Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

(ΔΕ) ΜΙΛΑΣ

(ΔΕ) ΜΙΛΑΣ

AKEDE LINDA, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΕΛΙΖΑ [Πεζογράφος]
Κωδ. Πολιτείας: 3365-0010




Παρουσίαση

Το κείμενο που ακολουθεί είναι η ιστορία της Λίντα. Μου την εμπιστεύτηκε αποσπασματικά κατά τη διάρκεια τριών συναντήσεών μας. Η Λίντα μου μιλούσε χωρίς να ξέρει πως κάποτε θα γίνει βιβλίο. Ούτε κι εγώ το ήξερα. Ως βίωμα αυτό το κείμενο ανήκει στη Λίντα. Από τις δυο μας μόνο εκείνη γνωρίζει. Είναι η γυναίκα που έδρασε και που τα γεγονότα έδρασαν πάνω της. Η Λίντα έπλασε την αφήγησή τους. Η καταγραφή τους είναι αποτέλεσμα της συνάντησής μας. Η συγκεκριμένη αφηγηματική μορφή είναι η συμβολή μου σε αυτό που πέρα από βίωμα είναι και κείμενο. Στη φωνή της Λίντα η μαρτυρία συναντά το σώμα, το χρώμα, το φύλο, την καταγωγή και τη γλώσσα.
Η αφήγησή της μπλέκει τις διαδρομές και τα υποκείμενα, δίνοντας υπόσταση στις μικρές ιστορίες που ενυπάρχουν στη μεγαλύτερη. Η φωνή παραμένει πάντα αυτή της Λίντα. Η μορφή που ντύθηκε η φωνή αυτή τολμώ να πω πως είναι κοινή. Δική μας. Στις συναντήσεις μας μία γυναίκα μιλούσε σε μια άλλη - και ίσως, μέσα σε όλες τις διαφορές και πάνω από αυτές, αυτό να έχει -εδώ- μια κάποια σημασία. Ευχαριστώ τη Λίντα από καρδιάς που μου μίλησε. Το βιβλίο αυτό είναι το δώρο μου για εκείνη. (Από την έκδοση)

"Το μυστικό σε αυτό το καθηλωτικό βιβλιαράκι είναι η εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε ανάμεσα στη Λίντα Ακέντε από την Γκάνα και στην Ελίζα Παναγιωτάτου από την Ελλάδα. Αυτή η μεταξύ τους διάδραση επέτρεψε να αναδυθεί ανάγλυφη, μέσα από μόλις 35 σελίδες, η διαδρομή μιας σύγχρονης σκλάβας που κατάφερε με τις δικές της αποκλειστικά δυνάμεις να κατακτήσει το δικαίωμα να έχει λόγο στη ζωή της.
Να μιλά για τον εαυτό της σε πρώτο πρόσωπο, και να την ακούν. Να αγωνίζεται για την επιβίωσή της ως ελεύθερος άνθρωπος. Ενα δικαίωμα που, όπως έδειξε η εξέλιξη του προσφυγικού ζητήματος, δεν είναι καθόλου αυτονόητο.
Η ιστορία της Αφρικανής Λίντα, όπως την κατέγραψε η Αθηναία Ελίζα στο (δε) μιλάς, είναι συγκλονιστική, όχι επειδή είναι εξωφρενική, αλλά επειδή μέχρι και το προτελευταίο επεισόδιο αντιπροσωπεύει τον κανόνα μιας τρέχουσας νεο-αποικιακής συνθήκης. [...] Το συγκεκριμένο βιβλίο συγκροτεί ένα πρώτο αρχείο για τις ιδιαιτερότητες της μετανάστευσης στον 21ο αιώνα.
Το (δε) μιλάς είναι ένα εγχείρημα διαφορετικό. Η Ελίζα Παναγιωτάτου είναι μια 32χρονη γλωσσολόγος που διδάσκει γερμανική φιλολογία σε αφρικανικά πανεπιστήμια (τώρα στη Μαδαγασκάρη). [...] Εδώ, καταφέρνει να συλλάβει τη θερμοκρασία μιας συνθήκης δουλείας που δεν έχει σαφή όρια, και παράλληλα να παρακολουθήσει την αφύπνιση της συνείδησης ενός αναλφάβητου νεαρού κοριτσιού, σε πείσμα όλων των κοινωνικών, οικονομικών, φυλετικών, έμφυλων και πρακτικών εμποδίων." (Μικέλα Χαρτουλάρη, "Εφημερίδα των Συντακτών", 8/7/2016)
Λεπτομέρειες
ISBN139786188259713
ΕκδότηςΟΥΑΠΙΤΙ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΜάιος 2016
Αριθμός σελίδων48
Διαστάσεις20x11
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΑΚΕΝΤΕ ΛΙΝΤΑ
Κωδικός Πολιτείας3365-0010
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Α

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

veneta

Κριτικές για το προϊόν

Δεν υπάρχουν κριτικές για αυτό το προϊόν.
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

Ο ΓΑΜΟΣ ΑΠΟ ΕΡΩΤΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ;
BRUCKNER PASCAL
€8.66 €3.46
(-60%)
Κερδίζετε €5.20
ΤΡΙΣΤΙΧΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ
BRECHT BERTOLT
€14.84 €7.42
(-50%)
Κερδίζετε €7.42

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS