Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Η ΠΑΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ (1821-1828) // ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ

Η ΠΑΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ (1821-1828)

ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

+
-
ΤΟΜΠΡΟΣ Φ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 9172-0042
Τιμή Έκδοσης
€19.00
Τιμή Πολιτείας
€14.25
(-25%)
Κερδίζετε €4.75


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Μια από τις πρώτες επαναστατικές εστίες του νότιου ελλαδικού χώρου το 1821, αν όχι η πρωταρχική, υπήρξε αδιαμφισβήτητα η Πάτρα. Οι πρώτες άλλωστε αψιμαχίες στον αστικό χώρο της αχαϊκής πρωτεύουσας σημειώθηκαν την 21η Μαρτίου 1821. Παρόλη όμως τη μακρόχρονη πολιορκία του κάστρου της Πάτρας (1821-1828) από τους επαναστατημένους Έλληνες, εξαιτίας της στρατηγικής του θέσης, αυτό παρέμεινε υπό οθωμανική κατοχή έως και τον Οκτώβριο του 1828, οπότε και οι πολιορκημένοι Οθωμανοί το παρέδωσαν στα γαλλικά στρατεύματα του Nicolas Joseph Maison.
Η παρούσα μελέτη ευελπιστεί, με βάση τις πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, να αναδείξει πτυχές της πολιορκίας του κάστρου της Πάτρας που ακόμα δεν έχουν τύχει της δέουσας προσοχής από τους ιστορικούς και τους ερευνητές και να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια σε θρυλούμενα γεγονότα, όπως η υποτιθέμενη σύγκρουση του Π. Πατρών Γερμανού με τον I. Παπαδιαμαντόπουλο τις πρώτες ημέρες της πολιορκίας του πατραϊκού κάστρου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Παλαιών Πατρών Γερμανός, Ανδρέας Ζαΐμης, Ανδρέας Λόντος, Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος, Δημήτριος Υψηλάντης και πολλοί άλλοι σχετίζονται με τις δράσεις γύρω, μέσα, και για την Πάτρα, κατά τα χρόνια αυτά. Τη δράση των πρωταγωνιστών αυτών, αλλά και των απλούστερων συμμετασχόντων ανατέμνει η παρούσα μελέτη. Σε αυτήν, με νηφάλια και διεισδυτική ματιά, ο συγγραφέας, στηριζόμενος σε πλούσια αρχειακή και βιβλιογραφική τεκμηρίωση, προσεγγίζει τα γεγονότα προσφέροντας ένα αξιόπιστο πλαίσιο ερμηνείας για θέματα μέχρι σήμερα ελλιπώς μελετημένα: η δράση του Αχαϊκού Διευθυντηρίου, του πρώτου συλλογικού οργάνου τοπικής διοίκησης του Αγώνα, αναλύεται εδώ βήμα το βήμα, το ίδιο όπως και η προσωπικότητα και δράση του Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου, του ευπορότερου προεπαναστατικά κατοίκου της πόλης των Πατρών, και του Παναγιώτη Καρατζά, του θρυλικού πρώην υποδηματοποιού και κάπου, που τόσο καίριο ρόλο έπαιξε στα επαναστατικά πράγματα μέχρι την πολυσυζητημένη και πολυερμηνευμένη δολοφονία του από τους αδελφούς Κουμανιώτη. (Από τον πρόλογο της Μαρίας Ευθυμίου, καθηγήτριας Ιστορίας ΕΚΠΑ)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΠΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
Τεκμηριωτικές αναζητήσεις
Η Πολιορκία του κάστρου της Πάτρας
Η πολιτική συγκρότηση των Αχαιών: Το Αχαϊκόν ή Επαναστατικών Διευθυντήριον
Η επαναστατική δράση ενός επιφανούς οικονομικού παράγοντα της Πάτρας
Η δράση ενός Αχαιού οπλαρχηγού στην πολιορκία της Πάτρας
Δημόσιος λόγος και ελληνική Επανάσταση στην Πάτρα
ΚΑΤΑΛΗΚΤΗΡΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ
ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΠΗΓΕΣ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Λεπτομέρειες
ISBN139786185387426
ΕκδότηςΤΟ ΔΟΝΤΙ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 2021
Αριθμός σελίδων324
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας9172-0042
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΓΕΙΑ
ΤΙΒΕΡΙΟΣ Α. ΜΙΧΑΛΗΣ
€49.77 €19.91
(-60%)
Κερδίζετε €29.86
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
NILSSON MARTIN-PERSSON
€21.20 €9.54
(-55%)
Κερδίζετε €11.66

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS