Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΚΙΚΕΡΩΝΑΣ: ΚΑΤΑ ΚΑΤΙΛΙΝΑ Α΄ - ΥΠΕΡ ΑΡΧΙΟΥ ΠΟΙΗΤΟΥ

ΚΙΚΕΡΩΝΑΣ: ΚΑΤΑ ΚΑΤΙΛΙΝΑ Α' - ΥΠΕΡ ΑΡΧΙΟΥ ΠΟΙΗΤΟΥ

+
-
CICERO MARCUS-TULLIUS
Κωδ. Πολιτείας: 4326-0263
Τιμή Έκδοσης
€26.50
Τιμή Πολιτείας
€18.55
(-10%)
Κερδίζετε €7.95


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ο Λεύκιος Σέργιος Κατιλίνας (108-62 π.Χ.) γεννήθηκε στη Ρώμη το 108 π.Χ. (δύο χρόνια πριν την γέννηση του Κικέρωνα). Καταγόταν από την επιφανή τάξη των πατρικίων και κληρονόμησε ένδοξο όνομα απ' τον πατέρα του, αλλά όχι και αντίστοιχα μεγάλη περιουσία. Δεν είχε επομένως, αρκετό πλούτο για τις δαπάνες της πολυδάπανης ζωής των ευγενών εκείνης της εποχής. Ο φιλόδοξος, φιλήδονος κι άσωτος Κατιλίνας δεν είχε τόσα πολλά χρήματα για τις υπέρμετρες απαιτήσεις της πολυδάπανης ζωής του. Όταν ήταν νέος, δόθηκε σε κάθε απόλαυση και ακολασία. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ήταν προικισμένος απ' τη φύση με σωματικές και πνευματικές δυνάμεις.
Για πρώτη φορά ο Κατιλίνας φάνηκε στην πολιτική σκηνή κατά την εποχή της τρομοκρατίας του Σύλλα. Τότε, ξεπέρασε τον φόβο του, καθώς, ενώ περίμενε τη δικαστική καταδίωξη και τιμωρία του, κατόρθωσε να καταγραφεί ο δολοφονημένος αδελφός του στον κατάλογο των προγραφέντων, σαν να ζούσε ακόμη. Ο Κατιλίνας ήταν ένθερμος οπαδός του Σύλλα και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (84-81 π.Χ.), αφού έγινε αρχηγός των Γαλατών πολεμιστών, σκότωσε μεγάλο πλήθος Ρωμαίων ιππέων, μεταξύ των οποίων το γαμπρό του, Καικίλιο, και τον Μ. Μάριο Γρατιδιανό, συγγενή του Μάριου και του Κικέρωνα. Ο φιλόδοξος Κατιλίνας προσπαθούσε να αποδείξει ότι καταγόταν από τον Αινεία, ιδρυτή της Ρώμης. Καθώς, όμως, ήταν φιλήδονος και άσωτος σπατάλησε την περιουσία που κληρονόμησε. Πιεζόμενος λοιπόν από τους δανειστές του ο Κατιλίνας προσδοκούσε την κατάληψη της εξουσίας με κάθε τρόπο με τη βοήθεια των αδίστακτων οπαδών του ανατρέποντας τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία. Εκείνη την εποχή οπαδοί του ήταν οι ακόλαστοι και διεφθαρμένοι ευγενείς. Σημειώνεται, ότι ο Κατιλίνας υπερείχε των φίλων και οπαδών του με τα σπάνια σωματικά και πνευματικά του προτερήματα.
Σε ηλικία 40 ετών κατόρθωσε να εκλεγεί αγορανόμος και πραίτορας (68 π.Χ.), ενώ μετά τη θητεία του στάλθηκε στην Αφρική ως προπραίτορας. Εκεί καταπίεζε τους κατοίκους, εκβιάζοντας και ληστεύοντάς τους. Το 67 π.Χ. προσπάθησε να εκλεγεί ύπατος, όμως οι κάτοικοι της αφρικανικής επαρχίας τον κατηγόρησαν δημόσια και ως υπόδικος διαγράφηκε απ' τον πίνακα των υποψηφίων, αν και τον υποστήριζαν στο παρασκήνιο ο Κράσσος και ο Καίσαρας. Γενικότερα, ο Κατιλίνας ήταν τότε συμπαθής στον ρωμαϊκό λαό, αν και είχε αποδειχθεί η ανηθικότητά του στην ιδιωτική και δημόσια ζωή. Καθώς, όμως ο λαός τότε δεν είχε μεγάλη ηθική ευαισθησία, γοητευόταν από την ιδιαίτερη προσωπική περιουσία και τις υποσχέσεις του φιλόδοξου πολιτικού άνδρα. Ο δημαγωγός Κατιλίνας ήταν συμπαθής ακόμη και σε πολλούς συγκλητικούς, και κατόρθωνε να προσελκύσει τους νέους της Ρώμης, καθώς φαινόταν γενναίος, τολμηρός και σκληραγωγημένος. Στις λαϊκές συνελεύσεις συνδύαζε τη δημαγωγική με τα συνωμοτικά του μέσα στις λεγεώνες και στους απόστρατους λεγεωνάριους.
Ο Κατιλίνας αγωνιζόταν να γίνει ύπατος, για να αποκτήσει απόλυτη εξουσία, όπως ο Μάριος και ο Σύλλας. Τελικά, στις εκλογές του 66 π.Χ. απέτυχε και έτσι το 65 π.Χ. οργάνωσε την πρώτη συνωμοσία του για να καταλάβει την εξουσία με αθέμιτα μέσα, ακόμη και με εγκλήματα. Η συνωμοσία απέτυχε, καθώς δεν έμεινε
μυστική, γεγονός που δεν τον πτόησε βέβαια. Το 63 π.Χ. οργάνωσε μία δεύτερη απόπειρα για να καταλάβει την εξουσία με τη βία. Επειδή όμως ο ίδιος έδωσε άκαιρα το σύνθημα της έναρξης των δολοφονιών, που είχε σχεδιάσει, και πάλι απέτυχε. [...] (Εισαγωγή στον πρώτο λόγο κατά του Κατιλίνα του Κικέρωνα)

Περιεχόμενα

-ΠΡΩΤΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΙΛΙΝΑ ΤΟΥ ΚΙΚΕΡΩΝΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΙΛΙΝΑ ΤΟΥ ΚΙΚΕΡΩΝΑ
ΚΕΙΜΕΝΑ 1-16
-M.T. CICERONIS PRO ARCHIA ORATIO
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΚΙΚΕΡΩΝΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΡΧΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΙΗΤΗ
ΚΕΙΜΕΝΑ 17-30
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΟ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Επιμέλεια: Ευστράτιος και Γεώργιος Τσουρέας
Λεπτομέρειες
ISBN139786185187224
ΕκδότηςΤΣΟΥΡΕΑ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2020
Αριθμός σελίδων380
Διαστάσεις24x17
ΕπιμέλειαΤΣΟΥΡΕΑΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΚΙΚΕΡΩΝ ΜΑΡΚΟΣ-ΤΟΥΛΛΙΟΣ
Κωδικός Πολιτείας4326-0263
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ (ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΤΟΜΟΣ)
ΑΝΩΝΥΜΟΣ
€18.02 €9.01
(-50%)
Κερδίζετε €9.01
ΟΙ ΕΥΖΩΝΟΙ
ΜΥΛΩΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
€19.90 €9.95
(-50%)
Κερδίζετε €9.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS