Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
(Α+Β) ΘΕΑΤΡΟ

ΘΕΑΤΡΟ (ΔΙΤΟΜΟ)

+
-
ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ Ν. ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ
Κωδ. Πολιτείας: 0263-0073
Τιμή Έκδοσης
€40.00
Τιμή Πολιτείας
€28.00
(-30%)
Κερδίζετε €12.00


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Η "Φιλοσοφία στην Σκηνή" συγκροτείται από 14 θεατρικά έργα, καθένα από τα οποία αναφέρεται σε έναν κορυφαίο φιλόσοφο. Ασφαλώς και δεν συμβαίνει πρώτη φορά, με την "Φιλοσοφία στην Σκηνή", να παρουσιάζεται στο θέατρο -ή και στον σινεμά, να προστεθεί- η ζωή και το έργο φιλοσόφων, όπως ο Σωκράτης, ο Νίτσε, ο Μπρούνο ή ο Βιτγκενστάιν. Είναι η πρώτη φορά, όμως, με την Φιλοσοφία στην Σκηνή, ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται η ζωή και έργο των φιλοσόφων στα οποία αναφέρονται -του Θαλή, του Ηράκλειτου, του Πυθαγόρα, του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Μάρκου Αυρήλιου, του Καρτέσιου, του Χιουμ, του Καντ, του Σοπενχάουερ, του Κίρκεγκωρ, του Νίτσε, του Βιτγκενστάιν.
Στο παρελθόν, όποτε παρουσιάστηκε στην σκηνή -ή στην οθόνη- κάποιος φιλόσοφος, η αναφορά στο πρόσωπό του ήταν ρητή και άμεση. Ο θεατής έβλεπε να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του μια ιστορία γύρω από τον ίδιο τον φιλόσοφο -τις περιπέτειες της ζωής του και τις ιδέες του. Στη "Φιλοσοφία στην Σκηνή", όμως, σε καθένα από τα έργα που την συγκροτούν, ο θεατής παρακολουθεί επί σκηνής μια ιστορία άσχετη προς τον φιλόσοφο στον οποίο αναφέρεται το έργο, η οποία τοποθετείται σε χρόνο και τόπο δράσης διαφορετικούς από το περιβάλλον όπου έζησε και έδρασε ο φιλόσοφος. Πρόκειται για μια ιστορία σε καθένα από τα έργα της Φιλοσοφίας στην Σκηνή, που διατηρεί την δική της αξία, ικανή να προκαλέσει το ενδιαφέρον του θεατή με την πλοκή της και όχι λόγω της σχέσης της προς τον φιλόσοφο στον οποίο αναφέρεται το έργο. Η ζωή και η διδασκαλία του φιλοσόφου στον οποίο αναφέρεται το έργο αναδεικνύεται με υπόγειο τρόπο, μέσα από την σκηνική δράση και τις ποικίλες, άσχετες προς το πρόσωπό του αναφορές. Η ιστορία του Σοπενχάουερ, ας πούμε, ενός από τα έργα της "Φιλοσοφίας στην Σκηνή", είναι η περιπέτεια ενός ρακοσυλλέκτη που, έχοντας επιστρέψει αργά την νύχτα στο σπίτι του από την περιπλάνησή του στους δρόμους και τους κάδους των σκουπιδιών, διαπιστώνει, καθώς πάει να ανοίξει την πόρτα, ότι έχει χάσει το κλειδί. Απογοητευμένος και απελπισμένος, γεμάτος αγωνία που δεν μπορεί να μπει στο σπίτι να βγάλει το σκυλί του στην καθιερωμένη βόλτα του ξεσπά σε παραλήρημα, στην διάρκεια του οποίου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις ιδέες και τα γεγονότα της ζωής του Σοπενχάουερ, του Γερμανού φιλοσόφου του 19ου αιώνα, χωρίς καμιά ρητή αναφορά στον ίδιο. Το όνομα «Σοπενχάουερ» δεν ακούγεται ούτε μια φορά στην διάρκεια της παράστασης.
Το κέρδος για τον θεατή είναι διπλό. Πέρα από την αισθητική απόλαυση που ενδεχομένως του προκαλεί η ίδια η ιστορία καθώς ξετυλίγεται επί σκηνής, ο θεατής ανυποψίαστος, χωρίς να το καταλαβαίνει, αβίαστα και ασύνειδα εισπράττει μαζί και τις πληροφορίες για την ζωή και την διδασκαλία του Σοπενχάουερ έτσι, ώστε να του αποτυπωθούν στην μνήμη. Η πιο ισχυρή μνήμη δεν είναι η προγραμματισμένη και η σκόπιμη μνήμη, αλλά είναι η ασύνειδη μνήμη, η μνήμη εκείνη που η συνείδησή μας την ώρα που τα γεγονότα της περνούσαν μέσα μας ήταν ανυποψίαστη, αφύλακτη, όπως λέει ο Προυστ.
Τα έργα, που συγκροτούν την "Φιλοσοφία στην Σκηνή", πρωτοανέβηκαν στην σκηνή της αίθουσας Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από το 2006 έως το 2011. Ορισμένα από αυτά, στην συνέχεια, ανέβηκαν σε άλλες θεατρικές σκηνές των Αθηνών και της περιφέρειας. (Η Φιλοσοφία στην Σκηνή, η Πρωτοτυπία του Εγχειρήματος)

Περιεχόμενα

Πρώτος Τόμος:
1. Θαλής
Πρόλογος
Έργο
2. Ηράκλειτος
Πρόλογος
Έργο
3. Πυθαγόρας
Πρόλογος
Έργο
4. Σωκράτης
Πρόλογος
Έργο
5. Πλάτων
Πρόλογος
Έργο
6. Αριστοτέλης
Πρόλογος
Έργο
7. Μάρκος Αυρήλιος
Πρόλογος
Έργο
8. Καρτέσιος
Πρόλογος
Έργο
9. Χιουμ
Πρόλογος
Έργο
10. Καντ
Πρόλογος
Έργο
11. Σοπενχάουερ
Πρόλογος
Έργο
12. Κίρκεγκωρ
Πρόλογος
Έργο
13. Νίτσε
Πρόλογος
Έργο
14. Βιτγκενστάιν
Πρόλογος
Έργο
Δεύτερος Τόμος:
1. Ένα τριήμερο στην εξοχή μαζί
2. Ιουλιανός
3. Φθορά, φθορά, φθορά
3α. Πριν την παράσταση
3β. Η σταφίδα
3γ. Ημέρες γενεθλίων
Βδ. Ένα κιλό κόκκινη μπογιά στον απέραντο ωκεανό
4. Η συμφωνία
Η απίστευτη ιστορία ενός καταξιωμένου καλλιτέχνη να ξεπεράσει την ζωή υπέρ της τέχνης
5. Με την γάτα στην στέγη μιας αποθήκης
6. Αυτοβιογραφία
Λεπτομέρειες
ISBN139786188236943
ΕκδότηςΑΠΑΡΣΙΣ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΑύγουστος 2016
Αριθμός σελίδων772
Διαστάσεις24x15
ΕπιμέλειαΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΑ, BAUMAN N. ERNESTO
Κωδικός Πολιτείας0263-0073
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Υπόγειο

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

Roth, ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΕΝΙΣΗΣ, lab.alex, john073

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΟΙ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ (ΣΚΛΗΡΟΔΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ)
STEVENSON ROBERT-LOUIS
€15.90 €7.16
(-55%)
Κερδίζετε €8.74
ΑΙΘΙΟΠΙΚΑ
ΗΛΙΟΔΩΡΟΣ
€19.59 €9.80
(-50%)
Κερδίζετε €9.79

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS