Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ // ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΟΝ (

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΟΝ. ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΑΣΜΟ ΤΟΥ

+
-
ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΣΠΥΡΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 8374-0030
Τιμή Έκδοσης
€10.60
Τιμή Πολιτείας
€7.95
(-25%)
Κερδίζετε €2.65


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Σε ό,τι αφορά στα ελληνικά γράμματα, είναι αλήθεια ότι από τις αρχές του 20ού αιώνα, και ιδίως στην περίοδο του Μεσοπολέμου, η πεζογραφία και η ποίηση άρχισαν ν' αποδεσμεύονται από τα παλαιότερα πρότυπα και να ανανεώνονται. Ένας από τους γνήσιους εκφραστές αυτής της περιόδου ήταν ο Δημήτριος Καπετανάκης (1912-1944), προικισμένος με θαυμαστή πνευματική δεκτικότητα και δημιουργικότητα.
Ήταν "ένας μεγάλος άνθρωπος, ένας απόλυτος Έλλην, ένας περιπλανώμενος διαβάτης της Οικουμένης" για τον στοχασμό του οποίου προβάλλει επιτακτικά το χρέος της προσέγγισης καθώς έχουν ήδη συμπληρωθεί εκατό χρόνια από τη γέννησή του.
Στην εργογραφία του Καπετανάκη είναι καταφανέστατες οι επιδράσεις των κορυφαίων εκφραστών του αρχαιοελληνικού πνεύματος καθώς και των σπουδαίων δασκάλων του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ωστόσο, είναι μέγιστης βαρύτητας η επίδραση του Καρλ Γιάσπερς και του Ιμμάνουελ Καντ, ενώ έντονα επέδρασαν και οι Φέρντιναντ Ταίνις & Γκέοργκ Ζίμελ - μέσω της διδασκαλίας του Παναγιώτη Κανελλόπουλου.
Επίσης, σημαίνουσα ήταν η επίδραση έργων των Μαρσέλ Προυστ, Αρθούρου Ρεμπό Φιοντόρ Ντοσογιέβσκι καθώς και του Στέφαν Γκεόργκε.
Στον φιλοσοφικό στοχασμό του δεσπόζει η έννοια "δημιουργική θέα", την οποία ο ίδιος τη σημαίνει ως εξής: "Την ύψιστη και τέλεια ευδαιμονία μόνο οι διανοητικές αρετές μπορούν να χαρίσουν. Μόνο η θεωρία, η δημιουργική θέα, που τον κάμνουν να μετέχει της καθαράς διανοίας, αυτού του ίδιου του Θεού, δίνουν στον άνθρωπο την ύψιστη κι άφταστη ευδαιμονία: το απαλλαγμένο, το καθαρό από επιθυμίες βύθισμα μέσα στην αιώνια αλήθεια".
Γύρω από αυτή την έννοια λοιπόν περιστρέφονται και οι προσεγγίσεις στο παρόν πρωτότυπο μελέτημα, αναφορικά με τοn στοχασμό του Δ. Καπετανάκη, το οποίο εστιάζει αποκλειστικά σε δοκίμιά του. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Προλογικό σημείωμα
Α' Το πρόσωπο
Β' Κρίσεις τρίτων
Γ' Επιδράσεις στο έργο
Δ' Ανάλυση του περιεχομένου των πηγών
Παραπομπές
Πηγές πληροφόρησης
Λεπτομέρειες
ISBN139786185142094
Εκδότης(.POEMA...)
ΣειράΔΟΚΙΜΙΟ
Χρονολογία ΈκδοσηςΦεβρουάριος 2016
Αριθμός σελίδων86
Διαστάσεις21x14
Κωδικός Πολιτείας8374-0030
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

cersos

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΩΝ
BRACHER KARL-DIETRICH
€21.20 €9.54
(-55%)
Κερδίζετε €11.66
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - ΔΙΟΝΥΣΟΣ
ΣΟΥΒΑΛΤΖΗ ΛΙΑΝΑ
€77.00 €34.65
(-55%)
Κερδίζετε €42.35

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS