Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
Ο ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ - ΑΠΟΣΤΟΛΙΔ

Ο ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ - ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ

+
-
ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 7041-0000
Τιμή Έκδοσης
€14.00
Τιμή Πολιτείας
€9.80
(-30%)
Κερδίζετε €4.20


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το 2012, ο εορτασμός των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου και ο θαυμασμός μου για το έργο του με έφεραν, λόγω συγκυριών, από το ξεκίνημα της χρονιάς μπροστά στη διερεύνηση της ιστορικής σχέσης του ποιητή με τον Πειραιά. Στην αρχή μου φαινόταν περίεργο πώς ένας αριστερός διανοούμενος από τη Λακωνία επέλεξε να κατοικήσει σε μια δεξιοκρατούμενη μανιάτικη περιοχή, στα χρόνια μάλιστα των μετεμφυλιακών παθών. Η απάντηση στο ερώτημα μου δόθηκε όταν διάβασα πως η γυναίκα του η Καλλιόπη (η Πιπίτσα, όπως την έλεγαν στο σπίτι) ήταν από το 1938 υπάλληλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
Μετά την ίδρυση του Ιστορικού Αρχείου του ΟΛΠ από τον Οργανισμό και τα Συνδικάτα του χώρου, συντονισμένες έρευνες μ' έφεραν μπροστά σε μια αποκάλυψη: σε κάποια παραμελημένα ράφια βρέθηκε ένας χοντρός μπλε χαρτονένιος φάκελος με τα στοιχεία "Α.Μ. 1738 Βρεττάκου-Αποστολίδου Καλλιόπη, σύζ. Νικηφόρου". Ένας φάκελος ο οποίος περιείχε 7 υποφακέλους με 297 έγγραφα και πρωτότυπα πιστοποιητικά. Ο φάκελος με την ιστορία μιας γυναίκας που έζησε όλα τα ταραγμένα και δύσκολα χρόνια του τόπου στο πλευρό του ποιητή, τα χρόνια της Κατοχής, των αγώνων για λευτεριά και αλληλεγγύη. Ο φάκελος αυτός, η επεξεργασία του, η εκδήλωση που έγινε στον ΟΛΠ για τον Νικηφόρο Βρεττάκο (στις 5 Δεκεμβρίου του 2012), οι εισηγήσεις του Γιώργου Ανδρειωμένου και του Αντώνη Φωστιέρη, εκτεταμένα μέρη των οποίων παραθέτω εδώ, και κυρίως οι συναντήσεις και οι συζητήσεις με το γιο του Νικηφόρου, τον Κώστα Βρεττάκο, μου έδωσαν το αναγκαίο υλικό για να καταγράψω τη ζωή και το έργο του ποιητή από το 1946 που ήρθε στον Πειραιά μέχρι και το 1962, οπότε η οικογένεια Βρεττάκου άφησε το σπίτι όπου έμενε, στην οδό Καραΐσκου 106, για να ξαναγυρίσει στην Αθήνα, στους Αμπελοκήπους. Μια ζωή δοκιμασιών και δουλειάς, δημιουργίας και συμμετοχής στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του Πειραιά, τα οποία θεώρησα ότι έπρεπε να καταγραφούν σαν ξεχωριστά κεφάλαια στην πολυκύμαντη ζωή του Νικηφόρου Βρεττάκου και της γυναίκας του. Αν μελετήσει κανείς με προσοχή την ποιητική του διαδρομή, θα δει ότι ο Βρεττάκος της Πλούμιτσας, των Κροκεών, του Γυθείου, της Σπάρτης και του Ταΰγετου ήταν και ενεργός πολίτης και δημιουργικός ποιητής του Πειραιά, όπου, σε δίσεκτα χρόνια, ο ίδιος, η Καλλιόπη και τα παιδιά τους, ο Κώστας και η Ευγενία, έζησαν και ταυτίστηκαν με τα γεγονότα και την καθημερινότητα αυτής της πόλης.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα στελέχη και τους συνεργάτες μου στον ΟΛΠ για τη συμπαράσταση και τη βοήθειά τους. Ιδιαίτερα όμως θέλω να ευχαριστήσω τον πεζογράφο, ποιητή και σκηνοθέτη Κώστα Βρεττάκο για τις επιμέρους αναφορές του και τις συζητήσεις μας, και φυσικά τις εκδόσεις "Ποταμός", που ανέλαβαν να εκδώσουν το βιβλίο αυτό, όπως και άλλα έργα, ποιητικά και πεζά, του Νικηφόρου Βρεττάκου. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Περιεχόμενα

Πρόλογος
Εισαγωγικά
Από την Πλούμιτσα μέχρι, τον Πειραιά
Η οικογένεια Βρεττάκου στην οδό Καραΐσκου 106
Το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου ως δημοτικού συμβούλου στο Δήμο Πειραιά
Η ποίηση στην ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου
Η Καλλιόπη Βρεττάκου-Αποστολίδου μέσα από τα στοιχεία του ατομικού υπηρεσιακού της φακέλου στον ΟΛΠ
Ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου εμπνευσμένα από τη γυναίκα του
Ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου εμπνευσμένα από την καθημερινή του ζωή στον Πειραιά
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Ποιητικές συλλογές και πεζά του Νικηφόρου Βρεττάκου
Επιλογή εγγράφων από τον ατομικό υπηρεσιακό φάκελο της Καλλιόπης Βρεττάκου-Αποστολίδου
Λεπτομέρειες
ISBN139786188089204
ΕκδότηςΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ (ΟΛΠ)
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΟκτώβριος 2013
Αριθμός σελίδων206
Διαστάσεις24x17
ΕπιμέλειαΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Κωδικός Πολιτείας7041-0000
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

gnikides

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Η ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΟΣ
GUIN URSULA. LE
€13.04 €6.52
(-50%)
Κερδίζετε €6.52
Βωβός θάνατος
KUTSCHER VOLKER
€19.89 €9.94
(-50%)
Κερδίζετε €9.95

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS