Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή και αντικαταβολή για αγορές άνω των 30€ | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 350.000 τίτλους

+
-
Χ/Δ ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ Ή ΜΟΥΣΑΙ // ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΑ

Περί Φύσεως ή Μούσαι (χαρτόδετη έκδοση)

Άπαντα τα διασωθέντα

+
-
ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ Ο ΕΦΕΣΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 1839-0020
Τιμή Έκδοσης
€45.58
Τιμή Πολιτείας
€41.02
(-10%)
Κερδίζετε €4.56


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Ο Ηράκλειτος γεννήθηκε στην Έφεσο το 544 π.χ. και έφτασε στην ακμή του κατά την ξθ' - 69η Ολυμπιάδα (504 - 500 π.χ.). «Γέγονε δε θαυμάσιος εκ παίδων», όπως επισημαίνει ο Διογένης Λαέρτιος. Ανήσυχο και ανεξάρτητο Ελληνικό πνεύμα, από εκείνα τα σπάνια και «αυτοφυή», που η ακτινοβολία τους διαπερνά τους αιώνες και κατευθύνει την πνευματική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Ο Νίτσε, μιμούμενος το ύφος του Ηρακλείτου, έγραψε το εξής: «Ο Κόσμος έχει αιωνίως ανάγκην της Αληθείας και δια τούτο έχει ανάγκην αιωνίως τον Ηράκλειτον»!
Σύμφωνα με την παράδοση, συνέγραψε ένα σύντομο και περιεκτικότατο έργο με τίτλο «Περί Φύσεως ή Μούσαι», το οποίο αφιέρωσε στον ναό της Εφεσίας Αρτέμιδος. Από το έργο αυτό διασώζονται περί τα 150 αποσπάσματα, σε έργα άλλων συγγραφέων, καθώς και 5 αποσπάσματα σε λατινική μετάφραση. Τα αποσπάσματα αυτά διαπερνώνται από μία «παλίντροπον αρμονία,» την οποία ανακαλύπτει κανείς όταν εισχωρήσει στο βάθος τους. Έτσι όπως ποιητικά και παραστατικά το γράφει ο Άγγελος Σικελιανός: «Χρόνια, για την Αιωνιότη εχάλκευε τους λογισμούς του και τους κρεμνούσε ως άρματα στης Έφεσος τον Ναό...».
Ακολουθώντας και ο ίδιος αυτό που διατυπώνει στο απόσπ. 93 για τον Δελφικόν Απόλλωνα, «ούτε λέγει ούτε κρύπτει αλλά σημαίνει», δεν λέει διαρρήδην ούτε αποκρύπτει εσκεμμένως, αλλά σημαίνει· επισημαίνει με σημεία, μεταφορές και παραβολές, κατά τον τρόπο των χρησμών, μέσω του χρυσοτόρευτου φιλοσοφικού του λόγου. Ο λόγος του αποτελείται από σύντομες προτάσεις, αυτοτελείς και με πλήρες νόημα, που μοιάζουν με χρησμούς· με πολύ προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις, αμφίσημες πολλές φορές ή πολύσημες, που συχνά συνηχούν και που μπορούν να οδηγήσουν σε διαφορετική κατεύθυνση την σκέψη του αναγνώστη, άρα και σε διαφορετική ερμηνεία. Απευθύνει τον λόγο του κυρίως προς τον άνθρωπο ο οποίος ζει μέσα στον ύπνο και την οίηση της υποκειμενικότητάς του και θέλει να τον αφυπνίσει... Χρησιμοποίησε εικόνες από την καθημερινή ζωή, αναδεικνύοντάς τες σε σύμβολα, και άσκησε δριμύτατον έλεγχο, με σκοπό να ωθήσει τους συνανθρώπους του στον αγώνα της αυτογνωσίας.
Ο Ηράκλειτος υπήρξε ένας Ηρακλής της Φιλοσοφίας, γι' αυτό και οι Εφέσιοι, τιμώντας τον του αφιέρωσαν ανδριάντα, όπου τον απεικόνισαν να κρατά ως άλλος Ηρακλής Ρόπαλον, στην βάση του οποίου επέγραψαν: ΗΡΑΚΛΕΙΤΩΙΕΦΕΣΙΩΙ, που διαβάζεται διπλά: Ηρακλείτω Εφεσίω, δηλαδή, στον Εφέσιον Ηράκλειτο, αλλά και Ηρακλεί τω Εφεσίω, δηλαδή, στον Εφέσιον Ηρακλή, τον Ηρακλή της Εφέσου! Το Ρόπαλον που κρατά είναι σύμβολο του Λόγου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Προλεγόμενα
Εισαγωγή
Α'. Πυρίσπορος - Ζώσα Φιλοσοφία. Τρόπος Εργασίας και δομή παρουσίασης του Ηρακλείτειου λόγου
Β'. Ο Ηράκλειτος και ο Χρησμικός φιλοσοφικός του λόγος
Γ'. Μια συνοπτική Δωδεκάσημη παρουσίαση της Φιλοσοφίας του Ηρακλείτου
- Περί Φύσεως ή Μούσαι
Άπαντα τα Αποσπάσματα του Ηρακλείτου, κατά την παραδεδομένη εκδοτική αρίθμηση
Αρχαίο Κείμενο - Πηγές - Σύγχρονη Απόδοση
Αλφαβητική Ταξινόμησις Αποσπασμάτων, σύμφωνα με το αρχικό γράμμα της πρώτης λέξεως κάθε αποσπάσματος Α - Ω
Ερμηνευτικά Σχόλια εφ' όλων των Αποσπασμάτων
Ευρετήριον Συγγραφέων-Πηγών
Ευρετήριον Πασών των Λέξεων εκ του «Περί Φύσεως» του Ηρακλείτου
Ευρετήριον όλων των Αποσπασμάτων και Σχολίων
Βιβλιογραφία - Πηγές
Περιεχόμενα

Αρχαίο κείμενο - Σύγχρονη απόδοση - Σχόλια - Τίτλοι - Ευρετήρια: Γιώργος Λαθύρης
Λεπτομέρειες
ISBN139786188162174
ΕκδότηςΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟ
ΣειράΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ
Χρονολογία ΈκδοσηςΙανουάριος 2024
Αριθμός σελίδων544
Διαστάσεις20x14
ΠρόλογοςΛΑΘΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜετάφρασηΛΑΘΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Κωδικός Πολιτείας1839-0020
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Γ

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

ΠΥΡΟΕΣΣΑ, lykasti, Aristonoos

Κριτικές για το προϊόν

[28/03/2024] Aristonoos.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Άλλο ένα “εγερσίνοο” βιβλίο των Εκδόσεων ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ, στην υπέροχη Σειρά της Ελληνικής Παραδόσεως. Μετά τον “Κρατύλο” έρχεται ως φυσική συνέχεια το “Περὶ Φύσεως ἢ Μοῦσαι” του Ηρακλείτου, σε μια πληρέστατη έκδοση, καλαίσθητη και λειτουργική, με την οποία μας ξανασυστήνεται ο Ηράκλειτος, φωτεινός ως “ Ἥλιος νέος ἐφ’ ἡμέρι ”!
[23/03/2024] lykasti.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Είναι ένα υπόδειγμα συγγραφής βιβλίου, προκειμένου να γίνει κατανοητός ο Ηράκλειτος, όσο γίνεται.
Με τον τρόπο που μας παρουσιάζει, σχολιάζει και αναλύει τα αποσπάσματα, ερχόμαστε όσο μπορούμε ο καθένας πιο κοντά στον μεγάλο Ίωνα φιλόσοφο Ηράκλειτο.
Διαβάστε την εισαγωγή και θα μαγευτείτε με τον τρόπο παρουσίασης των αποσπασμάτων στο βιβλίο.
Υπέροχο!!!
[23/03/2024] ΠΥΡΟΕΣΣΑ.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:5
Η πλέον διεξοδική ανάλυση και εμπεριστατωμένη ερμηνεία όλων των αποσπασμάτων του Ηρακλείτου. Ο συγγραφέας Γιώργος Λαθύρης, ως βαθύς γνώστης και μελετητής της Ελληνικής Γραμματείας, όπως έχει αποδείξει και με άλλα έργα του, ρίχνει άπλετο φώς στις ρήσεις του ονομαζόμενου ‘σκοτεινού’ φιλοσόφου και τις μετατρέπει σε ‘φωτεινό’ οδηγό για την εναρμόνιση του βίου μας! Η έκδοση είναι ιδιαίτερα επιμελημένη με χρήσιμα ευρετήρια και ιδιαίτερη πρωτοτυπία της αποτελούν οι εμπνευσμένοι τίτλοι που έδωσε ο συγγραφέας σε κάθε απόσπασμα βοηθώντας μας σημαντικά στην εννόησή τους.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Βιβλία σε τιμές προσφοράςΠερισσότερα

PERIPATOI
RUPP W. DAVID
€15.00 €6.75
(-55%)
Κερδίζετε €8.25
Ο ΧΡΥΣΑΦΕΝΙΟΣ ΑΝΤΡΑΣ
DICK K. PHILIP
€7.80 €3.12
(-60%)
Κερδίζετε €4.68

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS