ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑΣ
HILL R. CARTER, GRIFFITSH E. WILLIAM, GUAY C. LIMΚωδ. Πολιτείας: 4622-0063
Τιμή Έκδοσης €150.00 | Τιμή Πολιτείας €133.50 |
Η τιμή Πολιτείας σε σύγκριση με τη τιμή έκδοσης είναι χαμηλότερη κατά 11%
- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων
Παρουσίαση
Οι Αρχές της Οικονομετρίας, 5η αμερικανική-1η ελληνική έκδοση, αποτελούν ένα εισαγωγικό σύγγραμμα για προπτυχιακούς φοιτητές οικονομικών και χρηματοοικονομικών επιστημών, καθώς και μεταπτυχιακούς φοιτητές πρώτου έτους σπουδών των σχολών οικονομικών, χρηματοοικονομικής και λογιστικής, αγροοικονομίας, μάρκετινγκ, δημόσιας πολιτικής, κοινωνιολογίας, νομικής και πολιτικών επιστημών. (Από τον εκδότη)Η Οικονομετρία είναι θεμελιώδης για τις οικονομικές μετρήσεις. Ωστόσο, η σημασία της εκτείνεται πέραν της επιστήμης των οικονομικών. Η οικονομετρία αποτελεί το σύνολο ερευνητικών εργαλείων που αξιοποιούνται επίσης στις επιστήμες λογιστικής, χρηματοοικονομικών, μάρκετινγκ και διοίκησης επιχειρήσεων. Αξιοποιείται από κοινωνιολόγους, ειδικότερα ερευνητές ιστορίας, πολιτικής επιστήμης και κοινωνιολογίας. Η οικονομετρία διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο σε άκρως διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς όπως η δασοκομία και η αγροοικονομία. Αυτό το ευρύ ενδιαφέρον για την οικονομετρία προκύπτει από τη μια πλευρά διότι η οικονομική επιστήμη αποτελεί το θεμέλιο της επιχειρηματικής ανάλυσης και από την άλλη πλευρά επειδή είναι ο πυρήνας της κοινωνικής επιστήμης. Συνεπώς, οι ερευνητικές μέθοδοι, τις οποίες χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι και περιλαμβάνονται στο πεδίο της οικονομετρίας, είναι χρήσιμες σε ένα ευρύ φάσμα ατόμων.
Η οικονομετρία παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην εκπαίδευση των οικονομολόγων. Ως φοιτητές οικονομικών μαθαίνετε να «σκέφτεστε σαν οικονομολόγοι». Μαθαίνετε τις οικονομικές έννοιες όπως το κόστος ευκαιρίας, τη σπανιότητα και το συγκριτικό πλεονέκτημα. Εργάζεστε με τα οικονομικά μοντέλα προσφοράς και ζήτησης, μακροοικονομικής συμπεριφοράς και διεθνούς εμπορίου. Μέσω της εν λόγω κατάρτισης αποκτάτε καλύτερη κατανόηση του κόσμου στον οποίο ζείτε και του τρόπου λειτουργίας των αγορών καθώς και της επίδρασης που ασκούν οι κυβερνητικές πολιτικές την αγορά. [...]
Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ όσων έχετε μάθει ως φοιτητές οικονομικών και όσων κάνουν πραγματικά οι οικονομολόγοι. Πολύ λίγοι οικονομολόγοι εξασφαλίζουν τα προς το ζην απλώς και μόνο σπουδάζοντας την οικονομική θεωρία, και όσοι τα καταφέρνουν συνήθως απασχολούνται σε πανεπιστήμια. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι, ασχέτως του αν εργάζονται στον επιχειρηματικό κόσμο, ή για την κυβέρνηση, ή διδάσκουν σε πανεπιστήμια, επιδίδονται στην οικονομική ανάλυση που είναι εν μέρει «εμπειρική». Με αυτό εννοούμε ότι χρησιμοποιούν οικονομικά δεδομένα για να εκτιμήσουν τις οικονομικές σχέσεις, να ελέγξουν τις οικονομικές υποθέσεις και να προβλέψουν τα οικονομικά αποτελέσματα.
Οι σπουδές οικονομετρίας καλύπτουν το χάσμα μεταξύ του «φοιτητή οικονομικών» και της «άσκησης του επαγγέλματος του οικονομολόγου». Με τις οικονομετρικές δεξιότητες που θα αποκτήσετε από το συγκεκριμένο βιβλίο, καθώς και την αξιοποίηση του οικονομετρικού λογισμικού, θα είστε σε θέση να διατυπώσετε ολοκληρωμένες απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα του εργοδότη σας [...] (Εισαγωγή στην Οικονομετρία)
Περιεχόμενα
1. Εισαγωγή στην Οικονομετρία2. Το απλό γραμμικό μοντέλο παλινδρόμησης
3. Εκτίμηση διαστήματος και έλεγχος υποθέσεων
4. Ζητήματα προβλέψεων, καλής προσαρμογής και τυποποίησης
5. Το μοντέλο πολλαπλής παλινδρόμησης
6. Περαιτέρω επαγωγή στο μοντέλο πολλαπλής παλινδρόμησης
7. Χρήση ενδεικτικών μεταβλητών
8. Ετεροσκεδαστικότητα
9. Παλινδρόμηση με δεδομένα χρονοσειρών: στάσιμες μεταβλητές
10. Παλινδρόμηση με ενδογενείς επεξηγηματικές μεταβλητές και εκτίμηση με την μέθοδο των ροπών
11. Συστήματα ταυτόχρονων εξισώσεων
12. Παλινδρόμηση με δεδομένα χρονοσειρών: μη στάσιμες μεταβλητές
13. Μοντέλα διόρθωσης σφάλματος διανύσματος και διανυσματικά αυτοπαλίνδρομα μοντέλα
14. Χρονικά μεταβαλλόμενη μεταβλητότητα και μοντέλα ARCH
15. Μοντέλα δεδομένων Πάνελ
16. Ποιοτικά και περιορισμένα μοντέλα εξαρτημένης μεταβλητής
Παράρτημα Ι: Μαθηματικά Εργαλεία
Παράρτημα ΙΙ: Έννοιες Πιθανοτήτων
Παράρτημα ΙΙΙ: Επισκόπηση Στατιστικής Επαγωγής
Παράρτημα ΙV: Στατιστικοί Πίνακες
Ευρετήριο όρων και ονομάτων
Επιστημονική επιμέλεια ελληνικής έκδοσης: Κωνσταντίνος Γκίλλας, Βασίλειος Μπαμπαλός, Αθανάσιος Τσαγκανός, Χρήστος Φλώρος
Φιλολογική επιμέλεια: Αλεξοπούλου Έφη
Κριτικές για το προϊόν
Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.