Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Ο ΕΠΙΜΑΧΟΣ ΝΟΜΟΣ 2870/1922 «ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΟΜΑΔΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΕΚ ΤΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ»

ΒΛΑΣΣΗΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1146-0011




Παρουσίαση

Το τραγικό τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας σημαδεύτηκε από το πρωτόγνωρο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους σε Θράκη και Μικρά Ασία. Οι ελληνικές κυβερνήσεις επιχείρησαν με στρατιωτικά μέσα να επιβάλλουν τα ελληνικά δίκαια αλλά όχι μόνο απέτυχαν στην προσπάθεια καταστολής του κεμαλικού εθνικιστικού κινήματος, αλλά το ελληνικό Στράτευμα υπέστη μια πρωτόγνωρη συντριβή. Ο ελληνικός μικρασιατικός πληθυσμός ανυπεράσπιστος πλέον, υπέστη σφαγές, ατιμώσεις και κακουχίες και όσοι κατάφεραν να διαφύγουν προσφυγοποιήθηκαν βρίσκοντας καταφύγιο στην Ελλάδα. Οι δραματικές εξελίξεις φυσικό ήταν να εξάψουν περισσότερο τα ήδη οξυμένα πολιτικά πάθη, που από το 1915 κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή της χώρας. Σταδιακά αναπτύχθηκε μια θεωρία για προσπάθεια της τελευταίας πριν την καταστροφή κυβέρνησης Πρωτοπαπαδάκη, να αποτρέψει τους πληθυσμούς να καταφύγουν στην Ελλάδα, μέσω των απαγορευτικών διατάξεων του Νόμου 2870 που ψηφίστηκε λίγο πριν τα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου 1922.
Το παρόν έργο, αποκαλύπτει ένα άγνωστο δράμα που εξελισσόταν στην διάρκεια της 4ετίας 1919-1922, με επίκεντρο μια άλλη παράλληλη ανθρωπιστική κρίση που αντιμετώπιζε ο Ελληνισμός και στην οποία εντοπίζονται τα αίτια που οδήγησαν και στην ψήφιση του Νόμου 2870. Η απορρόφηση των ελληνικών κυβερνήσεων στην εξέλιξη των εθνικών ζητημάτων σε Θράκη και Μικρά Ασία, σε συνδυασμό με τα πολύ στενά δημοσιονομικά περιθώρια της ελληνικής οικονομίας, δεν επέτρεψαν την παράλληλη προώθηση άλλων επειγουσών υποθέσεων. Η ανάγκη παλιννόστησης των προσφύγων του 1914, η ανταλλαγή πληθυσμών με την Βουλγαρία, η επιθυμία του κράτους να πυκνώσει τις βόρειες επαρχίες με Έλληνες από την Ρωσσία, οι προσφυγικές κρίσεις που ανέκυψαν στην Νικομήδεια και την Κιλικία, απετέλεσαν προτεραιότητες οι οποίες απαιτούσαν την κρατική μέριμνα. Ιδίως στην περίπτωση των ομογενών της Ρωσσίας, τα γεγονότα που παρατίθενται και τα οποία σε γενικές γραμμές είναι άγνωστα, προκάλεσαν μια νέα έκτακτη κατάσταση. Η επελθούσα όμως καταστροφή του μικρασιατικού Ελληνισμού, απέσπασε το ενδιαφέρον και απορρόφησε την μετέπειτα ιστορική έρευνα, αφήνοντας ανεξερεύνητα τα δρώμενα που διαδραματίζονταν και έρχονται τώρα στο φως. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Βιβλιοπαραγωγή & Μικρασιατική Εκστρατεία στον 20ό αιώνα
Ο Νόμος 2870 στην βιβλιογραφία
Ιστορικό πλαίσιο
Οικονομία του πολέμου
Προϊστορία - Εξέλιξη προσφυγικού
Κρίση Μαΐου - Ιουλίου 1922
Συμπεράσματα
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
ΠΗΓΕΣ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ
Λεπτομέρειες
ISBN139786188003156
ΕκδότηςΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2020
Αριθμός σελίδων368
Διαστάσεις24x17
Κωδικός Πολιτείας1146-0011
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

filistor

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

filistor, Rorynes, Hurtman

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
ΡΑΣΙΔΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
€13.90 €6.26
(-55%)
Κερδίζετε €7.64
Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΘΕΣΗ
LUECKE RICHARD
€9.90 €4.95
(-50%)
Κερδίζετε €4.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS