Ο Λογαριασμός μου

Δωρεάν αποστολή για αγορές άνω των 30€ | Δωρεάν αντικαταβολή | Έως 24 άτοκες δόσεις | Έως -85% χαμηλότερες τιμές σε πάνω από 300.000 τίτλους

Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ // Ο ΑΙΝΣΤΑΙΝ, Ο ΜΠΕΡΞΟΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤ

Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

Ο ΑΙΝΣΤΑΙΝ, Ο ΜΠΕΡΞΟΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

CANALES JIMENA
Κωδ. Πολιτείας: 8711-0014




Παρουσίαση

Στις 6 Απριλίου του 1922 στο Παρίσι, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Ανρί Μπερξόν έκαναν δημόσια έναν διάλογο για τη φύση του χρόνου. Ο Αϊνστάιν έκρινε ότι η θεωρία του Μπερξόν για τον χρόνο ήταν απλουστευτική, ψυχολογικά ερμηνευμένη και ασυμβίβαστη με τα ποσοτικά δεδομένα της φυσικής. Ο Μπερξόν, που ως φιλόσοφος έγινε διάσημος για το επιχείρημα ότι ο χρόνος δεν θα έπρεπε να ερμηνεύεται αποκλειστικά και μόνο μέσα από την σκοπιά της επιστήμης, κατέκρινε την θεωρία του Αϊνστάιν ως μια μεταφορά της μεταφυσικής στην επιστήμη, με πλήρη αδιαφορία για τα πιο άδηλα στοιχεία του χρόνου.
Το βιβλίο Ο φυσικός και ο φιλόσοφος αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία για πώς αυτός ο εκρηκτικός διάλογος άλλαξε δραματικά την κατανόησή μας για τον χρόνο και δημιούργησε ένα χάσμα ανάμεσα στις θετικές και τις ανθρωπιστικές επιστήμες που εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι και σήμερα.
Η Jimena Canales παρουσιάζει τις επαναστατικές ιδέες του Αϊνστάιν και του Μπερξόν, περιγράφει την έντονη σύγκρουσή τους στο Παρίσι και ρίχνει φως στον τρόπο που αυτή η σύγκρουση θεωριών συνέχισε να αντηχεί σε όλη την διάρκεια του εικοστού αιώνα. Μας δείχνει πώς αυτός ο διάλογος προκάλεσε αντιδράσεις από προσωπικότητες όπως ο Μπέρτραντ Ράσελ και ο Μάρτιν Χάιντεγκερ και τις επιπτώσεις που είχε στον αμερικανικό πραγματισμό, τον λογικό θετικισμό, την φαινομενολογία και την κβαντική μηχανική. Επιπλέον, η Canales εξηγεί πως ο νέες τεχνολογίες της εποχής, όπως τα ρολόγια χειρός, το ραδιόφωνο και ο κινηματογράφος, συνεισέφεραν στον τρόπο που το ευρύ κοινό αντιλαμβάνεται τον χρόνο και οδήγησαν αυτόν τον ανοιχτό διάλογο σε ακόμα μεγαλύτερη πόλωση. Αφηγείται επίσης πώς προς το τέλος της ζωής τους, τόσο ο Μπερξόν όσο και ο Αϊνστάιν αναφέρθηκαν στον αντίπαλό τους για μια τελευταία φορά - ο Μπερξόν κατά την ναζιστική κατοχή του Παρισιού και ο Αϊνστάιν με την έκρηξη της πρώτης βόμβας υδρογόνου.
Το βιβλίο Ο φυσικός και ο φιλόσοφος είναι μια άψογη και αποκαλυπτική αφήγηση που δείχνει πώς η επιστημονική αλήθεια έφτασε να δικάζεται σε έναν διχασμένο αιώνα, σημαδεμένο από μια νέα αντίληψη του χρόνου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

"Αυτό το συναρπαστικό και τρομερά ενδιαφέρον βιβλίο ξεκινά με τη σύντομη αλλά σημαντική συνάντηση ανάμεσα στον φιλόσοφο Ανρί Μπερξόν και τον φυσικό Άλμπερτ Αϊνστάιν για να συνεχίσει με την εξέταση της φιλοσοφίας του καθενός και των επιπτώσεων αυτού του διαλόγου στην σύγχρονη αντίληψη του χρόνου. Η Canales αναδεικνύει έναν αρχικά περιορισμένο διάλογο, σε μια διατλαντική συνάντηση με βαθιές προεκτάσεις. Το βιβλίο Ο φυσικός και ο φιλόσοφος με την ενδελεχή έρευνά του, τα ακριβή επιχειρήματα και το κομψό στυλ του είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα". (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ, NEW YORK UNIVERSITY)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ της ελληνικής έκδοσης
ΕΙΣΑΓΩΓΗ της ελληνικής έκδοσης
ΠΡΟΛΟΓΟΣ της συγγραφέως
Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Εκτός χρόνου
"Πιο φανατικός οπαδός του Αϊνστάιν και από τον ίδιο"
Επιστήμη ή φιλοσοφία;
ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Το παράδοξο των διδύμων
Η αχίλλειος πτέρνα του Μπερξόν
Άξιο λόγου;
Ο Μπερξόν γράφει στον Λόρεντζ
Ο Μπερξόν συναντάει τον Μάικελσον
Η αντιπαράθεση εξαπλώνεται
Η επιστροφή από το Παρίσι
Δύο μήνες μετά
Λογικός θετικισμός
Οι άμεσες συνέπειες
Ένας μυθοπλαστικός διάλογος
Μια πλήρης θεωρία του χρόνου
Την προηγούμενη άνοιξη
Η Εκκλησία
Το τέλος του οικουμενικού χρόνου
Κβαντική μηχανική
ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Αντικείμενα
Ρολόγια τοίχου και ρολόγια χειρός
Τηλέγραφος, τηλέφωνο και ραδιόφωνο
Άτομα και μόρια
Τα φιλμ του Αϊνστάιν: αναστρέψιμα
Οι ταινίες του Μπερξόν: εκτός ελέγχου
Μικρόβια και φαντάσματα
Ένα νέο στοιχείο: οι συσκευές εγγραφής
ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ
Τα τελευταία σχόλια του Μπερξόν
Οι τελευταίες σκέψεις του Αϊνστάιν
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ευχαριστίες
Σημειώσεις
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο
Λεπτομέρειες
ISBN139786188278257
ΕκδότηςΡΟΠΗ
Σειρά
Χρονολογία ΈκδοσηςΝοέμβριος 2016
Αριθμός σελίδων526
Διαστάσεις24x16
ΜετάφρασηΤΖΕΛΕΠΗ ΣΟΦΙΑ
ΕπιμέλειαΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ, ΚΑΤΣΙΝΕΛΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΚΟΥΦΙΔΟΥ ΑΘΗΝΑ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά)ΚΑΝΑΛΕΣ ΧΙΜΕΝΑ
Κωδικός Πολιτείας8711-0014
Θέμα
Θέση στο κατάστημαΕίσοδος Δ, Πατάρι

To βιβλίο αυτό προτείνουν οι:

aposdrak

Toν/την συγγραφέα αυτόν προτείνουν οι:

aposdrak

Κριτικές για το προϊόν

[30/12/2019] oceansoul.   Δείτε όλα τα σχόλια του χρήστη
Βαθμολογία:4
Ένα αξιόλογο πόνημα για τη διαμάχη του Αινστάιν με τον Μπέρξον για τη θεωρία της σχετικότητας και τη φύση του χρόνου. Ένα χρονολόγημα για τις συναντήσεις, τις διαλέξεις και την επαφή των δύο προσωπικοτήτων με θέμα την αντιπαλότητα και την προσπάθεια επεξήγησης του χρόνου και του φωτός. Αναφέρονται και άλλοι επιστήμονες και φιλόσοφοι οι οποίοι μπλέχτηκαν στη διένεξη αυτή και κλήθηκαν από ενδιαφέρον ή λόγω συνείδησης να πάρουν το μέρος του φυσικού ή του φιλόσοφου. Αυτό που διαφαίνεται από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου είναι η επίθεση στο πρόσωπο του Αινστάιν για την επαναστατική έκδοση της θεωρίας του. Πόσο δυσκολεύτηκαν να κατανοήσουν οι κοινότητες τη φύση του χρόνου κ της κατάρριψης του "ταυτόχρονου". Μια μάχη που νικήθηκε από τις παρατηρήσεις και την επιμονή του φυσικού!
Παρακαλούμε συνδεθείτε για να γράψετε μία κριτική.

Πλοήγηση

Θεματική ενότητα
Θεματική κατηγορία
Υποκατηγορία

Podcast – Βίος και Πολιτεία

Προσφορές ΒιβλίωνΠερισσότερα

ΚΡΗΤΗ 1941
ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΑΛ. ΗΛΙΑΣ
€26.00 €11.70
(-55%)
Κερδίζετε €14.30
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ
DEVLIN KEITH
€14.00 €7.00
(-50%)
Κερδίζετε €7.00

Βρείτε μας στο...

X
Verisign Eurobank EFG
Paypal IRIS