχει παραπομπες μεσα στο ιδιο το κειμενο σε πηγες και σε στοιχεια,ωστε να μπορουμε ευχερως να δουμε πως τεκμηριωνει τα λεγομενα του!Οπως καταλαβαινετε, ο Ραφαηλιδης δεν πραττει κατι απο αυτα.Στα αρνητικα επισης του βιβλιου,η εμμονη του συγγραφεα σε ζητηματα εθνολογικου ενδιαφεροντος(ποσο "Ελληνες" ειμαστε, τι ηταν οι Αρβανιτες κλπ)στα οποια μην εχοντας την παραμικρη επιστημονικη καταρτιση, απλα γινεται γραφικος.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS