Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

+
-
ΓΚΡΟΖΝΙ

ΓΚΡΟΖΝΙ

+
-
KHALEED JAZRA
Κωδ. Πολιτείας: 9320-0003
Τιμή Έκδοσης
€7.42
Τιμή Πολιτείας
€5.19
(-30%)
Κερδίζετε €2.23


- Διευκρινίσεις σχετικά με τις τιμές διάθεσης βιβλίων


Παρουσίαση

Το Γκρόζνι είναι εδώ. Η πρωτεύουσα της Τσετσενίας χτυπάει στην καρδιά των Εξαρχείων. Γιατί το πρώτο βιβλίο του Γιάζρα είναι πλέον γεγονός.
Μη με μπερδεύεις για Σάββατο / είμαι απλά μια γαμημένη Τρίτη, ξεκαθαρίζει από νωρίς, και γίνεται φανερό: το βιβλίο αυτό δεν απευθύνεται σε όλους.
Γιατί οι λέξεις του δεν μνημονεύουν τις πέργολες του Αιγαίου αλλά τον Λουκμάν, μια τυχαία ράφτρα, το παιδί που δολοφονήθηκε παιδί, μια πόρνη από τη Σενεγάλη.
Γιατί οι λέξεις του έχουν αποδράσει από τα μαθηματικά της εξουσίας και φώλιασαν κάπου στην Αθήνα, εκεί όπου ο Δεκέμβρης έχει καμιά, εκεί όπου οι εργάτες σπάσαν τα ρολόγια στα καμπαναριά.
Γιατί είναι εξόριστος από τότε που είπε δεν έχω πατρίδα / κατοικώ μέσα στις λέξεις / μαυροφορεμένες / αιχμάλωτες.
Γιατί οι λέξεις του δεν χαρίζονται στους νέους ποιητές που όλη την ώρα ποζάρουν για λαϊφστάιλ περιοδικά / μιλώντας για τη λοξή τους τη ματιά / ενώ κοιτάνε πάντα μπροστά.
Γιατί οι λέξεις του αγκαλιάζουν τους ανθρώπους που έστυψαν τις γροθιές τους στo θάνατο ενός εργάτη.
Όλους αυτούς που κουβαλούν στις χούφτες τους τη σκόνη της πατρίδας: Έφυγε η Συρία έφυγε / πήρε τη γεωπολιτική της θέση κι έφυγε / κι έμειναν όλοι να κοιτούν τη μαύρη τρύπα στο χάρτη.
Πολλοί είναι οι λόγοι που το μέταλλο του βιβλίου αυτού δεν προορίζεται για όλους παρά μονάχα για αναγνώστες και αναγνώστριες που εντοπίζουν στην ποίηση ένα πεδίο απελευθέρωσης. Κι είναι σίγουρο πως εκείνοι θα καταλάβουν πως το Γκρόζνι δεν βγήκε από τυπογραφείο. Εξήλθε απευθείας από μεταλλωρυχείο.
Γκρόζνι θα πει: ποίηση από μαντέμι. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)
Λεπτομέρειες
ISBN139786188256101
ΕκδότηςΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΑπρίλιος 2016
Αριθμός σελίδων64
Διαστάσεις24x16
ΕπιμέλειαΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΡΑΝΙΑ, ΜΠΟΥΡΟΥ ΕΛΕΝΗ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΧΑΛΙΝΤ ΓΙΑΖΡΑ
Κωδικός Πολιτείας9320-0003
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

Κριτικές για το προϊόν

[04/02/2019] antonis moros.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Το Γκρόζνι του Γιάζρα Χάλεντ διαβάζεται απνευστί, σαν χρονικό μίας ερημωμένης χώρας η οποία έχει από καιρό καταρρεύσει. Ποιήματα που μυρίζουν βενζίνη, βάλουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, στάζουν μίσος όταν είναι απαραίτητο. Επιπλέον, ο συγγραφέας δεν ξεχνά την προσωπική ευθύνη. Η γλώσσα του είναι κοφτερή σαν ξυράφι, βαθιά ειλικρινής και με δαιμονιώδη ρυθμό, που δημιουργεί ένα είδος μουσικότητας, σαν ένα στιχούργημα της ραπ.
[29/08/2017] Livorno.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Η ποιητική συλλογή του Γιάζρα, το περιώνυμο 'Γκρόζνι', ΄ενοικεί' στην πυρήνα της κρίσης, φέροντας 'θρυμματισμένα' ονόματα, την βία μίας 'ανοίκειας' πληθυντικότητας, τις διαδοχικές δια-ρρήξεις με την ίδια και την 'άλλη' επωνυμία της οικονομικής κρίσης (εν Ελλάδι) & της ιστορικής, πλέον, διαχείρισης της: την αξίωση της 'νέας', της 'λελογισμένης' και 'υπολογισμένης' ζωής.. Ο ποιητικός λόγος του Γιάζρα δύναται να 'ενσαρκώσει' την 'υπόγεια' μνήμη, περιδιαβαίνει σε χώρους που συσσωρεύουν οργή και προσδοκίες, πενία και τους ιδιαίτερους συμβολισμούς μίας εποχής αντίστροφης 'γονιμότητας': για κάθε λέξη το βάρος και η κρίση της, η αδημονία της εγκιβώτισης.. Ο ποιητής προσδιορίζει σώματα που θέλουν να ακουστούν, τίθεται ενάντια στις 'μετρήσεις' της ρατσιστικής-νεοναζιστικής βίας (και όχι μόνο), στηλιτεύει-αμφισβητεί τις απολήξεις του κρισιακού και μη κεφαλαιοκρατικού τρόπου λειτουργίας, οικειοποιείται πεδία επανάστασης, μετατοπίζει τα όρια του σύγχρονου και δυστοπικού πολέμου, εστιάζοντας στην περίπτωση της Συρίας.. Με όρους ανάθεσης, αναγνωρίζει στην ποίηση τις εκφάνσεις αποτύπωσης της ανθρώπινης 'δια-φάνειας', αναζητεί το πραγματολογικό του υλικό στις διάφορες χαίνουσες πληγές, ανασημασιοδοτεί την έννοια της απελευθέρωσης & της δυνατότητας απελευθέρωσης από τους 'κρότους' της ιστορίας, διαθέτοντας ως επίδικο την ταξικότητα της γνώσης.. Η κάθε λέξη του, σύνθετη στο ιδιαίτερο νόημα της, επιμένει, εκβάλλει στην ΄κοίτη' των κρισιακών αντιθέσεων και συγκλίσεων, μετουσιώνεται στην ποιητικότητα μίας ιδιαίτερης ερριμενότητας, εκεί όπου συν-διαλέγεται με την ποίηση του William Blake: ''For everything that lives is Holy''-''Γιατί ότι ζει είναι Άγιο''.. Η ποίηση καθίσταται εγγραφή στο 'σώμα' της ιστορίας-ιστορικότητας.. Το 'Γκρόζνι' επανεπινοεί την εμμένεια του τώρα, διαμέσου αναφορών, 'συλλήψεων', άρθρωσης μίας ελληνικότητας που αξιώνεται στη μείζονα δι-επαφή..
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΠΩΣ Η ΣΙΜΟΝ ΕΓΙΝΕ Η ΜΠΟΒΟΥΑΡ
KIRKPATRICK KATE
€18.80 €9.40
(-50%)
Κερδίζετε €9.40
Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ
TITMUSS CHRISTOPHER
€14.90 €5.96
(-60%)
Κερδίζετε €8.94

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS