Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ // ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΥΣ

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ

+
-
DERRIDA JACQUES
Κωδ. Πολιτείας: 5106-0029
Τιμή Έκδοσης
€15.26
Τιμή Πολιτείας
€10.68
(-30%)
Κερδίζετε €4.58


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

«Δύσκολα θο μπορέσει κανείς να πιστέψει ότι το ψεύδος έχει μια ιστορία. Την ιστορία του ψεύδους ποιος θα τολμούσε να την αφηγηθεί; Και ποιος θα την υποσχόταν ως αληθινή ιστορία; Γιατί αν υποθέσουμε [...] ότι το ψεύδος έχει μια ιστορία, θα ήταν περαιτέρω αναγκαίο να μπορεί κανείς να την αφηγηθεί χωρίς να ψευδολογήσει.» (JACQUES DERRIDA)
Στο ανά χείρας βιβλίο δημοσιεύεται η διάλεξη του Ζακ Ντερριντά στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1η Ιουλίου 1996), η οποία προβαίνει σε μια αποδομητική ανάγνωση των περί ψεύδους θεωριών του Πλάτωνος, του Αριστοτέλη, του Αυγουστίνου, του Μονταίνιου, του Ρουσσώ, του Καντ, του Νίτσε, του Φρόυντ, του Χάιντεγγερ, του Ώστιν, του Κοϋρέ και της Άρεντ.
Ο Ντερριντά τονίζει τα δύο παραδοσιακά αντιθετικά ζεύγη: αφ' ενός την αλήθεια προς την πλάνη, την ανακρίβεια, αφ' ετέρου την αληθολογία προς το ψεύδος ως ψευδολογία. Το πρώτο ζεύγος έχει γνωσιακό, επιστημολογικό, τουτέστιν εξωηθικό χαρακτήρα, ενώ το δεύτερο εγγράφεται στην ηθική. Το κλασικό ψεύδος για τον Ντερριντά είναι προθεσιακό ενέργημα: λέω ψέματα όταν έχω την πρόθεση να ψευδολογήσω, ακόμη και αν λέω την αλήθεια. Η ντερριντιανή αποδόμηση της έννοιας του ψεύδους, διακρίνοντας σταθερά το ψεύδος-ψευδολογία από την πλάνη, εστιάζει ακριβώς στη σχέση της ψευδοέπειας με την ηθική, το δίκαιο και την πολιτική, αλλά πρωτίστως εμμένει στο ότι δεν μπορούμε να αποδείξουμε πως ο ψευδόμενος λέει όντως ψέματα τη στιγμή που ψεύδεται, γιατί μπορεί να ισχυριστεί τουλάχιστον ότι έκανε λάθος, ότι δεν είχε την πρόθεση να ψευδολογήσει.
Η ηθική διάσταση του ψεύδους δηλώνεται μέσω του καθήκοντος να μην προσβάλουμε την αγία αλήθεια εδώ η ψευδολογία συμπαρατάσσεται με την ψευδή υπόσχεση. Η δικαιική διάσταση του ψεύδους είναι εμφανής στη δικαστική τάξη υπό τη μορφή της ψευδομαρτυρίας και της επιορκίας, όπου η μαρτυρία δεν είναι απόδειξη. Τέλος, την πολιτική διάσταση του σύγχρονου ψεύδους ο Ντερριντά την εξετάζει αποδομώντας τις θέσεις αφ' ενός του Αλεξάντρ Κοϋρέ (ψεύδος και ολοκληρωτισμός), και αφ' ετέρου της Χάννα Άρεντ (ψεύδος και πολιτική). (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Το ψέμα κρίνεται ως προς την ουσία του (τι είναι ψέμα) αλλά και ως προς τη χρήση του τελικά. Η διαπλοκή ψέματος και αλήθειας οδηγεί σε ερωτήματα όπου το ένα δεν μπορεί να προσεγγιστεί αγνοώντας το άλλο. Πότε ένα ψέμα είναι χρήσιμο και πότε επιβλαβές; Ποιος είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ένα ψεύδος συμβάλλει σε μία αλήθεια τελικά και ποιος μπορεί να πει επομένως ότι είναι πιο σημαντικό το ψεύδος σε μία ιεραρχία της αλήθειας όπου από μία κατώτερη αλήθεια μπορούμε να οδηγηθούμε σε μία ανώτερη; Μέσα από αυτά τα ερωτήματα οδηγούμαστε στο πεδίο της πολιτικής, «έναν προνομιακό τόπο για τον ψεύδος», όπως το αποκαλεί ο Ντερριντά». (Θωμάς Συμεωνίδης, bookpress.gr - 20/06/2019)

Περιεχόμενα

1. Jacques Derrida: Ιστορία του ψεύδους. Προλεγόμενα
2. Σημειώσεις του μεταφραστή
3. Λεξιλόγιο (γαλλοελληνικό, ελληνογαλλικό)
4. Επίμετρο του μεταφραστή: Περί ψεύδους υπό ηθική, δικαιική και πολιτική έννοια
5. Υστερόγραφο του μεταφραστή

Μετάφραση, επίμετρο, σημειώσεις: Βαγγέλης Μπιτσώρης
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςHISTOIRE DU MENSONGE // PROLEGOMENES
ISBN139786185366094
ΕκδότηςANGELUS NOVUS
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάρτιος 2019
Αριθμός σελίδων320
Διαστάσεις21x14
ΜετάφρασηΜΠΙΤΣΩΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΕπιμέλειαΜΠΙΤΣΩΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΝΤΕΡΙΝΤΑ ΖΑΚ
Κωδικός Πολιτείας5106-0029
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

godot, sugahtankdesign, dimbik

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

ioanna, Genin, ALEXAND8, wilhof, KVlc, t_someone, kazabidu, godot, jim.pallis, tosca88, Summerwind, fotinipoliteia, Nefeli Karapiperi, kzacharakis, val_kos

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΚΑΒΑΦΗΣ: ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΕΝ ΟΛΩ (+CD)
ΚΑΒΑΦΗΣ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
€11.90 €5.36
(-55%)
Κερδίζετε €6.54
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
WELLMER ALBRECHT
€21.20 €8.48
(-60%)
Κερδίζετε €12.72

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS