Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΑΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑ // ΕΝΑ ΙΔΙΟΜΟ

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΑΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΕΝΑ ΙΔΙΟΜΟΡΦΟ ΣΕ ΧΡΗΣΗ 24 ΑΙΩΝΩΝ ΠΟΤΑΜΙΟ ΤΡΙΣΚΕΛΕΣ ΖΕΥΓΜΑ

+
-
ΠΕΤΡΟΝΩΤΗΣ Π.Π. ΑΡΓΥΡΗΣ, ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ-ΦΡΕΝΤΖΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΦΡΕΝΤΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1756-0308
Τιμή Έκδοσης
€29.68
Τιμή Πολιτείας
€22.26
(-25%)
Κερδίζετε €7.42


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Διαχρονικά υπάρχει μια διαγώνιος αρτηρία στην Πελοπόννησο από την Κόρινθο μέσω Άργους και του κεντρικού αρκαδικού υψιπέδου (στην αρχαιότητα και μεσαιωνική περίοδο δια της Τεγέας στην Τουρκοκρατία και έκτοτε από την Τριπολιτσά τη σημερινή Τρίπολη), αρτηρία που κατέληγε στη Μεσσηνία (με κλάδο
προς Λακωνία - Μυστρά). Αυτός ο δρόμος που πέρασε περί το 174 μ.Χ. ο Παυσανίας (VIII, 54,5) γράφει ότι ήταν "...οχήματι επιτηδειοτάτη και τα μάλιστα λεωφόρος". Αντίστοιχα ο F.C.H.L. Pouqueville, αιχμάλωτος των Οθωμανών, οδηγήθηκε από το Ναβαρίνο στην Ιστανμπούλ (Κωνσταντινούπολη) μέσω αυτής της αρτηρίας. Κόμβος βασικός αυτής της οδού, που διαπορεύτηκαν και οι δυο αναφερθέντες ήταν η γέφυρα της Μαυροζούμαινας ανατολικά της Ιθώμης και της αρχαίας Μεσσήνης. Κατασκευάστηκε περί τα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα. εξ αρχής με τη μορφή τριπλού ποτάμιου ζεύγματος.
Η κάτοψή της είναι ένα κανονικό ισογώνιο ΥΨΙΛΟΝ με γωνία σκελών 120 μοιρών. Πετρόχτιστη, πιστεύω από τις πρώτες γέφυρες με ημικυκλικά τόξα. Επισκευάστηκε ιδιαίτερα από αρχόντισσα της Οικογένειας Μαυροζούμη στην υπηρεσία των βυζαντινών αυτοκρατόρων Κομνηνών (12ου αι.). Επισκευές ριζικές πρέπει να πραγματοποιήθηκαν και στα πρώτα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας μετά το 1460 σύμφωνα με επιγραφή (ελληνικοίς γράμμασι) από τον σούμπαση Καρύταινας Σινάν. - Η διαγώνια αρτηρία έχασε τη σημασία της όταν περί το 1900 με την διάνοιξη ανατολικότερα της αμαξιτής διαδρομής, που ανακαινισμένη ισχύει έως τώρα. Έτσι υποβαθμίστηκε η συγκοινωνιακή σημασία του τριγέφυρου της Μαυροζούμαινας.
Όμως δεν εγκαταλείφτηκε. Είναι δε να θαυμάζεις γέφυρα με μεσόβαθρα, που κατασκευάστηκε για διευκόλυνση διάβασης αμαξών, έστω τετράτροχων περίπου 6 τόνων, να χρησιμοποιείται σήμερα από νταλίκες 60 τόνων. Είναι να θαυμάζεις τους παλιούς παραδοσιακούς μαστόρους πού και πώς τα κατάφερναν να μπήγουν ξύλινους πασσάλους για την θεμελίωση των μεσόβαθρων. Και δεν είναι μόνο το τριπλό ζεύγμα της Μαυροζούμαινας. Η χρήση τέτοιων πασσάλων είναι τεκμηριωμένη στην θρυλική γέφυρα της Άρτας επί του Αράχθου (περ. 1602-1604) και στο γεφύρι Πασιά στον Ενιπέα Φαρσάλων (αόριστα πριν τις αρχές 19ου αι.). Ας σημειωθεί ότι είναι κυριολεκτικά η μοναδική στην Ελλάδα, στη δε Ευρώπη μια από τις τρεις από ό,τι έως τώρα γνωρίζουμε. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ελληνόγλωσση
Ξενόγλωσση
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ (για τη Μαυροζούμαινα και τον Αργύρη)
ΤΟ ΤΡΙΓΕΦΥΡΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΑΙΝΑΣ
SUMMARY
Zusammenfassung
Περίληψη
ΕΙΚΟΝΕΣ - ΧΑΡΤΕΣ - ΑΡΧΕΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι-II
Παράρτημα Ι: Επιλογή 37 κειμένων σχετιζόμενων με τη γέφυρα της Μαυροζούμαινας μετά σχολιασμού τους
Παράρτημα II: Ποτάμια Πάνω Μεσσηνίας. Φιλολογικές πηγές και κείμενα
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςTHE BRIDGE COMMONLY KNOWN AS THE TRIPLE BRIDGE OF MAVROZUMENA UPPER MESSENIA, GREECE
ISBN139786185161620
ΕκδότηςΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2016
Αριθμός σελίδων308
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας1756-0308
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

DELACROIX
BRUNO SILVIA
€10.00 €5.00
(-50%)
Κερδίζετε €5.00
HOMO
STRINGER CHRIS
€45.00 €13.50
(-70%)
Κερδίζετε €31.50

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS