Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή και αντικαταβολή για αγορές άνω των 30€ | Έως 24 άτοκες δόσεις | Χαμηλές τιμές σε πάνω από 350.000 τίτλους

+
-
Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΙΣΜΟΣ // ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΙΣΜΟΣ

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

+
-
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 6667-0023
Τιμή Έκδοσης
€19.08
Τιμή Πολιτείας
€13.36
Η τιμή Πολιτείας σε σύγκριση με τη τιμή έκδοσης είναι χαμηλότερη κατά 30%


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Με θέμα τον στρατηγό Μακρυγιάννη περισσότεροι από είκοσι πνευματικοί δημιουργοί, όπως ο Νίκος Γκάτσος, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Κ. Χ. Μύρης κ.ά., γράφουν στίχους που μελοποιούνται από ισάριθμους συνθέτες, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Ηλίας Ανδριόπουλος ο Γιάννης Μαρκόπουλος κ.ά.. Στην ελληνική κοινωνία της Μεταπολίτευσης τα εμβληματικά αυτά τραγούδια ακούγονται και τραγουδιούνται με ενθουσιασμό και συμβάλλουν στην ευρεία διάδοση και στην διεύρυνση του ιδεολογικού ρεύματος του "Μακρυγιαννισμού", μιας μορφής εθνικολαϊκισμού. Ο Μακρυγιάννης συμβολοποιείται ως ο κύριος εκφραστής των ιδανικών της Επανάστασης του 1821, της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας. Από αυτή την άποψη ο Μακρυγιάννης αποτελεί ένα μύθο, που έχει εδραιωθεί από τη Γενιά του '30, καθώς ενσαρκώνει την ελληνική λαϊκή ταυτότητα, την ελληνικότητα, την αγωνιστικότητα και το αντιστασιακό φρόνημα του ελληνικού έθνους. Παρ' όλα αυτά ο Νίκος Γκάτσος, στον οποίο δίνεται βαρύνουσα σημασία στο βιβλίο αυτό, κρατάει αποστάσεις από τον λαϊκισμό της Μεταπολίτευσης και γίνεται σε πολλά τραγούδια αμείλικτος κριτής του.
Στο Παράρτημα του βιβλίου καταγράφονται τα τραγούδια για τον Μακρυγιάννη, τα οποία αποδεικνύουν ότι το ρεύμα του Μακρυγιαννισμού εξακολουθεί να επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί παράδειγμα της νέας διανοητικής και πολιτισμικής ιστορίας στην ελληνική ιστοριογραφία. (Από την έκδοση)

Περιεχόμενα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ A
Η "διαρκής επικαιρότητα" του μακρυγιαννικού λόγου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β
Όψεις του Μακρυγιαννισμού στο έντεχνο τραγούδι της Μεταπολίτευσης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ
Η ιδιαίτερη περίπτωση των τραγουδιών του Νίκου Γκάτσου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ
Τα τραγούδια για τον Μακρυγιάννη και τα είδωλα του Μακρυγιαννισμού
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε
Αναλύοντας τον Μακρυγιαννισμό και τους μηχανισμούς μυθοποίησης
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ
Μια ιστορική αναδρομή στις διανοητικές και ιδεολογικές ρίζες του Μακρυγιαννισμού
Κεφαλαίο Ζ
Γιάννης Κιουρτσάκης: Ένας συνεχιστής του στοχασμού του Γιώργου Σεφέρη
Αντί επίλογου
Παράρτημα: Τραγούδια για τον Μακρυγιάννη Βιβλιογραφία
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
ISBN139786185521059
ΕκδότηςΘΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΣειράΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΙούλιος 2022
Αριθμός σελίδων160
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας6667-0023
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Giorgostsls90, AntonisR

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS