Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΦΥΛΗ // ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΑΠ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΦΥΛΗ

ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΑΠΟΑΠΟΙΚΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

+
-
HAMILAKIS YANNIS
Κωδ. Πολιτείας: 1300-0272
Τιμή Έκδοσης
€22.26
Τιμή Πολιτείας
€20.03
(-10%)
Κερδίζετε €2.23


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το Αρχαιολογία, έθνος και φυλή είναι ένα βιβλίο απαραίτητο, όχι μόνο για τους σπουδαστές της αρχαιολογίας και των γειτονικών της πεδίων, αλλά και για το ευρύτερο κριτικά σκεπτόμενο κοινό. Με τη μορφή ενός οξυδερκούς και ζωηρού διαλόγου ανάμεσα σε δύο κορυφαίους μελετητές, το βιβλίο συγκρίνει τη σύγχρονη Ελλάδα με το σύγχρονο Ισραήλ -δύο αρχετυπικές και καθοριστικές περιπτώσεις όπου η αρχαιολογία βρίσκεται στην καρδιά του νεωτερικού εθνικού φαντασιακού-, αναδεικνύοντας όψεις οι οποίες συχνά αποσιωπώνται από τον κυρίαρχο θεσμικό Λόγο. Μέσα από τη διερεύνηση θεματικών όπως η αποικιοκρατική προέλευση των εθνικών αρχαιολογιών, η κρυπτοαποικιοποίηση των δύο χωρών και της αρχαιολογίας τους, ο ρόλος της αρχαιολογίας ως διαδικασίας αποκάθαρσης, και η φυλετικοποίηση της αρχαιολογικής και υλικής κληρονομιάς της Ελλάδας και του Ισραήλ, οι δύο συγγραφείς καταλήγουν στη διαπίστωση μιας επείγουσας ανάγκης για αποαποικιοποίηση και για σύναψη συμμαχιών με τις απανταχού υποτελείς κοινότητες και με νέα πολιτικά κινήματα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Σε μια συναρπαστική συζήτηση, δύο κορυφαίοι μελετητές συγκρίνουν τη συμβολή της αρχαιολογίας στη μυθική συγκρότηση, τη φυλετικοποίηση και την κρυπτοαποικιοποίηση του Ισραήλ και της Ελλάδας. Φωτίζοντας με νέους τρόπους τα ευρωκεντρικά μοντέλα του Εβραϊσμού και του Ελληνισμού, ασκούν μια περίτεχνη κριτική στην αποκάθαρση και την εξιδανίκευση και μας προσκαλούν να οραματιστούμε μια αποαποικιοποιητική θεωρία που σφυρηλατεί ακτιβιστικές συμμαχίες". (Βασίλης Λαμπρόπουλος, University of Michigan)
"Δύο αρχαιολόγοι που αποκαλύπτουν το ιδεολογικό υπόβαθρο της παγκόσμιας νεωτερικότητας: η ιδέα μπορεί να φαντάζει παράδοξη, αλλά ο Γκρήνμπεργκ και ο Χαμηλάκης έχουν ακριβώς τα προσόντα που χρειάζεται για να εκτελέσουν αυτή την πολυαναμενόμενη εννοιολογική ανασκαφή. Εξετάζοντας τις δίδυμες περιπτώσεις του ελληνικού και του ισραηλινού εθνικισμού και τονίζοντας τα ενίοτε απρόσμενα ή ακόμα και σοκαριστικά κοινά τους στοιχεία, αξιοποιούν την αφοπλιστική διαλογική μορφή για να φανερώσουν τα σημεία τομής της φυλής, της αρχαιότητας, της εδαφικότητας και της πολιτισμικής ηγεμονίας σε ένα σχήμα που, για πάρα πολύ καιρό, ο κόσμος θεωρούσε πως αποτελεί τη φυσική τάξη των πραγμάτων". (Michael Herzfeld, Harvard University)
"Μια συναρπαστική συζήτηση... [και μια] αξιόλογη συμβολή στην έρευνα πάνω στις σχέσεις αρχαιολογίας, θρησκευτικών/εθνικών προταγμάτων και επιστήμης... Διασχίζει άκρως πολιτικοποιημένα και ευμετάβλητα πελάγη με φροντίδα και ακρίβεια". [Uzma Rizvi, Antiquity (2022)]

Περιεχόμενα

Κατάλογος εικόνων
Πρόλογος
Εισαγωγή
Η αποικιοκρατική προέλευση των εθνικών αρχαιολογιών
Η αρχαιολογία στην κρυπτοαποικία
Η αρχαιολογία ως αποκάθαρση
Λευκή Ελλάδα, λευκό Ισραήλ: Έθνος, φυλή και αρχαιογενετική
Για την αποαποικιοποίηση του φαντασιακού μας
Επίλογος
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςARCHAEOLOGY, NATION, AND RACE. CONFRONTING THE PAST, DECOLONIZING THE FUTURE IN GREECE AND ISRAEL
ISBN139786185118839
ΕκδότηςΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2022
Αριθμός σελίδων240
Διαστάσεις24x17
ΜετάφρασηΛΑΛΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΕπιμέλειαΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΧΑΜΗΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Κωδικός Πολιτείας1300-0272
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

mitsos, landlab, gall0ws

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
WOHLLEBEN PETER
€12.20 €6.10
(-50%)
Κερδίζετε €6.10
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
ΣΑΒΟΡΙΑΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
€9.70 €3.88
(-60%)
Κερδίζετε €5.82

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS