Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΔΕΜ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΑΚΗΣ: ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ  // (ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΑΚΗΣ: ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)

(ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ - ΑΓΓΛΙΚΑ)

+
-
PARASKEVOUDAKIS FANIS
Κωδ. Πολιτείας: 5534-0025
Τιμή Έκδοσης
€23.00
Τιμή Πολιτείας
€16.10
(-30%)
Κερδίζετε €6.90


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Όταν ήμουν φοιτητής στην Α.Σ.Κ.Τ, συχνά γινόταν λόγος για τη "φόρμα" χωρίς ποτέ να ορίζεται αυτή. Στο μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης ρώτησα την καθηγήτρια σχετικά και μου απάντησε "φόρμα είναι το σχήμα". Δεν μου λύθηκε η απορία.
Χρόνια μετά, ζωγραφίζοντας, κατάλαβα ότι αυτό που λέμε απλά φόρμα είναι κάτι πολύ ουσιαστικό και πολύπλοκο. Μαζί με το "τι ζωγραφίζω" έρχεται η δυσκολία του "πώς". Ο τρόπος είναι μια γλώσσα, όπως η γλώσσα που μιλούμε με τις λέξεις, τους κανόνες, τη γραμματική και το συντακτικό της.
Βέβαια, το αίσθημα, δηλαδή αυτό που θέλουμε να δείξουμε με το έργο, διαφέρει από ζωγράφο σε ζωγράφο και καθορίζει τη φόρμα. Εάν δεν έχει κανείς στον νου του μια φόρμα, το έργο αρχίζει αμήχανα, ή στην τύχη, και δεν τελειώνει ποτέ πραγματικά. Ζωγραφίζοντας εκ του φυσικού μπορεί να ξεγελαστούμε ότι η φόρμα θα προκόψει σβήνοντας και γράφοντας, αλλά αυτό δεν ισχύει, δεν πρόκειται το μοντέλο να μας δώσει τη φόρμα. Και τότε θα πει κανείς πώς ζωγραφίζουμε εκ του φυσικού; Οι παλιοί, πιο μορφωμένοι από εμάς ζωγράφοι, πριν ζωγραφίσουν εκ του φυσικού, αντέγραφαν έργα προγενέστερων μεγάλων ζωγράφων και, αφού διασταύρωναν τις δομές τους με τα έργα αυτά, τότε θα μπορούσαν να κοιτάξουν και να ζωγραφίσουν εκ του φυσικού.
Μέσω της ζωγραφικής, δηλαδή, αποκτούσαν γλώσσα, φόρμα. Πλέον μπορούσαν να κοιτάξουν τη φύση χωρίς αμηχανία και κατάφερναν να εκφραστούν, να μιλήσουν για τα αισθήματά τους που προέκυπταν από τη ζωή. Ζωγραφίζοντας τον Χώρο και τον χρόνο. Όλα αυτά, βέβαια, για ταλαντούχους ζωγράφους, αυτούς που έχουν από γεννησιμιού τους σχέση με τους ρυθμούς της ζωγραφικής.
Βλέποντας τα έργα του Φάνη δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την τεχνική του, ολότελα δική του. Και το λέω γιατί έχουμε πολλές φορές ζωγραφίσει μαζί, κοιτώντας το ίδιο μοντέλο στον ίδιο χώρο. Έχει έναν μοναδικό τρόπο να ερμηνεύει την πραγματικότητα, ανεπηρέαστος από άλλες ζωγραφικές. Αρχίζει το έργο με μια δική του λογική και πάντα λογικά και εξηγήσιμα το τελειώνει. Δεν σβήνει-γράφει "διορθώνοντας" συνεχώς για να ταιριάζει το έργο με το θέμα. Μοιάζει να ξέρει ενστικτωδώς ότι το έργο δεν αποδίδει κάποια αντικειμενική πραγματικότητα παρά μόνο την πραγματικότητα της φόρμας που έχει στο μυαλό του. Η αλήθεια της ζωγραφικής δεν είναι αυτό που παριστάνει αλλά το πώς. Θεωρώ τα έργα του πρωτότυπα. Εύχομαι να συνεχίσει έτσι και δηλώνω θαυμαστής της τέχνης του. (Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, από την έκδοση)
Λεπτομέρειες
Ξενόγλωσσος τίτλοςFANIS PARASKEVOYDAKIS PAINTINGS
ISBN139786185484125
ΕκδότηςΓΙΑΛΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΣεπτέμβριος 2021
Διαστάσεις26x21
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ
Κωδικός Πολιτείας5534-0025
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

mikeparas

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

mikeparas

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Βίοι ελάσσονες
MICHON PIERRE
€20.00 €10.00
(-50%)
Κερδίζετε €10.00
Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
€19.90 €9.95
(-50%)
Κερδίζετε €9.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS