Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΜΕΛΑΝΕΣ ΚΗΛΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΜΕΛΑΝΕΣ ΚΗΛΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1970-0263




Παρουσίαση

Στο βιβλίο αυτό ο Σπύρος Κουζινόπουλος εστιάζει την έρευνά του σε περιόδους και γεγονότα που σημάδεψαν αρνητικά τη ζωή της Θεσσαλονίκης κατά τους δύο τελευταίους αιώνες. Κάνοντας ευρεία χρήση μαρτυριών και ντοκουμέντων, επιχειρεί να φωτίσει μια σειρά από μελανά στίγματα που κηλίδωσαν την ιστορική διαδρομή της μακεδονικής πρωτεύουσας και της γύρω περιοχής, και είναι εν πολλοίς άγνωστα στο ευρύ κοινό.
Οι σφαγές προκρίτων, αγωνιστών και αμάχων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821, και η πεισματική στάση του διαδόχου Κωνσταντίνου στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, η οποία λίγο έλειψε να στοιχίσει στην Ελλάδα την απώλεια της Θεσσαλονίκης, είναι οι δύο πρώτοι σταθμοί αυτής της ιστορικής έρευνας. Ακολουθεί η δράση της φασιστικής οργάνωσης ΕΕΕ κατά το Μεσοπόλεμο, που κορυφώθηκε με τις ανατριχιαστικές επιθέσεις κατά των Εβραίων της πόλης και τον εμπρησμό του συνοικισμού Κάμπελ. Οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια και το κύμα των πολιτικών διώξεων από τη δικτατορία του Μεταξά, καθώς και η αποτρόπαιη "τελετή" της καύσης χιλιάδων βιβλίων μπροστά στο Λευκό Πύργο, αποτελούν την επόμενη "μελανή κηλίδα", ενώ η συνέχεια ανήκει στο ναυάγιο του ατμόπλοιου "Χειμάρα" που το 1947 παρέσυρε στον υγρό τάφο του 383 επιβάτες, στην πλειονότητα τους Θεσσαλονικείς. Τα τελευταία κεφάλαια είναι αφιερωμένα, το ένα στην τρομοκρατία που υπέστησαν οι δημοκρατικοί πολίτες στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία την περίοδο των εκλογών "Βίας και νοθείας" του 1961, και το άλλο στη ζοφερή περίοδο της χούντας του 1967, με τις συλλήψεις, τα φονικά βασανιστήρια αλλά και τους ατελείωτους καταλόγους των χιλιάδων Βορειοελλαδιτών που εξορίστηκαν στη Γυάρο.
Ο συγγραφέας, μετά το τελευταίο του βιβλίο, "Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα, ρίχνει για άλλη μια φορά φως στη "σκοτεινή" πλευρά της ιστορίας της πρωτεύουσας του Βορρά, ώστε να μην ξεχαστούν γεγονότα από τα οποία όλοι -και ειδικά οι νεότερες γενιές- έχουν να διδαχθούν πολλά. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Αντί προλόγου
- Οι σφαγές στη Θεσσαλονίκη και τη γύρω περιοχή κατά την Επανάσταση του 1821
- Πώς κινδύνευσε να χαθεί η Θεσσαλονίκη το 1912
- ΕΕΕ: Η πρώτη φασιστική οργάνωση στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου
- Η Θεσσαλονίκη στα χρόνια της 4ης Αυγούστου: Κάψιμο βιβλίων, βασανιστήρια, δολοφονίες
- "Χειμάρα": Ο "Τιτανικός" της ελληνικής ακτοπλοΐας
- Η Θεσσαλονίκη στις εκλογές του 1961: Τότε που ψήφισαν... τα δέντρα!
- Η 21η Απριλίου στη Θεσσαλονίκη: Οι... "ερυθροί ίπποι" της χούντας
- Οι συλλήψεις την πρώτη ημέρα του πραξικοπήματος στη Βόρεια Ελλάδα
Βιβλιογραφία - Πηγές
Φωτογραφικό παράρτημα
Λεπτομέρειες
ISBN139786185141349
ΕκδότηςΙΑΝΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 2017
Αριθμός σελίδων232
Διαστάσεις24x16
ΕπιμέλειαΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Κωδικός Πολιτείας1970-0263
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

leukokrino

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS